forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Korba, wielotryb... ?!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ;D

Mimo że na rowerku jeżdżę od lat (Trenowałem kolarstwo) to i tak w serwisie i osprzęcie jestem prawie "zielony" ;/

Dojdę do sedna sprawy... mam kółko tylne no nie?

I tam mam wielotryb... Poszukuje na allegro wielotrybu który będzie miał najmniejszy rząd 11 lub 12... i znaleźć nie mogę... kaseta pasować nie będzie (podobno) a więc czy po prostu nie znajdę czegoś takiego bo nie ma czy po prostu nie znam drugiej - innej nazwy tej oto rzeczy... ?

Pozdrawiam i Czekam na Odpowiedź Wink
Dodam że to jest rowerek MTB - koła 26 cali Wink
No więc część o której mówisz faktycznie nazywa się wielotryb nakręcany i wydaje mi się że nie istnieją takie wielotryby z najmniejsza zębatką 11T.
Ja w starym góralu mam 13T i mniejszych nie widziałem nigdy...
Pozostaje Ci wymiana tylnej piasty z gwintowanej na taką z bębenkiem na którą montuje się kasetę...
A jakbym wymienił korbę na taką z mniejszymi "zębatkami" ... ? Byłby chyba taki sam efekt co?
A nie sory... pomyłka... wtedy z przodu musiała by być taka duuuuża Grin tak?
No jeśli chcesz wymieniać korbę w celu zwiększenia przełożenia (czyli innymi słowy chcesz szybciej jeździć wolniej i ciężej kręcąc) to musisz zmienić na korbę z zębatką o WIĘKSZEJ ilości zębów, na przykład 48T lub 52T z tym że nie wiem czy korby do rowerów górskich występują w wersji 52T ale 48T bankowo są bo sam taką mam...
Krótko mówiąc substytutem tylnej zębatki o małej ilości zębów jest przednia zębatka o większej ilości zębówWink
Korby na 48 sa jak najbardziej - nazywane są popularnie trekingowymi, jako że najczęściej montuje się je w rowerach trekingowych/krosowych.
Ja osobiście zmieniłbym piastę/koło. I na to kasetę. Kosztuje więcej, ale za to rozwiązanie przyszłościowe.
Hehe gdybym wiedział trochę wcześniej... ;/ Właśnie kupiłem sobie koło zq 216zł więc już nie ma takiej opcji nowego koła lub piasty... ograniczony fundusz...
Ale te 216 to komplet kół, tak?Smile
Bo jak za samo tylne to coś drogo, jak na koło z piasta pod wolnobieg.
Nie no sporo jest drogich piast z nakręcanym wielotrybem, na przykład wszystkie lepsze pod BMX albo pod Ostre Koło... Ale ja ostatnio kupiłem do szosówki taką piastę za 25zł z zaciskiem w komplecie;]
Przekierowanie