forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Dla laikow - Na co zwracac uwage kupujac amortyzator
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam.

Jestem tu nowy i moja przygoda z rowerem i zwiazanymi z nim technikaliami dotychczas sprowadzala sie do kwestii "ma kolka i jezdzi" jednak chcialbym poszerzyc swoja wiedze w temacie i nabyc troche oglady i slownictwa oraz wiedzy technicznej...

Wiec tak. Mam Meride Kalahari 575 kupilem jako gotowy rowerek bazowany na tej ramie i moje pytanie dotyczy amortyzatora. Mam sztywne widly i chcialbym zamowic sobie na allegro amortyzator bo w sklepach dyktuja sobie takie ceny ze prosze siadac. Jednak technicznie kuleje straszliwie i nie wiem z czym co sie je...

Jak mam zamowic amortyzator zeby pasowal do ramy. Jakie parametry musze znac zeby zamowic amortyzator od czlowieka ktory nie widzial mojego roweru (srednice tej rury od kierownicy [jak sie nazywa tez nie wiem Pfft], jakies inne wymiary ? Z tego co pogrzebalem na necie wiem ze mam chyba aheada (to juz w miare rozumiem) - czy te aheady tez sa roznej wielkosci etc. ? Czy do tego musze dokupic jakies lozyska ( oczywiscie parametry..) etc.

Wiem ze dla niektorych ludzi ktorzy w tym jakisczas siedza moze to byc banalne i irytujace pytanie ale prosze o wyrozumialosc i w miare mozliwosci objasnienie mi pewnych kluczowych spraw przy zakupie w celu wykluczenia zakupu niepasujacej czesci... Dopiero po montaz zglosze sie do serwisu...

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc. Wink
Musisz sprawdzić:
*średnicę rury sterowej (czyli tej rury, która przechodzi przez ramę),
*Czy stery (łożyska) będą kompatybilne z tym amorem,
*Czy oś będzie kompatybilna z Twoją przednią piastą (szerokość).

To chyba wszystko. Rozmiar kół i szerokość kół nie powinny stanowić problemu, bo raczej masz 26", a grubość opon to ok. 1.90 albo 2.00.

Wink
Juz od dawna prawie wszystkie amortyzatory posiadają rurę sterową o szerokości 1 i 1/8 cala w standarcie ahead. Zdarzaja się wyjątki jak 1 i 1/8 z gwintem, 1 cal z gwintem oraz 1,5 cala i moze są jeszcze jakies o których nie wiem.
Na 100% masz rurę 1 i 1/8" czyli ahead więc spasuje każy z taką rurą. I to wszystko. Szerokości osi są zawsze takie same.

Sterów czyli łożysk w kierownicy wymieniać nie musisz, jedynie co to ze starych widełek będziesz musiał zdjąć bieżnie łożysk i nabić ją na amortyzator. Do tego będziesz potrzebował nabić w rurę sterową gwiazdkę, uprzednio ją skracając do takiego samego rozmiaru jak ta w widełkach, chyba że chcesz sobie obniżyć/podnieść mostek.
Skoro nie chcesz go zakładać samemu to te czynności wykona serwis.

O wszystkim możesz przeczytać w tym artykule: http://mtbikes.info/artykul-35.html

A teraz możesz pochwalic się jaki amortyzator wybrałeś lub zamierzasz wybrać. Ocenimy czy to dobry wybór Grin
Na razie to wlasnie chcialem sie ogarnac z technikaliami... 2 sprawa to nie wiem czy nie wywalic wszystkiego i zostawic tylko rame a potem skladac porzadny rower Pfft Bo kupilem taki niby lepszy nie marketowy ale jak widze co niektorzy maja to mi slinka cieknie Smile Mam nawet takie 6 ramienne czarne aluminiowe (festyniarskie) kola Pfft (wiem ze trzoda straszna ale jak sie bylo glutem to sie podobalo a o funkcjonalnosci wiedzialem niewiele Pfft ) Takze z tego co jest w miare z sensem i za niewielkie pieniadze to rama, kierownica meridy standardowa, manetki na shimano wymienilem ( ST-EF 50 chyba ) i przerzutke acera z najims zwyklym wolnobiegiem... poza tym to jakies noname wszystko...
(bede mial cyfrowke na dniach to moge zrobic zdjecia tej zenady jak ktos chcePfft)

kola jak kola po szosie sie smiga Pfft a glownie tak jezdze ale amor by sie przydal bo mi leb odskakuje ze parodia Smile w koncu je wymienie na szprychowe pewnie jakies z sensem... amora myslalem tak w okolicach moze do 250 zl jakiegos suntoura (bo widze ze polecane za te pieniadze)

planowalem powiekszyc przednia korbe na 48 (np SHIMANO ACERA FC-M341/48/38/28 - od razu mi powiedzcie jaka przerzutke na prod do tego dac ) a tylnia tez jak najmniejsza dac chyba 11 jest najmniejsza (nie wiem dokladnie co mam teraz... moze mam to samo) bo mnie irytuje jak chce posmigac szybciej i mi nie stracza przelozenia Pfft

generalnie troche mi rozumu przybylo i postanowilem kupic i pomalu kompletowac cos sensownego... chcialem sie oprzec na czyms w klasie cenowej osprzetu acera bo nie jestem jakims gosu wyczynowcem ale lubie pewien standard jakosci Smile tylko kto mi bedzie to skladal... za serwis zabule nieziemsko chyba ze macie jakies tutoriale "for dummies" to moze z czyms sobie w domu poradze Wink na razie i tak kasy brak ale moze cos z tego bedzie...
Powiem Ci, że lepiej oddać rower do złożenia komuś, kto się na tym dobrze zna. Bo masz 95% pewności (95%, bo nic nie jest pewne oprócz śmierciSmile), że nie odwali fuszerki. Jeśli chodzi o kasę to zależy gdzie się udasz. Pewnie inny sklep - inna cena. Musisz się popytać tui tam. Wink
Witam

Moje marzenie o amorku jest takie,...

http://www.allegro.pl/item405884890_rock...lock_.html

Wydaje mi się że przyszły sezon uda się rozpocząć z już zrealizowanym pragnieniem : )

Dobre(czyli poprawne) zmontowanie widelca i ramy to bardzo ważny element konstrukcji roweru .

