Cześć.
Jestem biegaczką,która przerzuca się teraz na rower.Od razu powiem,że starałam się ogarnąć sama problem kupna sprzętu,ale nie ma szans.Temat zdecydowanie zbyt skomplikowany.
Interesuje mnie ściganie i maratony.
Przejrzałam masę stronek,ale wybór ciężki. Dodatkowo prawie w ogóle nie znam się na osprzęcie,co czyni wybór wręcz niemożliwym...

Myślę Kross albo Kellys-naczytałam się dużo pozytywnego o tych markach. Scott jest za drogi więc raczej nie wchodzi w rachubę,eh...
Co radzicie?
Hej Hej.
Mam 168 cm wzrotu.
Co do linków to Kellys Imagine bardzo fajny.
Kross A6 myslałam o nim, bo spotkałam się z bardzo pochlebnymi opiniami.
P.S. Czy Kellys Imagine ma grubsze opony czy mi sie wydaje?[/align]
Witaj,odpusc sobie te Kellysy,one są tylko ładne zapewniam,wiem bo miałem juz dwa.
Polecam Krossa levela a6 jestem jego posiadaczem od Wrzesnia i przyjemnosc z jazdy w porównaniu do Kellysów jest duza.
Jak dobrze poszukasz to kupisz go duuuzo taniej niz katalogowa 2799,poszukaj na allegro to spokojnie do 2 tys moze się zmiescisz.
http://www.allegro.pl/item352469955_leve...t_lx_.html
to tylko jeden z przykładów,rower jak dla mnie niezniszczalny,rama bardzo sztywna,swietnie się smiga w terenie i po szosie
No rzeczywiście bardzo fajny ten kross, cena dużo niższa od założonej, no i rozmiarowo powinien być odpowiedni. Resztę pieniędzy można przeznaczyć na ubiór: kask, okulary, rękawiczki, spodenki, koszulkę, ewentualnie buty i pedały spd. Dla ściganta lub ścigantki to niezbędne atrybuty. Chyba że na to są osobne środki.
A dlaczego odradzacie Kellys? Przez te ramy?
A odradzam(hudy admin tez ci odradzi) bo miałem i poczytałem wiele róznych opini od prywatnych ludzi,to bardzo cenna rzecz gdy ktos niezalezny zadna firma prywatna persona pisze by ktos inny nie popełnił juz tego błędu przy zakupie roweru.
Napisze inaczej,chciałem kupic Kellys Magnus lub Magic ale moi koledzy hudy i Darolas(jezdzi na levelu a6 na maratony MTB wybili mi Kellysa z głowy,za co jestem bardzo wdzięczny.
Oboje zwłaszcza Hubert(hudy) polecał mi Kross Level a6,dzis wiem ze to była Przyjacielska porada/pomoc

Biegaczka napisał(a):A dlaczego odradzacie Kellys? Przez te ramy?
Tak,to jeden z głownych powodów,bo osprzęt mają ok za tą cene,ale to jak się czujemy na danym rowerze,jak się nam na nim jezdzi decyduje rama a nie to czy mamy Alivio czy XTR osprzęt.
Ponoc pękają hurtowo i wcale nie z winy spawów a raczej błędów konstrukcyjnych.
Koledze w 2007 pękła Sabotage czyli najwyzszy model co zle swiadczy.
Już się napaliłam z lekka na Kross-a A6,ale poczytałam troszke testów i artykułów. Piszą,że opony się nie nadają na blotniste i mokre podłoże, że lakier się zdziera bardzo szybko(wiem to niuanse,ale skoro mam wydać niecałe 3 tyś na rower to...).
A Kellys Madman?
Ten Unibike Expert tez chyba całkiem całkiem jest?
Jeśli chodzi o opony schwalbe racing ralph to nie powinno być tragedi podczas jazdy po mokrym. W przypadku opon zawsze chodzi o pewien kompromis pomiędzy niskimi oporami toczenia po utwardzonych nawierzchniach, a trzymaniem na miękkim podłożu takim jak błoto. Dlatego wyczynowi zawodnicy mają nawet po kilka kompletów opon na różne warunki - asfalt, błoto, ubite i twarde nawierzchnie, a także szuter. Duże znaczenie ma też ciśnienie w oponie.
Opony zawsze można zmienić, komplet dobrych kosztuje 100-120 zł, wybór jest całkiem duży.
Shagrath napisał(a):Biegaczka napisał(a):A dlaczego odradzacie Kellys? Przez te ramy?
Tak,to jeden z głownych powodów,bo osprzęt mają ok za tą cene,ale to jak się czujemy na danym rowerze,jak się nam na nim jezdzi decyduje rama a nie to czy mamy Alivio czy XTR osprzęt.
Ponoc pękają hurtowo i wcale nie z winy spawów a raczej błędów konstrukcyjnych.
Koledze w 2007 pękła Sabotage czyli najwyzszy model co zle swiadczy.
Ale siejesz popelinę. Z moje go teamu wiele osób śmiga na Kellysach i jakoś nic się nie dzieję (no chyba że zaliczy się dzwona lub coś podobnego i twadego jak drzewo czy skała ).
Sabotage jest bardzo wycieniowany więc może przy extremalnych obciążeniach.................?
Biegaczka najlepiej najpierw przetestuj i Kellysa i Krossa i sama zobaczysz która geometria Ci barzdiej pasuje
bikergonia napisał(a):Biegaczka najlepiej najpierw przetestuj i Kellysa i Krossa i sama zobaczysz która geometria Ci barzdiej pasuje
Masz rację bikergonia. Przetestuję Madman'a i A6 level i zobaczymy który będzie lepiej dopasowany.
Dzięki serdeczne!
I jak testy?
Jaki rower w końcu kupiłaś?
Kiedy opiszesz wrażenia z jazdy?
bikergonia napisał(a):I jak testy?
Jaki rower w końcu kupiłaś?
Kiedy opiszesz wrażenia z jazdy?
Hej Hej.
Planowałam zakup na początek czerwca ale taka super pogoda sprawiła,że zrobię to w tym tygodniu.
Pogadałam jeszcze z paroma kumplami i oni byli też za Kellysem.Ja przetestuję oba i Krossa i Kellys.Dam znać w przyszłym tyg.
Dzięki za pomoc.

Warto dodac ze Madman jest sporo cięzszy...
A Schwalbe Racing Ralph to najlepsze opony z jakimi się spotkałem w zyciu a ich wada?szybko łapie się kapcie ale to cena za swietną przyczepnosc na asfalcie,mięka guma nieststy zbiera mase szkła.
Choc przejechałem na nich jakies 2400 km to juz planuje zamiane tylnej z przednią,dodam ze jakies 75% po asfalcie.
U mnie lakier jakos w levelu swietnie się trzyma,a musze oddac ze madman 08 ładnie wygląda wiec chyba warto porównac jesli jest taka mozliwosc przyjmnosc z jazdy na testowanych modelach