Cześc mam na imie michał, jestem z krakowa, mam od roku rower holenderski i mam taki o to problem:
Ukręciłem gwint w śrubie kołpakowej na ośce (one trzymają koło tylne) , jednak ze
względu na nietypowy gwint ("skok gwintu") żadne polskie nakrętki nie pasują
Z góry dziękuje za jakieś info
Witaj!
Wyobrażam sobie tą nakrętkę. Powiedz mi masz aparat cyfrowy? Może zrobiłbyś zdjęcie. Zawsze jak się coś widzi to łatwiej coś wymyślić. A i jeszcze jedno! Nie wiem czy byłeś w Pogotowiu Rowerowym. Jeden z niewielu serwisów, gdzie podejmują się nietypowych zadań - może i z nakrętką sobie poradzą? Jak nie znasz adresu to jest to:
Cytat:ul.Kalwaryjska 14, w oficynie. Widać od ulicy duży żółty szyld "Rowery". Dojazd tramwajem: 8,10,11,23,36,38 oraz autobusem 502
Pozdrawiam!
Nakrętkę możesz zobaczyć na
http://www.kormorak.republika.pl
to zwyczajna nakrętka tzw. kołpakowa jakich pełno w marketach ale ten gwint wewnątrz jest drobniejszy niż nasz standard. Mam pewien pomysl z uwagi ze gwint "poleciał" od połowy tej nakrętki to spróbuje dać kilka gubych podkładek albo jakąś nakrętkę i dopiero dokręce tą oto śrubą kołpakową.
A za namiary dzięki, jutro podzwonie może gdzieś w krakowie ktoś handluje "Holendrami"
michał
Myślałem trochę i chyba coś mam

Albo podłóż te podkładki, albo po prostu wymień całą oś w tylnym kole. Będzie to dużo pracy, ale wtedy już nie będzie problemu na przyszłość. Możesz też przepleść koło na nowej piaście, ale to już inwestycja większa.
Odpisz jak sobi poradziłeś z problemem.
Pozdrawiam!
No to świetnie! Pozdrawiam i zapraszam do częstego odwiedzania naszego serwisu!
Przemu