forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Kellys Viper SF czy Giant Boulder ?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej wszystkim ! Zastanawiam się nad kupnem jednego z rowerów Kelly`s Viper SF lub Giant Boulder tylko nie wiem który jest lepszy. Czy mógłby ktoś coś poradzić? poniżej wklejam linki do specyfikacji obydwu rowerów:

Giant Boulder:
http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bike...078/31454/

Kelly`s Viper SF http://www.kellys-bicycles.com/index.php...&pID=15388
Porównanie obu rowerów jest dość trudne. Nie wiem jak wygląda sytuacja cenowa, więc ten aspekt nie będzie grał roli w moim porównaniu.

Patrząc na oba rowery zacznijmy jak zwykle od ramy - tu i tu alu. cudów nie możemy oczekiwać, ale ramy znanych producentów są dobre. Po prostu. Jedyne na co bardzo ważne jest zwrócić uwagę to geometria i wygoda roweru. Czy będziesz używał roweru by się ścigać czy tylko by jeździć dla przyjemności to ma ona wiele do powiedzenia. Przed zakupem polecam poproś sprzedawcę o możliwość przejechania się oboma rowerami. Sprawdź na którym Twoja pozycja jest wygodniejsza. Na którym lepiej sie czujesz.
To jest chyba niestety najważniejszy aspekt na podstawie którego można oba rowery porównywać.
Widelce sprężynowo-elastomerowe. Ale pojawia sie poważna różnica - Giant posiada napęd w którym mamy kasetę i 24 biegi, na przeciw Kelly'sowemu wolnobiegowi i tylko 21 biegom. Zalet kasety jest wiele, choćby taka, że jest to bardziej przyszłościowe rozwiązanie, łatwiejsze w serwisowaniu a poza tym w przypadku przyszłych zmian osprzętu pozwala włożyć lepsze komponenty bez wymiany koła. Wolnobieg na dzień dzisiejszy już staje się mało używany przy rowerach lepszej klasy. Jedynie w tych tańszych.

Od siebie zalecam Gianta - przez kasetę. Głupota, ale dla mnie niesie za sobą powiązania dające przewagę nad Kelly'sem.
Ja osobiscie bym dorzucił pare złociszy i kupił jednak cos ciut solidniejszego,ale z dwojga złego bym chyba brał Gianta
Shagrath napisał(a):Ja osobiscie bym dorzucił pare złociszy i kupił jednak cos ciut solidniejszego,ale z dwojga złego bym chyba brał Gianta

Widzę że wyznajesz zasadę że każdy inny rower aby nie Kellys. Smile
da192 - oba rowerki śą na podobnym poziomie (jedyne co je mnie zdziwiło to że Giant w/g specyfikacji jest na "8" a Kellys na "7"
Goniu - moim zdaniem dla samego napędu warto. 8 ma przyszłość. 7 wydaje mi się być po prostu zbyt proste - nie daje przyszłości na rozbudowę takiej jak napęd na 8.
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Może rzeczywiście jeszcze troche dozbierać i kupić coś lepszego. Co sądzicie w takim razie o Kelly`s Scarpe ?
http://www.kellys-bicycles.com/index.php...&pID=15386
Pozdrawiam
bikergonia napisał(a):
Shagrath napisał(a):Ja osobiscie bym dorzucił pare złociszy i kupił jednak cos ciut solidniejszego,ale z dwojga złego bym chyba brał Gianta

Widzę że wyznajesz zasadę że każdy inny rower aby nie Kellys. Smile
da192 - oba rowerki śą na podobnym poziomie (jedyne co je mnie zdziwiło to że Giant w/g specyfikacji jest na "8" a Kellys na "7"
Miałem trzy Kelly'sy więc cos o nich wiem i cos moge o nich napisac,miałem wyzsze modele niz Scarpe czy Viper
Shagrath mam małe pytanko do Ciebie. Czu jeździsz XC czy preferujesz inne style rowerowania.Smile
Jestem amatorem,a jezdze turystycznie czyli po czym się tylko da,las,piachy,asfalt,zuzel itp.
Shagrath a po chopkach skaczesz?
A wracając do tematu to da192 kupiłeś już jakiś rowerek?
bikergonia napisał(a):A wracając do tematu to da192 kupiłeś już jakiś rowerek?

Jeszcze nie ale bardzo podoba mi się Kelly`s Scarpe i pewnie na niego się zdecyduję Smile
Pozdrawam
To jak ju≈ kupisz to opisz wra≈enia z jazdy. Smile
Przekierowanie