To ja może odświerzę temat bo mnie spotkał podobny temat, może będzie pomocny dla innych.
Mianowicie, rura sterowa jest zapieczona w ramie i nie ma ochoty z niej wyjść.
Trochę poszperałem w internecie w jaki sposób ludzie uporali się ze swoimi sztycami.
Co ciekawe problem zapieczonej sztycy dotyczy głownie ram stalowych oraz aluminiowych sztyc. Metale te bardzo lubią ze sobą reagować, tworząc całkiem mocne połączenie.
A oto kilka sposobów:
1. Sztyce ze zdjętym siodełkiem, wraz z całym rowerem włożyć w mocne imadło i zacisnąć najlepiej tak, żeby sztyca się wgniotła i łapiąc za ramę spróbować obrócić.
2. Wywiercić otwór w sztcy i wsadzić w niego jakiś w miarę długi pręt, mniej więcej o średnicy 10mm, też próbować obrócić.
3. Za pomocą palnika lub innego podgrzewacza rozgrzać sztycę jak tylko się da, potem spróbować ją szybko ochłodzić. Aluminium posiada ma dużo większą rozrzerzalność temperaturową, mocne podgrzanie ma rozrzerzyc ramę i sztycę, jednocześnie może zgnieść powstałą między nimi spoinę, a szybkie schłodzenie sprawi że między ramą a sztycą powstanie więcej luzu bo aluminium skurczy się bardziej niż rama.
3. Można próbować naprawdę potężnymi żabkami (takimi o długości 1 m, lub dłuższymi) złapać za sztycę i obracać.
4. Teoretycznie można próbować metod chemicznych, takich jak wd-40, coca-cola, raczej mało skuteczne z racji braku możliwości penetracji tych specyfików między sztycę a ramę. Podobno dobrze z aluminium reaguje woda amoniakalna.
5. Jeżeli sztyca nie chce wyjść "po dobroci" pozostaje ją wyciąć. W tym celu najpierw ucinamy sztycę tuż nad ramą, a potem odpowiednim brzeszczotem który zmieści się wewnątrz sztycy nacinać ją od środka.
Spotkałem się też z wbijaniem poztałego w ramie fragmentu sztycy do samego końca rury podsiodłowej.
Sam narazie próbowałem metody z podgrzewaniem, niestety brak widocznych efektów, ale niewykluczone, że osłabiła ona połączenie. Prawdopodobnie będę próbował wiercić otwór i za pomocą pręta obracać.
W dalszej kolejności będą gigantyczne żabki;]
Jeśli ktoś zna jakieś inne sposoby na zapieczoną sztycę, niech pisze, może powstanie cały artykuł na ten temat.
A tu link do omawianego tematu na legendarnej stronie Sheldona Browna:
http://sheldonbrown.com/stuck-seatposts.html