Mam pytanie odnośnie Amortyzatora XCR LO. W tej chwili posiadam w rowerze amortyzator santour xc 60 niestety jest dobity i ma luzy na goleniach i chce zminic na XCR LO. Czy te amortyzatory sa identyczne pod wzgledem montażu?? Na stronie producenta roznia sie jedna wartoscia - Integrated HD ID type - jeden ma 44 mm drugi 48 mm. Stery mam standardowe niedawno zmieniane.
Czy te amortyzatory z wkladem olejowym roznią sie jakos pod wzgledem serwisowania od amortyzatorów sprezynowych??
Jeżeli masz stery w rozmiarze 1 i 1/8 cala nie ma żadnych problemów z montażem. Wystarczy skrócić rurę sterową do rozmiaru jaki jest w starym amortyzatorze, nabić gwiazdkę i zamontować. Co do serwisu to jest on identyczny. Budowa jest podobna, tyle że w jednej goleni zamiast spręzyny jest tłumik. Dopiero w nim jest olej, o niego nie musisz się martwić gdyz raczej jest to element bezobsługowy.
Czyli te wartości 44 i 48 mm w danych ogólnych nie mają znaczenia??
Gwiazdke wbijamy wewnatrz rury. Czy trzeba ja jakos specjalnie przygotowywać (gwintowac) aby gwiazdka nie wypadła?? Ostatnio zmieniałem sam stery ale gwiazdke pozostawiłem tak jak była poprzednio zamontowana w rurze sterowej razem z tym samym kapslem na gorze.
Nie potrafiłem dotrzec do czego te wartości się odnoszą, ale mam wrażenie że to będzie chodziło o jakąś głupotę pokroju wyglądu przy sterach typu zintegrowanego.
Co do montażu - na widelec nabijasz dolną bieżnię - średnica standardowa, na to nakładasz elementy sterów, podkładki, mostek i próbujesz złożyć rower. Tak dobierzemy wysokość na której trzeba dociąć sterówkę widelca. Zanzaczasz i piłką do metalu odcinasz. Proste

Teraz gwiazdka. Polecam taki sposób - weź śrubę (taką koło 5cm) o takim samym gwincie jak jest w gwiazdce, nakręcasz na nią dużo nakrętek i to wszystko wkręcasz w gwiazdke. Przedłużyłeś ją sobie i będzie teraz sztywniejsza przy wbijaniu (po to te nakrętki). Przykładasz do rury sterowej, tak aby ramiona gwiazdki były skierowane do góry (tak jak V, żeby wchodziła) i stukasz młotkiem. Stukasz z wyczuciem i starasz się ja równo wbijać z każdej strony. Wbijasz tak by się schowała cała pod granica rury sterowej (tak z 5mm). Skręcasz wszystko i masz już widelec zamontowany