forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Amortyzator - zalać olejem?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jakis mi sie ten Gary niesworny trafił amorek rocka tez leje na dole przy regulacji.no nic,bedą mieli co robic w serwisie.Smile.mam jeszcze zapytanko do ciebie Przemu chciałem zalać oliwa rocka dart2.nigdy nie rozbierałem amorka od roweru ,od motocykla pare razy z zadawalajacym efektem końcowym.heheh .jak myslisz dam sobie rade?czy jest to bardziej zkomplikowane?
A jaki masz amortyzator w rowerze?

Myślę że trzeba oddzielić te posty do nowego tematu - tu jest informacja o wadzie BR-M485.
SORKI ZA TEGO POSTA ,ALE PRZKTYCZNIE PIERWSZY RAZ NA JAKIMKOLWIEK FORUM JESTEM.BEDE ZWRCAł NA TO UWAGE.(:
W porządku. W związku z tym polecam zapoznać się z ogólnymi zasadami, zasadami netykiety. Tam tez dowiesz się że nie powinno się pisać wersalikami, to tak jakby krzyczeć.

A teraz koniec wywodu - powiedz lepiej co to za amortyzator chcesz zalać.
amortyzator to rock shock dart2 .
Wybacz - pisałeś w pierwszym poście, a ja ślepy nie zauważyłemSmile
Dart 2 zgodnie ze specyfikacja ma w jednej goleni kartridż z tłumikiem regulowanym a w drugiej sprężynę. Amortyzator nie ma kąpieli olejowej, przez to działanie jest troszkę mniej płynne. Jesli do goleni dodasz po odrobinie oleju - jakieś 25ml to może to stworzyć coś w rodzaju kapieli olejowej. Ale teraz pytanie - czy uszczelki takie jak sa wystarczą? Czy nie będzie pluł olejem?
Olej by dolać musisz odkręcić te śruby na dole. Z prawej goleni wyjmiesz wpierw regulator potem odkręcisz śrubę. I jak dobrze to widzę najpierw wykręć je o parę obrotów - nie do końca, potem stuknij obie lekko młotkiem. Do tych dziurek zadaj strzykawką po 25ml oleju (najlepszy będzie do amortyzatorów). Myślę że dobry będzie rzadki 5W. Potem zakręć śrubki obróć amortyzator żeby olej opłynął golenie, dotarł w tuleje i smarował.
Jednak pamiętaj że to ingerencja w sprzęt - a tak stracisz gwarancje na amortyzator...
Przekierowanie