Szacuneczek dla wszystkich
ludziska szukam jakiegoś konkreta do 600zł. trochę skaczę, dużo jeżdżę - rower hybryda na maxa

potrzebuję amorka min 120 mm i wolałbym się zmieścić w 600, żadne dirty, ani duale, ale rowerek dostaje cięgi. Proszę polećcie mi coś o suntourach piszą różnie, o RST ... brak słów

Może ktoś się przymierza do wymiany i chce się pozbyć czegoś rozsądnego ...
pozdravka dla wszystkich
Suntou - duro, jak za 300zł może być

Kiepski, ale nic nowego w tej cenie nie znajdziesz. chyba że jakaś używka.
RST - "Rozwal Sobie Twarz". Tyle.
Czasami na allegro można znaleźć całkiem dobre amorki w niezłym stanie za przystępną cenę

Może jakiś Marzocchi, Manitou?
Dzięki za info

męczę się na allegro ... niestety ani Manitou ani Marzocchi nie znalazłem do 650 zł (tzn nic ciekawego)

massakra. A Rock Shock ? wyglądaja mi na troszkę tańsze, ale nie wiem jak tam z ich wytrzymałością - znalazłem takie coś
http://allegro.pl/item395231794_rock_sho...arna_.html
A może SR EPICON ? 140mm dałoby radę

kwestia przy moich 65kg ...
Generalnie RockShock robi bardzo dobre widelce

Co do "Tory", którą podałeś wyżej - wydaje mi sie że to model do XC i przy wyżywaniu się na nim może się "zepsuć"

O Epiconie wiele nie wiem, ale wydaje mi się że do tych wytrzymalszych też nie należy... tzn nie do użytku ekstremalnego

Dzięki serdeczne za pomoc,
Brooce: tja poczytałem sobie już o Tora - może nie dać rady, ale z kolei dużo dobrego zaczynam czytać o duro. Może z innej beczki, raczej nie będę masakrował roweru na większych niż 1,5m skokach... a przynajmniej jeszcze mi za bardzo ciało odmawia posłuszeństwa

wiem że do SR nie masz zaufania , a RS do 650 ? nieużywany to chyba może na ebay
GB: diabelnie się boję używanych, ciężko mi uwierzyć, że ktoś sprzedaje marzocha w stanie okk, a pęknięty widelec przy lądowaniu... to katastrofa

przecież widelec z zewnątrz wygląda ok, a wewnątrz korniki mogą siedzieć

))
od znajomego może bym wziął używkę, albo jedna kolejkę przejechać i zobaczyć jak chodzi, ale w ciemno ... troszkę się boję
a jak wg Was przedstawia się sprawa z DART 3?
skok tylko 100, czy da radę ?
No niestety.... widziałem toto. Widziałem również marzocha 150mm(polecałeś go wyżej), ale też pod tarcze. Koleś chciał za to 700 od ręki, wraz z wysyłką, więc rewelacja - po dłuższej rozmowie .. godny zaufania gośc, ale musiałbym zamontowac tarcze

. Łącznie wyszłoby ok. 1 tys. może innym razem...

W sumie całkiem niezły przerób tematu, więc jak uzbieram kaskę to na pewno się zdecyduje na coś lepszego. Mam tylko nadzieję że nie zarżnę duro, na które już się zdecydowałem.
Odnośnie Duro, mam 65kg, tam jest tłumienie olejowe + amortyzacja sprężynka - w efekcie, czy mogą by problemy, żeby był płynny? Szczerze to cud że Rozwal Sobie Twarz wytrzymał poprzedni wypadek, ale nie mogę narzekac na jego pracę.. może trafił mi się jakiś bardzo miły egzemplarz 1 na 10000, SR to nowe doświadczenie.
Pozdrawiam i dzięki za odp.
Cytat:Odnośnie Duro, mam 65kg, tam jest tłumienie olejowe + amortyzacja sprężynka - w efekcie, czy mogą by problemy, żeby był płynny
Raczej nie

A jeśli będzie za twardy, zmień olej na żadszy...

staaaara sprawa

RST 461, mam go od ... jeśli się nie mylę 1999 (może 2000)roku. Już przy kupnie w Eurobike trochę mi go poprzerabiali. Później bardzo o niego dbałem, tzn częsty serwis i smarowanie, więc można rzec, że do dzisiaj wygląda prawie jak świeżynka. Kilka razy źle na nim wylądowałem i cisza, żadnych pęknięc, czy skrzywień... jak dla mnie to naprawdę twarda sztuka. Dzisiaj już się uzbroiłem we wszystkie części... jeszcze tylko muszę przyciąc rurę i może jutro będę próbował duracza... jedynie co koleś w sklepie mnie uprzedzał, że w djd często pęka sklepienie goleni, czy jak to tam się zwie. Mam nadzieję że drugi raz będę miał szczęście

i nic takiego mi nie rozwali dzioba

i jeszcze jedno, pod amorka dali mi stery zintegrowane neco, kierownicę i most pro frs, jeśli coś z tego to kaszanka to dajcie znac, mam 10 dni na zwrot, lub wymianę
pozdrawiam serdecznie