forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Na co zwrócić uwagę przy konserwacji roweru?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
ponieważ jest to mój pierwszy post, więc na początek chciałbym się przywitać. Grin
Od jakichś 9-10 lat jestem szczęśliwym posiadaczem roweru z przeżutkami (czy jak go tam niektórzy nazywają, roweru górskiego Wink ), na którym od czasu do czasu jeżdże.
Przez cały czas jego użytkowania nigdy w żaden sposób go nie konserwowałem, ani nie naprawiałem (dobra, pompowałem na shellu opony), ponieważ nigdy nie wydawało mi się to konieczne. Rower, jak rower - pod górkę ciężko, z górki łatwiej. Co prawda przedni hamulec wogóle nie działa, a tylni jest trochę słabszy, niż powinien być, ale w żaden sposób mi to nie przeszkadzało.
Dopiero jakieś pare miesięcy temu, kiedy kupę czasu spędziłem w Olsztynie (gdzie poruszałem się kilkoma rowerami) stwierdziłem, że z moim jest coś nie tak. Jeździ się na nim dużo ciężej, niż na tamtych z Olsztyna.
Moje pytanie dotyczy tego co i jak należy naprawić/wymienić/nasmarować, żeby roweru znów dało się uzywać.
Czy hamulce wystarczy tylko jakoś dokręcić, czy należy je wymienić?
Co nasmarować, żeby jeździło się łatwiej? łańcuch się smaruje? Koła zębate też?
Dlaczego przerzutki raz się zmieniają, a raz nie i co trzeba zrobić, żeby zmieniały się odrazu? Czy trzeba jeszcze coś wymienić, albo oczyścić coś z piachu?
Wreszcie jakie jest optymalne ciśnienie w kołach? Zaznaczam, że roweru używam głównie do jazdy po drodze.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.
Witamy na forum i cieszymy się że jesteś kolejnym użytkownikiem który do nas dołącza Grin. A teraz odpowiedż na twoje pytania.

Jeżeli chodzi o hamulce to mogą być różne przyczyny ich niedziałania. Podejżewam że w twoim przypadku jest to nie naciągnięta linka, oraz prawdopodobnie krzywo ustawione lub krzywo zużyte klocki hamulcowe. Dlatego najlepiej byłoby kupić nowe klocki (5-10 zł typu cantilever) oraz nową linke która po 10 latach może być rozciągnięta i zardzewiała tudzież zaśniedziała(2-4 zł). Jeżeli nie masz zbyt dużego doświadczenia w naprawach roweru możesz poprosić obeznanego kolege aby ci pomógł w wymianie bądź zwrócić sie do serwisu - oni to napewno zrobią poprawnie. Ważne jest aby obydwa hamulce były jednakowo sprawne i dobre, gdyż ma to duzy wpływ na bezpieczeństwo. Przedni powinien przynajmniej dosyć dobrze spowalniać rower(oczywiście najlepiej gdy stawia na przednim kole, ale nie wszystkim to odpowiada), natomiast tylni musi blokować koło w każdych warunkach.

Oczywiście łańcuch należy smarować. Czym i jak często zależy od warunków i intensywności naszej jazdy. Jeżeli twój łańcuch jest zardzewiały to możesz użyć preparatu wd-40 który przynajmniej częsciowo oczyści go z rdzy i sprawi że będzie lepiej chodził. Po użyciu poczekaj jakies pol dnia lub zostaw rower na noc, a potem bardzo dokladnie wytrzyj szmatą i dopiero go nasmaruj olejem do łańcuchów. polecam smar Finish Line Cross Coutry(taki z zieloną zakrętką) - 60 ml kosztuje ok 15 zł i wystarcza na cały rok, a jeżeli nie jedzisz zbyt często to wystarczy na znacznie dłuzej.
Nie wykluczam wymiany łańcucha na nowy, ale przy mocno zużytych zębatkach które zapewne posiadasz w swoim rowerze wymagałoby to kupna nowej korby i zębatek do tyłu, gdyż łańcuch może nie pasować i będzie przeskakiwał, strzelał, i rzęził, a biegi nie będą się zmianiac. Nie wiem jak stoisz z finansami więc wybór pozostawiam tobie (łańcuch kosztuje ok 20-25 zł, korba 50-60, zębatki do tyłu 25 -30 zł. Nowa korba może wymagać nowej osi suportu ok 20 zł. Oczywiście można je wymienić tylko w serwisie a za całość roboty zaplacisz pewnie okolo 50 zl.)

Co do smarowania to po 10 latach użytkowania należałoby nasmarować piasty obu kół po uprzednim ich wyczyszczeniu. Podczas tej czynności warto sprawdzić czy kulki łożysk nie są zużyte, wytarte, popękane, i czy nie mają charakterystycznych odprysków na ich powierzchni. Jeżeli ich stan jest zły to należałoby je wymienić na nowe - wpłynie to bardzo na opory toczenia kół i rower będzie lżej jechał.

Przerzutki działają tak jak działają ponieważ są żle wyregulowane. Regulacje możesz wykonać sam. Z tyłu przy przerzutce w miejscu gdzie dochodzi do niej linka masz takie czarne pokrętło, które zmienia naprężenie linki przez co zmienia się pozycja przerzutki względem zębatek. Kręcąc w jedną lub drugą stronę reguluje się przerzutke. Należy to robić tak aby górne małe kóleczko było w jednej płaszczyźnie z dużym kólkiem od zębatek. Wymaga to troche czasu aby dojść do wprawy więc to czy zlecisz regulację serwisowi pozostawiam oczywiście tobie. Jeżeli masz jakieś wątpliwości to pisz, a napewno ci pomożemy.

Co do ciśnmienia w oponach to myśle że 2,5 bara z tyłu i 2 z przodu to bedzie optymalne ciśnienie. Jeżeli komfort ci nie przeszkadza to możesz doliczyć jakies 0,5 bara na obytwa koła

To chyba wszystko w razie jakichkolwiek wątpliwości pisz śmiałoGrin
"Nowa korba może wymagać nowej osi suportu ok 20 zł. Oczywiście można je wymienić tylko w serwisie a za całość roboty zaplacisz pewnie okolo 50 zl"<-ta i co jeszcze!!!! Jak chcesz to ja ci moge zrobić z rowerem i to bedzie dużo taniej niż w serwisie! A dobrze to nie wiem ale mozesz sie spytać Przemu co zrobiłem ze swoim rowerem......
"Jeżeli nie masz zbyt dużego doświadczenia w naprawach roweru możesz poprosić obeznanego kolege aby ci pomógł w wymianie" <<< czytaj calosc

P.S.
Ja wolalbym dac rower do serwisu niz nieznajomemu kolesiowi z forum
Panowie! Bez kłótni proszę! Co do prac przeprowadzanych przez Matea są one robione bardzo profesjonalnie. Ale wiadomo, nie można ufać nieznajomymGrin Ja osobiście podobnie jak gb zalecam wizytę w serwisie.

Pozdrawiam!
no tak serwis najlepszy. który w kraku polecacie??Cool
Przekierowanie