Wymaga odpowiednich narzędzi i sporej wiedzy z zakresu budowy i serwisowania .

Przychylam sie do opinij Krzycha oddaj osobie orientującej się w zagadnieniu,...

A zapomniałem dodać jeżdżę na seryjnie montowanych w Krosie amortyzatorach Smile

http://www.allegro.pl/item404072658_sunt...ialy_.html

Pozdrawiam Adam
Piękne marzenie, ja mam takie samo tyle, że raczej w przyszłym roku go nie spełnię, ale kto wieGrin
gb napisał(a):Piękne marzenie, ja mam takie samo tyle, że raczej w przyszłym roku go nie spełnię, ale kto wieGrin

Zapewne '' gb'' dasz radę człowiek bez marzeń jest martwy Smile

Dziękuje gb za wspólne marzenia Smile

Pozdrawiam Adam
Ok. To teraz mam pytanie. Moze mi ktos zrobic hierarchie jakosciowa Suntourow ? Bo jest ich kilka i nie wiem ktory lepszy ktory gorszy a chcialbym jakis dobry kupic z pivotami pod Vki. Waze niecale 70 kilo.

Kupilbym cos w okolicach 250 zl 300 max i nie wiem ktory z rodziny lepszy a ktory gorszy bo wszystkie wygladaja tak samo. Przymierzam sie juz do zakupu i po prostu nie wiem co wybrac.
Ja bym Ci polecił Duraka 130mm, ale nie wiem czy to nie zepsuje Ci geometrii ramki...
http://www.allegro.pl/item413391690_nowy...ivoty.html

Chodzi ci o ten model ?

Bo widze ze cenowo najdrozszy w tej niszej polce Smile Zauwazlem ze nie ma blokady skoku ale chyba ja jezdzac tak malo ekstremalnie raczej bym jej nie uzywal ? Prosze o wiecej opinii Wink

Daje foty mojego widelca z wymiarami moze to cos pomoze:

[Obrazek: p1010127jm3.th.jpg]

[Obrazek: p1010128aw5.th.jpg]

Jak sie uporamy amorem bede was meczyl o korbe 48ke Grin
Przepraszam, ale proszę nie słuchaj podpowiedzi o Duro. To fajny widelec ale do mocnej jazdy. A jak mi się wydaje nie wymagasz takiego. Skakał nie będziesz raczej, akrobacji tez nie zrobisz. To trzeba coś innego. Tanio to XCR, drożej jakiś Epicon możeSmile
Jeśli się mylę w moich poglądach dotyczących stylu jazdy - naprowadź mnie.
Nie nie, masz racje, ja raczej w klimaty uliczne i czasem sie wjedzie w teren ale zadnych ekstremalnych akrobacji nie robie. Ot jezdzenie rekreacyjne. ale chce kupic cos dobrego niekoniecznie o wielkim skoku. Lubie solidnie robic zakupy zeby potem nie zalowac...

http://www.allegro.pl/item413799158_sunt..._shop.html
patrzylem na ten model... 100zl mniej... 100mm skoku i LO... tez mysle ze to bedzie lepszy wybor jakosc/cena/uzytecznosc jak dla mnie...

czy tez lepiej wziac ten z tlumieniem powrotu zamiast LO
http://www.allegro.pl/item414275498_nowy...icia_.html

tylkow LO jest chromowo molibdenowa stal a w DA jakas wysokogatunkowa.. ktos przyblizy roznice ??

a czy dlugosc rury sterowej bedzie odpowiedznia patrzac na poprzednie zdjecia mojej ramy i widelca ? ?? i czy musze kupowac nowe stery czy moge przy starych zostac... ?
Wersja z blokadą jest dużo bardziej popularna niż DA, oprócz wersji gołej bez blokady i tłumienia. Blokada przydaje się np. na podjazdach gdzie aby nie tracić anergi na bujanie amora najpiej go zablokować.

Dużo mniej ludzi kupuje wersję DA, ciężko o nim znaleźć jakieś opinie, ale jeszcze poszukam bo sam jestem ciekawy jak działa ta regulacja tłumienia.

Wszystkie mają takie same rury sterowe zrobione ze stali, te stale wysokogatunkowe, czy STKM to po prostu bełkot marketingowy. Dla zwykłego bikera to po prostu stal.

Co do sterów to nie musisz ich wymieniać, wystarczy przy zakładaniu wyczyścić i nasmarować. Pamiętaj o przełożeniu bieżni ze starego widelca. Rury w nowych amortyzatorach mają taką długość, że pasują do każdej ramy, wystarczy przyciąć ją piłką do metalu na odpowiednią długość i nabić gwiazdkę.
To wezme z blokada LO jednak chyba i bedzie gitara. Montazem i tak sie sam nie zajme tylko oddam chlopakom z rowerowego bo ja sie kolokwialnie mowiac guzik znam Pfft A moze jak juz wymieniam to kupic jakies stery moze to cos zmieni czy na cos moze wplynac ?
Stron: 1 2
Przekierowanie