forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Klamki AVID Speed Dial 5 vs FR5 - różnice
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, kupuję na dniach klamki hamulcowe i w sklepie w którym będę je kupował są tylko klamki AViD Speed Dial 5.
Początkowo byłem nastawiony na kupno AViD FR5 w innym sklepie, to jest na allegro.
Obie klamki są w tej samej cenie, czyli 59zł, tyle, że w przypadku kupna FR5 musiał bym dopłacić za wysyłkę.
Jakie są między nimi różnice i które polecacie? W innym temacie PRZEMU polecał mi FR5 i dlatego na nie się nastawiłem. Teraz stanąłem przed nowym wyboremSmile
Klamki FR5 nie maja regulacji sily hamowania oraz waga jest inna
SD 5 mają dodatkowo regulację siła/modulacja Smile
Wiele osób uważa je za najlepsze klamki do mechanicznych hamulców tarczowych, ja jednakowoż na żadnych z w/w nie jeździłem
Podstawowa różnica to to, że fr5 nie mają regulacji, a sd5 jak sama nazwa wskazuje mają pokrętło tak jak obecny model sd7.
Sd5 są cięższe ich waga to ok 200 g, natomiast fr5 to ok 160 g.
Tu masz trochę opini o sd5:
http://www.mtbr.com/reviews/Brake_Lever/...8266.shtml
Jak widać są dość stare i chyba już ich sie nie produkuje, jednak w swoich czasach były bardzo dobrymi klamkami, zresztą jak wszystkie produkty avida. Podobnie jak Przemu znam avidy fr5 i są bardzo dobre, mimo to zaryzykowałbym sd5.

hehe pisałem posta za długo mnie już 2 osoby ubiegłyGrin
Najpierw cisza, a teraz tyle opinii i poradSmile

Szczerze powiem, że wydaje mi się że SD-5 będą dobrymi klamkami.Trochę cięższe, jednak regulowane. Poza tym wszystkim masz je na miejscu - oglądasz kupujeszSmile
FR-5 to klamka o budowie prostej jak budowa cepa. A tu masz jeszcze regulator - to jest plus.
Proponuję wybór SD 5 zamiast FR 5.
Obejrzeć niestety nie mam jak, chodzi o to, że w sklepie BiKESTACJA będę zamawiał sporo sprzętu o czym już kiedyś pisałem w dziale NAPĘD, potem miałem kłopoty finansowe i zrezygnowałem z gruntownej modernizacji roweru, ale znowu wróciłem do punktu wymiany wszystkiegoSmile
No i właśnie w sklepie BiKESTACJA jedyne klamki firmy AViD wyżej wymienione SD-5... No a jako, ze już raz u nich będę płacił za kuriera to nie chcę bez sensu jeszcze raz płacić za przesyłkę z powodu kupowania w innym sklepie... Tak też zdecydowałem i zamówię SD-5Smile
Ogromne dzięki za pomoc!!
Powiem szczerze, że na pierwszy moment nie skojarzyłem nazwy z klamkami, ale po wpisaniu w google znalazłem ofertę Bikestacji. Wydaje mi się że będziesz zadowolonySmile

Pozdrawiam.
A jak sądzicie - które klamki są wytrzymalsze ? SD7 czy FR5 ? Które szybciej łapią luzy?

"FR-5 to klamka o budowie prostej jak budowa cepa." Czyli mało rzeczy, które się mogą zepsuć? (czytaj: sd7 łatwiej uszkodzić)
Powiem szczerze iż ostatnio, czekając na pociąg, byłem w jednym z wielkopowierzchniowych marketów sportowych firmy Intersport. Oglądałem tam FR-5 założone do roweru i... Rozczarowały mnie. Nowe, a już czułem luz. Szkoda. Choć jak mówię - proste jak cep, więc i trwałe jeśli zbyt często nie przeszorujesz po podłożu.

A trwałość SD5 i porównanie jej z trwałością FR-5 - To pytanie z kategorii wróżenie z fusów Grin
Trudno mi powiedzieć coś sensownego.
Przekierowanie