forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: problem z kołem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam, posiadam rower od niedawna kupiony firmy KROSS HEXAGON V3. Mam mały problem, mianowicie jak jade i naciskam na pedała to koło odziera w lewo o nóżke. Jak jade normalnie to nie odziera więc dlaczego tak się dzieje?
Masz nie dokręconą śrubę od koła lub zacisk.
Odkręć koło ustaw je prosto i dokręć mocno śruby. I już nie powinno ocierać.
Ewidentny brak sztywności albo luz. Sprawdź dobrze koło. Tak jak mówi chmi3lu śruby/zacisk oraz dodatkowo rzuć okiem czy nie ma luzu na łożysku w piaście.
Ja mam tak dokręcony zacisk że lekko zacisnąłem a jak ma być mocno bardzo bo jak dam mocno to potem nie idzie zacisnąc
Zacisk nie może być bardzo mocno, ale musi być ze stosowną siłą. Obróć nakrętkę z drugiej strony pół obrotu i zaciśnij. I sprawdź wtedy.

A patrzyłeś czy nie ma luzu?
To dokręć tak jak najbardziej mocno, tak żebyś mógł go zacisnąć.
Bo teraz możesz mieć za lekko dokręcony. A sprawdzałeś to czy nie masz luzu na łożysku???
Nie, ale jak to mam sprawdzić czy nie ma luzu?
złap tylne koło za obręcz/oponę i ruszaj nim na boki. Jak poczujesz że się rusza to znaczy że jest luz na łożysku.
Tylko przytrzymaj dobrze rower, żeby nie latał razem z kołem.
koło nie lata, nie ma prawa jak rower mam nowy...
No to spróbuj z tym mocniejszym dokręceniem/zaciśnięciem koła w hakach, które je trzymają.
Miałem podobny problem, tylko ja miałem ramę za 150 zł więc się nie dziwiłem. Koło podczas pedałowania ociera cały czas czy okresowo? Może kółko masz krzywe?

Problem u mnie wyglądał tak, że opona nie mieściła się w ramie i przy mocniejszym pedałowaniu ocierała o ramę. W rowkach na śruby mocujące "zainstalowałem" wstawki z blaszki i od tej pory było OK

Może po prostu masz oponę za szeroką?Grin
Koło ociera o nożke. A może nóżka jest po prostu krzywa? Sprawdź ją. Ewentualnie lekko odegnij od strony koła.
Dla mnie najprostszym rozwiązaniem jest usunięcie podnóżkiGrin Zrobiłem tak w pierwszym moim rowerze i jakoś mi tego nie brakuje...
jak koło może byc krzywe jak rower kupiłem nowy ze sklepu i mam go moze miesiąc. Zrobiłem na początku tak odczepiłam zaczem ustawiłem koło zakreciłem i zacisnąłem. Przejechałem sie kawałek i koło juz jest przy nózce jakies pół cm od... Jak ustawiam to patrze na rame i z jednej strony szpara jest moze 4cm a w drugiej 2. Nie wiem jak to koło ustawic.
Stron: 1 2
Przekierowanie