Witam!!
Mam problem, poniewaz popsulo mi sie kolo ale mam inne tylko ze jest w nim do wymiany piasta i tu sie zaczynaja schody ;P, poniewaz w moim miescie (Chojnice woj.pomorskie 95km od Bydgoszczy) niema takich piast co potszebuje, niewiem jak ja opisac wiec pokaze pszykladowe zdjecie
http://www.gtrowery.pl/sklep/prod.php?idg=73&idp=1594 cos takiego tzn tryb jest nakrecany w internecie tez niemoge tak owej znalesc do mojego roweru gdyz wszedzie pszy tego typu piescie jest napisane pszeznaczenie BMX a ja mam MTB i tu moje pytanie czy moge tam wstawic piaste np taka
http://www.koral.bielsko.pl/pl/cz%C4%99%...d_245.html czy bedzie to wszystko pasowac w sklepie w innym miescie spszedawca sie mnie zapytal czy chce taka czy taka niewiedzialem jaka to roznica i czy wogule jest roznica niestety on tez niebyl pewien. Doradzcie co z tym zrobic moze jakis link z piasta nakrecana ale zeby byla wytszymala a nie jakis zlom za 15zl
Są 2 typy piast. Ta którą pokazałeś pierwszą ma gwint na który nakręca się wolnobieg z zębatkami. Cały mechanizm zapadek znajduje się w tym wolnobiegu. Stosje się je w bardzo tanich rowerach, gdzie te piasty są średniej jakości podobnie jak wolnobiegi. Zazwyczaj ma 7 przełożeń, są też na 8, a kiedyś były na 6 lub nawet 5. Stosuje się je także w bmx'ach gdzie nakręca się wolnobieg z tylko jedną zębatką.
Drugi typ piast tylnich to taki na które nakłada się kasetę zębatek. To takie jak ta piasta XT którą pokazałeś jako drugą. Mechanizm zapadek zwany bębenkiem jest przymocowany do samej piasty. Widać go po prawej na zdjęciu z XT. Jak rozumiem masz piastę z nakręcanym wolnobiegiem. Są mniej popularne więc ciężko znaleźć dobrą. Mówisz że znalazłeś takie do bmxów, ale z nimi może być różnie, przede wszystkim liczba otworów na szprychy musi się zgadzać z liczbą otworów w obręczy, a poza tym os musi mieć 10mm. Są też grubsze na 14mm ale ich nie założysz do ramy bo otwowory będą za małe.
Przejżałem pospiesznie allegro ale nie znalazłem żadnej takiej piasty, nawet do bmxów.
Znalazłem coś takiego:
http://www.bajkszop.com/index.php?p344,piasta-tyl-mtb
ale mówisz, że za 15 zł nie chcesz, więc szukałem dalej i znalazłem coś droższego, nie wiem czy nie zbyt drogiego:
http://www.romed.pl/piasta-northshore-co...cPath=6_75
tutaj trochę tańsza:
http://www.dobrerowery.com/product_info....cts_id=43. W tej jest podana średnica gwintu pod wolnobieg i wynosi 37 mm. Zmierzyłem wolnobieg 7 biegowy który mam w domu i on ma średnicę gwintu 35 mm, więc dochodzi kolejny wymiar, na który trzeba zwrócić uwagę.
Nie wiem czy nie byłoby bardziej opłacalne kupić piasty pod kasetę i dokupić do niej kasety na taką ilość zębów jaką potrzebujesz. Są kasety 7, 8 i 9 rzędowe, z tym że pod 7 potrzebowałbyś dokupić podkładkę dystansową, bo obecnie dostępne są piasty głownie pod 8/9 przełożeń, i maja szerszy bębenek niż te pod 7. Takie piasty są obecnie standartem więc można wybierać dowoli. Za około 60-70 zł kupisz przyzwoitą piastę Deore, i do tego jakaś kaseta w cenie od 50-100 zł w zależnośći ile przełożeń i jaki model. Do tego przydałby się też nowy łańcuch, bo stary może przeskakiwać. Rozwiązanie łatwiejsze, bardziej przyszłościowe i w cale nie musi być droższe niż zakup dobrej piasty pod wolnobieg.
Dzieki wielkie ja mam wolnobieg na 8 trybow wiec niebedzie problemu z automatem jak kupie te kasety i chyba tak zrobie bo kurcze niemoge znales nic innego a jeszcze jedno pytanie bo jak mam juz mieniac to moze bym sobie wstawil 9 kaset tylko teraz powstaje pytanie co bede musial dodatkowo wymienic i miejwiecej ile mnie to wyjdzie??
Jeśli chciałbyś załozyć kasetę na 9 to oczywiście musiałbyś też zmienić manetki na takie z 9 przełożeniami. Jeżeli masz klamki hamulcowe osobno i manetki osobno to będzie taniej, a jeśli klamkomanetki to wyjdzie drożej. Nie wiem też jaką masz przerzutkę i czy ona obsuży 9 przełożeń. Najniższa grupa shimano wspierająca 9 rzędów to deore. Jeżeli chodzi o piastę to nie musi być deore może być inna, tańsza, droższa ważne by była na 8/9. W sumie musiałbyś kupować kasetę, łańcuch, manetki/klamkomanetki, ewentualnie przerzutkę. Na pewno wyjdzie drożej niż napęd 8 rzędowy. Do niego wystarczy ci piasta, kaseta i łańcuch.
Nie wspominałem nic o korbie, ale jeżeli jest już mocno zużyta(tzw. zęby rekina) to też może wymagać wymiany, bo łańcuch będzia skakać.
Korba jest wpozadku TRUVATIV a idzie jakos sprawdzic pszerzutke czy obsluzy 9 czy tszeba ja poprostu pszelozyc na rower z 9 pszelozeniami
Ja dodam od siebie, że napęd 8-biegowy jest trwalszy. Po prostu. Może ma gorzej zestopniowane przełożenia, ale w jeździe amatorskiej tego tak bardzo nie czuć.
Proponuję kup piastę pod kasetę (99% piast na rynku pod kasetę obsłuży kasety na 8/9 biegów, bo maja ta sama szerokość, kiedyś pod kasety 7-biegowe były krótsze bębenki). Do tego kasetę na 8 biegów - Alivio/Sram. Koło przepleciesz i wszystko gra. Powinno być to rozwiązanie trwalsze. A na pewno wygodniejsze w późniejszej rozbudowie.
Do tego proponuję zakup nowego łańcucha. Nowa kaseta i nowy łańcuch dobrze zrobią. Nie wiem jak bardzo masz zużyty napęd, jak bardzo zużyte są zęby na korbie, ale kaseta na starym łańcuchu może przeskakiwać.
Podaj model przerzutki, to Ci powiemy czy zadziała

alivio albo deore ale raczej alivio
Dla pewności zrób zdjęcie i dodaj jako załącznik
Ale i to i to obsłuży 9 biegów. Alivio dedykowane jest do 8, ale sam jeździłem na 9 i działało w porządku.
Sory ze tak dlugo ale niemoglem szybciej i teraz dopieor zauwazylem te 8 speed czy to oznacza ze tylko 8 trybow??
Ta przerzutka jak i cała grupa Alivio jest dedykowana do napędów 8 rzędowych, ale jak mówi Przemu u niego takie samo alivio współpracowało z 9. Wystarczy ją odpowiednio wyregulować.
dzieki a potrafilibyscie wycenic rower na podstawie zdjec itp.??