forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Prostowanie tarczy hamulcowej...?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ostatnio, w wyniku 'niekontrolowanego ciągu zdarzeń', moja tylna tarcza
hamulcowa - Avid 185mm - została lekko wygięta. Z tego co widziałem,
kiedy położyłem "biedaczysko" na książce, to część tarczy
była w górze - jakieś 2 mm nad powierzchnią. Niby mało, ale denerwujący dźwięk i ocieranie,
a poza tym w niektórych momentach spadająca siła hamowania dają o sobie znać.
I tu jest moje pytanie - da się coś zrobić? Niestety, jestem w trakcie wymiany napędu,
więc moje możliwości finansowe są ograniczone - nie stać mnie na nową tarczę.
Jest jakaś możliwośc naprostowania jej??

Słyszałem, że w książce pt. "sztuka serwisowania roweru górskiego" jest wzmianka o prostowaniu tarczy, ale w/w "powieści" spodziewam się na dzień dziecka ( Pfft ) albo i później... Czy zna może ktoś ten sposób i mógłby go przedstawić?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam,
brooce
Są specjalne klucze do prostowania tarcz, np takie: http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?...d=236&l=pl
Można się spokojnie obejść bez nich, wystarczy klucz francuski. Kluczem po prostu odginamy tarczę w przeciwnym kierunki niż jest skrzywiona. Trzeba do tego trochę cierpliwości ale powinno się udać. Innym sposobem może być prostowanie młotkiem. Tarczę należy położyć na równej twardej powierchni tak aby skrzywienie wystawało do góry a następnie "puknąć młotkiem" w miejscu gdzie odstaje od płaszczyzny.
Wielkie dzięki, gb! Tarcza żyje Grin Nie jest tak "prosta" jak nowa, ale nie ociera za bardzo Wink
Przekierowanie