forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: A szprychy?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Otóż składam rower MTB od podstaw, mam już obręcze , mam piastę, koło 26' na allegro jest zestaw szprych na dwa koła -> http://www.allegro.pl/item383282301_szpr..._kola.html

pytają tam o długość szprych - no właśnie, myślałem , że długośc szprych jest taka sama właśnie do kół 26' ale teraz nie jestem do końca pewien.
Jak to jest naprawdę?

z góry dziękuję i pozdrawiam
Długość szprych zależy od tego jaką masz piastę, jaką masz obręcz oraz od tego w jaki sposób zamierzasz zapleść koło...
Chyba więcej nie umiem powiedzieć na ten temat, ponieważ koło składałem raz w życiu, na starej piaście i po prostu kupiłem szprychy dokładnie tej samej długości co w starym kole...
Ale w jednym kole są szprychy o takiej samej długości?
Po ty co piszesz myślę, że lepiej zrobię jak pójdę do serwisu z piastą i obręczą i żeby mi wliczyli za szprychy
W jednym kole wszystkie szprychy maję tę samą długość.
Budowanie koła rzeczywiści lepiej zlecić serwisowi ponieważ jak się domyślam nie będziesz wiedział jaki naciąg powinny mieć szprychy i nie masz pewnie maszyny do centrowania kół, a pierwsze nacentrowanie koła jest najważniejsze... Szkoda koła żeby za takie rzeczy się samemu braćWink
No to przekonałeś mnie Smile dzięki za pomoc
Cytat:W jednym kole wszystkie szprychy maję tę samą długość
Tutaj się nie zgodzę, ponieważ - w wypadku piasty tylnej, lub przedniej z mocowaniem pod tarcze - szprychy po lewej są trochę dłuższe od tych po prawej (lub odwrotnie) Wink

Ale najlepiej zrobisz jak pójdziesz z tym do serwisu Smile
Nie ma problemu bo mam V-braki
Czyli z przodu będziesz miał jednakową długość szprych. A z tyłu różną.
No już oddałem obręcze i piasty do naszprychowania Smile jeszcze trochę i znowu zacznę jeździć Smile
Brooce ma racje;p Też mam koło z piastą pod tarcze i z prawej strony tam gdzie nie mam tarczy szprychy są nieco dłuższe. To fakt, i trzeba o tym pamietaćPfft
Przekierowanie