Witam wszystkich na forum. Mam pewien problem. Ostatnio jadę sobie na rowerku no i odkręcił mi sie hak od tylnej przerzutki. No nic, nie chciało mi sie przykręcać i pojechałem na następny dzień gdzie indziej. Ale niestety hak wpadł miedzy szprychy i... sie troszkę wygiol. No i teraz pytanie, czy muszę kupić nowa przerzutkę? Czy można to jakoś naprawić? No i czym? Załączam kilka zdjec jak to dokładnie wygląda.
Zdjecia:
[
attachment=88]
[
attachment=89]
PS: W końcu nie wiedziałem gdzie napisać ten temat, czy w dziale napęd czy ogólnie :|Jak jest w złym dziale to sorki.
Nie wygląda to najlepiej, może i da sie to wyprostować, albo wymienić sam wózek przerzutki, ale bardziej opłaca się kupić nową przerzutkę, zwłaszcza że stara jest warta tyle ile waży. A jaką kupisz to zależy od zasobności twojego portfela. Nie wiem tylko czy twoja przerzutka jest przykręcana do haka w ramie, czy mocowana do osi koła. W pierwszym przypadku możesz wybierać dowoli wśród produktów Shimano, natomiast jeśli przerzutka jest przykręcana do osi, to albo będziesz musiał kupić przerzutkę z niższych grup np. takie:
http://allegro.pl/item378296920_przerzut...nowa_.html lub
http://allegro.pl/item382039640_przerzut...a_hak.html . Przerzutki te występują też w wersjach przykręcanych na śrubę. Wyższe i droższe modele kupisz tylko w wersji na śrubę, więc nie założysz ich do ramy bez odpowiedniego haka, ale jest sposób na obejście tego problemu:
http://allegro.pl/item380547244__haki_na...amach.html dzięki temu hakowi możesz montować przerzutkę jaką chcesz.
Jeśli ustalisz jaką przerzutkę potrzebujesz i za ile - daj znać - pomożemy w wyborze.
Aha, dzięki wielkie

teraz to muszę uzgodnić z starszym co robimy... CZy prostujemy czy kupujemy nowa. Wiesz, wolal bym nowa ale nie wiem jak z kasa będzie, ostatnio troszkę wyciagnolem, 400zl na nowa deske ( dla wtajemniczonych to takie specjale części, lepsze, jak skaczesz ze schodow i robisz triki to musi być dobry sprzęt, moje 2 hobby. ) Ok dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam i niebawem sie pojawie znowu.
No jasne

Jak mogę prosić - zrób zdjęcie przerzutki z drugiej strony - tak by było widać hak.
@UP
Co masz na myśli 'no jasne' ?
No wiec daje nowe fotki tak przemu prosił.
[
attachment=90]
[
attachment=91]
Co do przerzutek to jeszcze nie wiem czy kupić nowe czy jakoś to naprawić ale i tak nie wiem jak to naprawić wiec.. Dalem nowe zdjecia i teraz cos mi odpiszcie

No i doradźcie.
PS: Ale bym sobie gdzieś pojechał

PS2: A w zasadzie to nowa przerzutka to by była fajna

No nie wiem...
Pozdrawiam!
No widzę ze lepiej kupić przerzutkę niż to naprawiać

Co do przerzutki to ja potrzebuje do jazdy po 'mieście' Nie raz sobie jadę na cały dzień, robie jakieś wypady za miasto, smigam chodnikami ale nie raz znajdzie sie dróżka ale nie żaden teren tylko taki lekki lasek. Musi być sprawna i ładnie chodzić.
Na razie nie patrzcie na cenę, tylko moje potrzeby. Nie powiem, robie wypady na jakieś 6 godzin no może 5. Dla nie których to mało

śmigam bardziej rekreacyjnie a nie zawodowo, no i nie mtb raczej szosa ale po chodniku

Lubie lasek i lekki teren. Myślę ze wystarczająco was poinformowałem.

Właśnie sie zastanowiłem. Chcial bym powoli kupować inne lepsze części, teraz przerzutkę, potem coś innego by mus smigac w gorszym terenie.
Da rade?
Nie zapomnijcie o poście na gorze

Nie chciałem się wtrącac,czekałem na głos ekspertów ale ja na pewno po czyms takim kupuje nową.
Ale po malutku,nie tam zadne XT jak Grzes ci proponuje,mam osobiscie LX,wczesniej Deore i Alivio i do dzis nie widze zadnej róznicy pomiędzy Alivio a LX,a skoro nie widac róznicy,po co przepłacac...

No chyba ze tyrasz rower w ultra cięzkim terenie,w ten czas wydatek ma sens