forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Ktora z ram lepsza do XC?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Pewien gosc ma kilka ram na sprzedasz i chciałbym jakas kupic do amatorskiego xc, która z nich będzie dla mnie najlepsza.

Rama AUTHOR A-GANG rozmiar 19

Kelly's Salamander rozmiar 21,5 ( nie wiem czy będzie dla mnie odpowiednia mam 180cm wzrostu)

Kelly's Scarpe 07 rozmiar 21,5 ( podobie jak wyzej)

Leader Fox Maxx rozmiar 20"Pro

TREK 3900 model 2007 rozmiar 16 w zestawie z amortyzatorem SPINNER grand (chciałby tez dowiedziec się cos o tym amortyzatorze)
Licze na wasza pomoc.
Author A-Gand jest to rama do skoków, czyli do XC się nie nadaje.
Leader Fox jest to rama do skoków, czyli do XC się nie nadaje.

Czyli zostaje
Kellys Scarpe i
Kellys Salamander i
Trek.

Z powyższych wybrałbym Kelly's-a (raczej skłaniam się do modelu Salamander)

bis13 napisał(a):SPINNER grand (chciałby tez dowiedziec się cos o tym amortyzatorze)
Firma Spinner robi całkiem dobre amortyzatory do XC i enduro Smile
Jak mówi kolega brooce - A-Gang to ramu dualowa. Raczej nie wygodna do XC.

Leader Fox MAXX to nie jest już rama dualowa, tutaj brooce się myli. To jest klasyczne MTB.
A co do reszty - tutaj ważny jest Twój wzrost, bo rozmiar trzeba dobraćSmile

Najbardziej pasowałyby mi tutaj do XC ramy Trek, Kellys i ten Leader Fox. Jednak wszystko zależy od wzrostu.
To jaki byscie mi rozmiar ramy polecili na moj wzrost 180cm?
przemu napisał(a):Leader Fox MAXX to nie jest już rama dualowa, tutaj brooce się myli. To jest klasyczne MTB
Kurcze - sory, rzeczywiście.... Frown Po prostu firma skojarzyła mi się z modelem "dragstar", którego posiadał kolega - więc odruchowo napiałem że do skoków... Frown

Jednakowoż, nadal stawiał bym na Kelly'sa Smile
Jaki rozmiar? Pewnie coś koło 20 - 21.
Mam rozumiec ze te kellys sa dobre?
W twoim przypadku zastanawiałbym się czy te ramy nie będą dla ciebie za duże. Kellysy są dla naprawdę dużych gości i przy twoich 180 cm mogą być za duże. Trek jest z kolei trochę za mały. Leader Fox byłby bardziej odpowiedni jeścli chodzi o rozmiar. Author do xc sie nie nada.
Ej co powiecie na rame Trek 3700 rozmiar 19? Dobra by byla?
Rama rozmiarowo powinna być ok. A powiedz jeszcze ile kosztuje ten Trek? i czy te ramy są nowe?
Trek to fajna marka, dobre ramy. Jednak wiele zależy też od tego jaki to rocznik. Kiedyś Treki nie miały haków hamulca tarczowego, trzeba było stosować specjalny adapter.
Rama 3700 to rama dość niskiego modelu. Nie dotarłem do informacji czy posiada tenże hak. Jednak to jest też w pewnym sensie ważne kryterium - w razie przyszłej zmiany, bez haka montaż hamulca tarczowego nie będzie możliwy.
Tutaj pomyślałbym tez nad ramą Leader Fox Maxx. Wybierałbym między Trekiem i tymże Ledaerem.

Orientacyjny rozmiar dla Twojego wzrostu, myślę 19-20cali.
Zasranawiam sie nad tym trekiem bardziej mi sie podoba z wygladu a ten leder jest troche "dodrapany" i gorszy kolor. Jeszcze bede sie musial zastanowic.
To nad czym się zastanawiać - podoba Ci się Trek to bierz goSmile Ważne żeby rower był taki jak Ci się podoba.
Troche mnie nie bylo ale trek okzal sie nie wypalem gdyz byl pekniety wiec musialem go oddac teraz zastanawiam sie nad accent m001 co o niej soadzicie?
Rama powinna być solidna, to najniższy model Accenta, więc nie można się po niej spodziewać cudów i super niskiej masy. W dodatku nie jest już produkowany.
Opinie użytkowników są chyba nienajgorsze: http://rower.com/recenzje.php?op=prod&id=2660

Powiedz jeszcze jaka cena tej ramy, to bedziemy wiedzieć czy się opłaca.
Może poszukaj Accenta Renger'a? Za jakieś 300-330zł kupisz nową z gwarancją. Rama całkiem ładna, znajomy ma i jeździ na niej już trochę.
Stron: 1 2
Przekierowanie