forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Amortyzator ciężko chodzi
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam posiadam rower KROSS HEXAGON V3 co zrobić żeby przedni amor lepiej chodził mam ustawione na miękkie i tak trochę ciężko chodzi? co doradzanie tylko nic nie będę rozkręcał... <nowy rower>

//przemu
Poprawiłem temat.
Co zrobić? Założyć temat z normalną nazwą...

A poza tym, myślałeś o tym żeby nasmarować górne golenie? Brunox - 20zł - i amorek chodzi jak nowy, piekielnie "żywo".
Ja osobiście psikam przed każdą jazdą. Bardzo dużo osób oskarża tańsze amortyzatory (np duro) o "mulenie" i twardość... wszyscy jednak popełniają ten sam błąd - nie smarują. Podobno te "lepsze" amortyzatory nie potrzebują dodatkowych preparatów, same w sobie są pokryte teflonem i mają własności "samosmarujące", lecz o te "gorsze" trzeba dbać dużo bardziej.

Zanim zaczniesz się porządnie martwić - nasmaruj. Pomaga to w 90% Smile Jeśli nic nie da (będzie chodzić "żywo", ale twardo), pomyśl o wymianie oleju na rzadszy (o ile masz tam olej) lub zmianie sprężyny (tu trzeba coś umieć).
Następnym razem polecam lepsza nazwę tematuSmile

A powiedz mi ile ważysz? Ile masz ten rower i ile przejechałeś?
Może jeszcze się nie dotarł amortyzator? Albo wręcz przeciwnie już zatarł?
A może po prostu jesteś za lekki do tej sprężyny.
waże 38KG. Na tym rowerze przejechałem juz ponad 400 KM. dzisiaj sprawdziłem i tylko jest 1 sprezyna w armorze po lewej stronie tam gdzie jest regulacja. A jak ten olej sie wlewa którędy?
Cytat:A jak ten olej sie wlewa którędy?
Niekoniecznie musisz mieć olej. Ja w moim Duro mam dwie różne sprężyny, lecz w prawej goleni jest dodatkowo tłumik (w którym jest olej). Może Ty nic nie masz... a jaki masz amortyzator?

Cytat:waże 38KG
Może w tym problem? Jesteś dosyć lekki... co może pomóc? Na pewno nasmarowanie (ożywi amor), choć prawdopodobnie najlepszym wyjściem będzie zmiana sprężyny na "miększą"... gdzie taką kupić - nie wiem, może w sklepie rowerowym?
no amora mam ZOOM... spręzyna jest tylko w lewej goleni a w prawej jest pusto. Wiec jak ten olej wlac albo jak nasmarowac swyczajnie amor ? smarem?
ZOOM... Sprezyna jest tylko w lewej goleni a w prawej jest pusto bo patrzyłem dzisiaj... wiec jak nasmarowac albo wlac olej?
Proponuje nasmarować olejem typu Brunox golenie górne. Pozwolić by smar dostał się głębiej, najlepiej na ślizgi.
Smarowanie może trochę pomóc ale niedużo. Jesteś po prostu za lekki. Sprężyny też chyba nie wymienisz bo wątpie aby zoom produkował jakies na wymianę.
Przekierowanie