Tak mnie coś natchnęło. Zima jest jeszcze w trakcie - a gdyby tak zmodernizować sprzęt? I tu pojawiła się opcja upgradu manetek. Jeżdżę teraz na RapidFire LX'a (SL-M570), a myślę nad zmianą na RapidFire XT (SL-M751) albo może już RapidFire+ (SL-M760). Proszę - powiedzcie mi jaka jest między nimi różnica? Nie miałem ich nigdy w ręce, ale za czasów gdy kupowałem LX'y dowiedziałem się iż XT posiada łożysko kulkowe, gdzie LX tylko ślizgowe. Jak to wygląda teraz? Czy nadal XT jest pod tym względem lepszy? Czy w ogóle warto przesiadać się z LX'a?
Modernizuj modernizuj;] Skoro już brać nowe to chyba model 760, albo nawet 770. 751/750 wyglądają niemal tak samo jak lxy, więc może cie dopaść dysonans pozakupowy, bo skoro nie widać różniczy to po co przepłacać. Różnica zapewne jest w tym łozysku, ale jak naprawdę jest powie ten kto rozbierał obie manetki. Pewnie to też taki chwyt marketingowy, w końcu grupa XT musi się czymś wyróżniać, na tle niższych, zaoferować namiastkę XTR'a.
No tak - XT to XT

Pogrzebałem, pogrzebałem po internecie i w sumie dociera do mnie jeszcze bardziej iż Xt posiada ułożyskowany zestaw dźwigni - coś czego LX nie zaoferuje. Podniesie to trwałość mechanizmu na pewno. Także decyzja jest coraz bliższa, tylko pojawia się dylemat - warto kupić RapidFire+? A jeśli to model SL-M760 czy SL-M770?
Co do moich łożysko problemów - spójrzcie na zdjęcie XT od spodu:
Ja bym wział 770

I jak Przemu coś już kupiłeś?
No Goniu, decyzja zapadła i wybór dokonany. Dziś były zakupy. Oto ich wynik w załączniku.
A teraz i już zamontowane

Może opowiedz o tym jak kupiles 2 prawe manetki

Lepiej opowiem o tym jak spinka Srama nie pasuje do łańcucha hg-93 Shimano wg. sprzedawcy

To może opisz nasza wizyte w pewnym sklepie;]
Ano tak - już mówię. Towar zakupiono w jednym z krakowskich sklepów. Po wejściu najpierw nikt sie nie zainteresował potencjalnymi klientami, dopiero po chwili pracownik zapytał w czym może pomóc. Poprosiłem o manetki XT SL-M770. I co się okazało - najpierw wielkie poszukiwania i nie ma! A w gablocie leżały przede mną... Poszukiwań ciąg dalszy. Mijają cenne sekundy a manetek nie ma, aż tu nagle - są - sprzedawca znajduje. Jedna w woreczku polskiego dystrybutora - druga bez takiego opakowania. Ok - przyjmuje towar. Miły sprzedawca pakuje wszystko do reklamówki. Proszę jeszcze o łańcuch HG-93 i Sram PowerLink do tego. Na co mniej miły sprzedawca stwierdza iż nie możliwym jest połączenie spinką łańcucha Shimano. Popatrzyłem na niego jak na niekompetentna osobę, po czym on dodał że jemu w życiu to się jeszcze nie udało. No cóż - moje doświadczenia mówią że jest to bardzo proste i nie jeden w życiu łańcuch już spiąłem tak. Po zapłaceniu za cały towar zapakowałem reklamówkę i pojechałem do domu - sfotografowac nowy nabytek i montować. Akurat w całej sytuacji uczestniczył również Grzegorz.
Po wyjęciu i sfotografowaniu jednej manetki, Grzegorz wziął druga i... Okazało się że zamiast kompletu dostałem 2 prawe manetki. O zgrozo - najpierw nie mają żadnej, a teraz dostaję dwie prawe? Przesada. Łapię za słuchawkę i obiecuje wizytę w celu wymiany. Sprzedawcy bez słowa zgadzają się na to. Parę minut przed zamknięciem oddaję jedną manetkę dostając dobrą, lewą sztukę. Ech... Jednak na koniec usłyszałem od tego milszego pracownika przeprosiny. I bądź co bądź, jak jednego sprzedawcy nie wspominam zbyt miło za jego ton, tak tego drugiego mimo popełnionego błędu można polubić.
A na koniec - oto foto, jakby ktoś nie wierzył, że łańcuch Shimano połączę spinką Srama.
Skoro temat i tak już troszkę odbiegł od pierwotnie założonego, to ja pociągnę go dalej w złym kierunku i zapytam, czy ową spinkę SRAM założę równie bezproblemowo do łańcucha Shimano CN-HG40?
Proponuje zakup wersji srebrnej spinki. Jak się nie mylę, Twój łańcuch jest pod 8 biegów, albo i nawet mniej. Stąd będziesz potrzebował szerszą spinke. A srebrną jest przystosowana do łańcucha 8-biegowego.
Nie tak szybko. Łańcuchy 8-rzędowe srama są minimalnie węższe od łańcuchów shimano. I nie zawsze da się spiąć nowych łańcuchów shimano spinkami srama.
Mam łańcuch 7 rzędowy... tzn 6-7-8 rzędowy CN-HG40 (chyba tylo-rzędowy, w sklepie powiedziano mi że HG 40 są tylko tylko rzędowe, zaś na aukcji na której go kupiłem przed chwilą doczytałem, że to niby łańcuch 9 rzędowy??)
Tak czy owak posiadam powyższy, mam nadzieję że 7 rzędowy łańcuch, oraz grafitową spinkę SRAM. Czy one będą współgrały? Pytam, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w zakładaniu spinek i nie wiem czy nie mogę jej założyć ze względu na brak umiejętności i powinienem nad tym siedzieć do skutku, czy faktycznie ten łańcuch z ta spinką do siebie nie pasują?
PS przepraszam że tak mieszam z tymi łańcuchami, ale postanowiłem nie zmieniać kasety i kupiłem ostatecznie powyższy łańcuch (CN-HG40)
HG40 to jest łańcuch 8-rzędowy i teoretycznie powinien grać ze srebrną spinką srama. Ale spinka może okazać się zbyt wąska. Grafitowa spinka może okazać się zbyt szeroka.