24.03.2008, 16:38
24.03.2008, 17:20
Jak ma być dobrze i pewnie to tylko zabezpieczenie typu U-lock.
24.03.2008, 20:23
Ale jakiejś konkretnej firmy?
24.03.2008, 21:46
Firmą która wydaje się robic dobre zabezpieczenia jest Kryptonite.
Ja sam używam linki no-name kupionej w superparkecie i jestem zadowolony, narazie nikt nie ukradł mi roweru i chyba nie próbował. Kupując ją zwracałem uwage głównie żeby linka była w miarę gruba, moja ma 12 mm śednicy z czego linka ma ok 1 cm a reszta to miekkie tworzywo. Zamek jest na kluczyk. Dla mnie taka linka jest w sam raz, bo można ją zawinąć na ramę i użyć w razie potrzeby. Oczywiście woże ją tylko okazjonalnie. Zabezpieczenia typu u-lock są pewnie mocniejsze, ale mniej poręczne i nie wszędzie je można użyć z racji tego że nie są tak giętkie jak linka. Są też inne rodzaje zabezpieczeń np. specjalne blokady na koła, a także bardzo podobne do linek łańcuchy.
Sam unikałbym tanich linek z zamkiem szyfrowym
Ja sam używam linki no-name kupionej w superparkecie i jestem zadowolony, narazie nikt nie ukradł mi roweru i chyba nie próbował. Kupując ją zwracałem uwage głównie żeby linka była w miarę gruba, moja ma 12 mm śednicy z czego linka ma ok 1 cm a reszta to miekkie tworzywo. Zamek jest na kluczyk. Dla mnie taka linka jest w sam raz, bo można ją zawinąć na ramę i użyć w razie potrzeby. Oczywiście woże ją tylko okazjonalnie. Zabezpieczenia typu u-lock są pewnie mocniejsze, ale mniej poręczne i nie wszędzie je można użyć z racji tego że nie są tak giętkie jak linka. Są też inne rodzaje zabezpieczeń np. specjalne blokady na koła, a także bardzo podobne do linek łańcuchy.
Sam unikałbym tanich linek z zamkiem szyfrowym
24.03.2008, 22:22
U-lock i łańcuch sa uważane za najlepsze zabezpieczenia. Jednak są ciężkie i nieporęczne. Coś za coś 
Tylko też trzeba wspomnieć o wysokiej cenie takowych.

Tylko też trzeba wspomnieć o wysokiej cenie takowych.
24.03.2008, 23:40
Fakt linka jest poręczna i mogę np rower przypiąć do drzewa... Z drugiej strony tamto jest skuteczniejsze. Moim zdaniem słabym punktem może być zamek a nie sama linka. Szyfrowe można niestety łatwo otworzyć...