Witam,
po pierwsze musze zaznaczyc, że jestem amatorem więc nazwy osprzetu i firm produkujących rowery za duzo mi nie mówią.. Tak więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc

Chciałbym nabyć rower "górski" do 1200 zł..
Po przeczytaniu kilku postów i przejzeniu allegro wytypowałem 2 rowery...
Kross level a2
oraz
Kelly's scarpe
zalezy mi na tym zeby rowerek troche posłużył..
Myslicie ze do wzrostu 182cm i 70kg rama 19 będzie ok?
z góry thx
Rowerki dość podobne zarówno pod względem ceny jak i wyposarzenia, jednak Kross wypada lepiej za sprawą manetek, kasety, oraz wg mnie ładniejszej korby;]. Do tego mam wątpliwości czy oferowany kellys rzeczywiście ma amortyzator taki, jaki jest podany w opisie. Na zdjęciach występuje z Suntourem XCU, a opis podaje XCR. Róznica w działaniu jest wg. mnie kolosalna oczywiście na rzecz XCR. Popatrzylem na inne aukcje tego kellysa i w modelu 2007 jest XCU, natomiast 2008 suntour XCM, jednak ten też jest wyraźnie gorszy od XCR'a który rzekomo ma być w tym kellysie. Myślę że to albo niekompetencja sprzedawcy albo co gorsza próba naciągnięcia klientów na zakup. W krossie można być pewnym że jest wyposarzony albo w Suntoura XCR, albo w Rock Shoxa Dart 2. Oba są do siebie podobne i oba są dużo lepsze od Suntoura XCU, który najprawdopodobniej jest w tym kellysie, bo to model 2007. Po za tym ciekawi mnie czemu sprzedawca nie fotografował całego roweru tak aby było widać jaki ma amortyzator, tylko dał zdjęcie sciągnięte z internetu, a sfotografował jedynie wybrane części.
Rama 19 cali powinna być odpowiednia do Twojego wzrostu.
gb -> Dziękuje Ci za szybką, pomocną i bardzo wyczerpującą odpowiedź

w takim razie z tamtego kelly'sa puki co zrezygnuje...
Mam natomiast jeszcze jedno pytanie.. przegladajac allegro natrafilem na jeszcze jeden rowerek w podobnej (nieco wyzszej) cenie:
kelly's quartz
i tu pytanie czy warto do niego dopłacić? czy jest "lepszy" od tego krossa a2?
zauważyłem, że różniąsię między innymi ramą kelly's 7005, kross 6061; tylnią przerzutką: kellys deore, kross alivio;oraz widelcami: kelly's RST Typ GILA PLUS TNL OLEJOWY Z REGULACJĄ I,
Kross wspominany już SR Suntour XCR.
To chyba główne (najważniejsze) różnice.
mam nadzieje, że pomogą one Wam w udzieleniu mi pomocy (odpowiedzi).
Mam nadzieje też, że niemęczą Was moje pytania, ale wynikają one z tego że ta kwota jest dla mnie dość wysoka i chciałbym nabyć najlepszy z możliwych towar w tej cenie (tym przedziale cenowym).
Z góry dziękuje za pomoc

Po pierwsze kellys scarpe ma oponki typu semi slick, dobre na asfalt i szuter, ale kiepskie na nieutwardzone drogi i błoto. Kolejna sprawa to przerzutka, w kellysie deore a w krossie alivio. Deore powinno działać lepiej i dłużej. Z kolei kross ma lepszą kasetę zębatek. Co do ramy, to cięzko powiedzieć która jest lepsza. Oba stopy aluminium różnią się technologia produkcji i obróbki. 6061 jest tańszym surowcem niż 7005, ale jego technologia obróbki jest droższa, daje jednak mozliwość lepszego odchudzenia ramy. Z kolei 7005 jest droższym surowcem ale jego obróbka jest tańsza, ponieważ nie wymaga wyżarzania w specjalnych piecach tak jak 6061. Zamiast tego ramy 7005 leżakują przez kilka tygodni w temperaturze otoczenia. Jedno i drugie ma na celu zlikwidowanie naprężeń powstałych podczas spawania ram, aczkolwiek ramy wykonane w technologi 6061 mogą być sztywniejsze i lżejsze od 7005, które cechują się z kolei lepszym tłumieniem drgań.
Co do amortyzatora, to Suntour powinien mieć blokadę skoku, podobnie jak RST. Gila ma węższe golenie górne, 28mm, podczas gdy Suntour ma 30mm.
Osobiście wybrałbym Krossa.
W razie kolejnych pytań pisz, forum jest od tego żeby pomagać.
Znalazłem jeszcze taką aukcję:
level a4 niby okazja ale porównując do innych a4 to coś niezgadza się malowanie ramy i osprzęt... więc to jakaś ściema czy naprawde okazja?
wygląda na starszy model krossa, ale z nowymi raczej ciężko go porównywać.
OK, dzięki za rozjaśnienie i pomoc zdecyduje sie na A2