Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[maratony] Jak zacząć?
Autor Wiadomość
Yah0o Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
Reputacja: Neutral Reputation
[maratony] Jak zacząć?
Witam wszystkich Wink
Chciałbym się zapytać, czy warto zacząć jeździć w maratonach (absolutnie only 4fun), jeśli moja kondycja pozwala mi jeździć po szutrach ze średnią ~23km/h. Nie zajme z tym ostatniego miejsca? Grin
Zastanawiam się, czy nie wystartować w Mazovii MTB Marathon w Piasecznie... Jeśli już, to jaki dystans wybrać - Hobby to tylko 15km - trochę mało, a Mega to 50km - ok, tylko jakie jest średnie tempo "wyścigu"? Smile Nie myślę o wygrywaniu, ale chciałbym się sprawdzić.

Zawodowcy piszcie Wink Pozdrawiam!
02.04.2007 19:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 460
Reputacja: Positive Reputation
RE: [maratony] Jak zacząć?
Oczywiscie że warto, ostatnie miejsce bardzo ciezko jest zajac, wiec sie nie martw. Ja gdy debiutowałem to również miałem obawy związane ze swoją kondycją i ze sprzętem, ale wszystkie minęły jak tylko wystartowałem. Dystans hobby jest raczej zbyt krótki, żebyś poczuł tą frajde z jazdy w maratonie. Te 15 km pokonasz najprawdopodobniej w mniej niż godzine, a na mecie bedziesz załował, że tak szybko się skończyło. 50 km to już jest konkretny dystans i myśle, że najlepiej bedzie jeśli go właśnie wybierzesz. Tempo jest bardzo zróżnicowane. Zależy czy ustawisz sie na początku peletonu - on zawsze wyrywa mocno do przodu przy starcie, czy bardziej w tyle - tam tempo jest o wiele spokojniejsze, bo nikt sie nie sciga o czołowe lokaty. Jeśli chcesz startować na początku musisz ustawić się na starcie odpowiednio wcześniej, zeby zająć sobie miejsce, a jeśli wolisz być bardziej z tyłu to nie musisz sie spieszyć.
02.04.2007 20:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Yah0o Offline
Turysta
*

Dzięki za odpowiedź. W takim razie lepiej by było wystartować w Mega... Jedyny problem w tym, że mam niecałe 15 lat, czyli muszę jechać cały czas pod opieką prawnego opiekuna - czyli rodzica? Czy może to być ktoś z rodziny, np. wujek, albo pełnoletni znajomy?

A co do 15km, to masz rację, bo gdy jadę na krótki trening o takim właśnie dystansie to pokonanie go zajmuje mi nie więcej niż 40 minut. Proszę o dalsze wskazówki co do pierwszego maratonu.
02.04.2007 20:55
gb Offline
Administrator

regulamin Mazovii mówi: "Prawo do startu w maratonie mają osoby, które ukończyły 18 lat, w przedziale wieku 16-18 lat za pisemną zgodą rodziców lub opiekunów prawnych, poniżej 16 lat pod stałą opieką rodziców lub opiekunów prawnych startujących w imprezie".
Twój wiek trochę komplikuje sprawę, bo musisz jechać z rodzicem, który jest twoim opiekunem prawnym. Musi to być osoba kóra jest za ciebie odpowiedzialna, więc pełnoletni kolega odpada, a co do wujka to on chyba nie jest twoim prawnym opiekunem, ale najlepiej by było gdybyś zapytał o to czy możesz z nim jechac organizatora maratonu. Na stronie Mazovii są dane kontaktowe, więc możesz zadzwonić i zapytać.
Dla pocieszenia powiem, że gdy skończysz 16 lat będziesz już mógł startować samemu, za zgodą rodziców, i nikt nie będzie musiał cię pilnować, na maratonie.
03.04.2007 9:57
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
Tylko że nikt na starcie nie sprawdza ile masz lat.:/

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
05.04.2007 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Prawda, ale regulaminu przestrzegac trzeba Pfft
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.04.2007 14:27 przez gb.)
06.04.2007 14:25
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Wybór należy do Ciebie, my namawiać do złego nie będziemy a kogoś z rodziny zawsze wziąć możeszSmile Na starcie wieku nie sprawdzają, ale wyobraź sobie co byłoby gdyby (tfu tfu) stało Ci się coś na trasie? Odpowiedzialność za Ciebie bierze opiekun... Dlatego tak brzmi regulamin...

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
07.04.2007 1:34
Yah0o Offline
Turysta
*

Chyba wystartuje Grin
10.04.2007 19:54
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
PowodzeniaSmile

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
13.04.2007 23:36
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
Yah0o to w którym maratonie masz zamiar wystartować?

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
17.04.2007 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.