forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Hamulec do mojej machiny.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Nadszedł ten moment, jestem prawie zdecydowany.
Poszukuję jakiegoś fajnego hamulca do moejego roweru. Będzie montowany z tyłu. Raczej nie tarcza - za duży wydatek (koło, adapter). Myślę o jakimś V-breaku. Mam teraz Alivio z wymienna okładziną klocków. Jednak po pierwsze fabryczny luz hamulca - nie lubie tego, a drugie to to, że hampel albo słabo spowalnia (wręcz niezauważalnie), albo blokuje koło. Szukam czegoś dobrego na leśne trasy - jest tam kilka zjazdów wymagających zwinnego hamowania, zwrotów - blokowanie koła nie wchodzi w grę. Waże swoję, więc to też trzeba brac pod uwagę. Klamka raczej zostanie Deore, no chyba że macie lepszą myśl.
Pozdrawiam! PrzemuCool
No wiec tak: gdyby chodziło o przód to bym polecił lxa z rownoleglym prowadzeniem, bo ja jestem bardzo zadowolony chociaz maja troszke luzu od nowosci, jak wszystkie lxy zresztą. Ale do tyłu nie polece bo kumpel ma takowego z tylu i dziala dokladnie tak samo jak u ciebie. U niego wsolpracuje z klamką alivio. Sila scisku jest duza ale jest je trudno wyczuc. Ja z tylu mam plastikowe v-braki (takie jak w marketach dająGrin) z mocowaniem klockow na bolec(jak w cantileverach), które w połaczeniu z plastikową klamką powoduja ze aby zablokowac kolo trzeba głębiej wcisnąc, co jednak nie idzie w parze z siłą którą trzeba przyłożyć. Przez to hamuje sie fajnie i miekko, przynajmniej ja mam takie wrazenie. A co do ciebie to jesli nie musisz koniecznie zmieniac hamulcow moze kup inne klocki. Shimano robi niektore klocki z dziwnego tworzywa. Jest strasznie twarde i prawie nie przypomina gumy, dzieki temu nie klei sie tak obreczy i aby zablokowac kolo musisz glebiej wcisnac. Masz wtedy wiekszy zakres ruchu klamką.pozatym fajnie syczy gdy sie rozgrzeje. A jeśli nie to zainwestuj może w klamkę srama 9.0 sl z grillonu i jakiegos avida. To moze byc ciekawe polaczenie
Zainwestowałbym może najpierw w klamki z regulacją siły - avid'y sd 7. Płynny zakres regulacji naprawdę daje duży wybór pomiędzy modulacją a siła. A potem jeśli zmiana klamek nie pomoże to kupiłbym v'ki też avida, który model to zależy już od kieszeni. Klameczki sd 7 mam i polecam. Szczególnie przez s-band, jak się wygną przy wypadku czego udało mi się doświadczyć to bez problemu można je wyprostować młotkiem albo rękoma jeśli ktoś ma siłę Smile
Dziękuje gb za możliwość przetestowania LX'a. Fajnie działa, jako przedni hamulec jest ekstra, ale klocki ma, cóż poradzić, kiepskieSad Takie jak moje - twarde, nieplastyczne. Myślę, że zacznę modyfikacje w inny sposóbWink W wolnej chwili będe myślał nad eliminacją na stałe luzu, a teraz szukam nowych okładzin. @hudy - myślałem o sd 7 - całym kompleci ena 1 koło, ale to dośc duża inwestycja,a ponoć i tak maja luz fabrycznySmile (opinia z innego forum). Dlatego zmieniam zapytanie - jakie okładziny polecacie? Mam klocki a Alivio - te wymienne - myślę że są standardoweSmile Czekam na pomoc.
Pozdrawiam!
PrzemuCool
Chyba wszystkie mają luz jakiś. Gdyby nie miały to i tak same by się rozbiły dość szybko. Na hamulce w końcu działają spory siły.
Okładziny trzeba by potestować różne. Aztec'i podobno najlepsze, ale swoje kosztują i nie wiem jak tam u nich z modulacją. Jeździłem na okładzinach shimanowskich i najtańszych accenta i muszę przyznać, że były lepsze od oryginalnych, ale modulacją nadal nie grzeszyły.
ciezki wybórGrin avidy ponoc ciekawe sąGrin
Ciekawe, nieciekawe. Na pewno swoje kosztująWink Modernizację zacząłem - wymieniłem linke i pancerz. Wszystko przesmarowałem. Niestety przez tą piękną pogodę nie miałem jeszcze okazji na porządny testSad Jak dalej nie będzie to czego oczekuje - okładziny zmienię.

@vojt3k - gratuluje setnego postaWink

PrzemuCool
aa dziekuje milo mi bardzo nie zauwazyem nawet pozdro
mam nadzieje ze dane mi będzie przetestowac Twój rower!!
hampel wazna rzecz po kręcących się kołach najwazniejsza!! zycze duzo $ na moddernnizacje
klamki bym zostawił - shimano - i do tego deore Grin

nie myślałeś o tarczach ?? - komplet win zipów 203 mm za jakieś 400 zeta
duża siła hamowania, najlepsze mechaniki no i tarcza 203 mm Grin

nic dodać nic ująć Cool
A to ciekawe. Najlepsze mechaniki, hmm, pewnie lepsze od avidów BB7, tak samo jak klamki shimano lepsze od klamek avida. Czy ktoś tu nie lubi avid'a czy tylko mi się wydaje.
Kusiciele jedniPfft Wiecie, ostatnio coś zaczyna nawalać mi piasta tylna i czuję że czas ją zmienić. Do tego pewnie będę chciał zapleść nowe koło... Trzeba by zdecydowac czy pod tarcze czy pod V. Sam zacisk to połowa bajki, mnie najbardziej przeraża kwestia adaptera do ramySad GF ładnie urządził się i każe sobie płacić 100zł za mały kawałeczek metalu jak ktoś chce założyc tarczówke. Paranoja... Słuchajcie, może ktoś z Was ma na pozbyciu adapter do ram Garego Fishera lub Treka? Chętnie przyjmęSmile
Jeśli masz zamiar założyć kiepską tarczówkę to zostań przy v'kach (ja założyłem kiepską i teraz żałuje). Ale koło zapleć i tak z pistą pod tarczę. Może jakiś przypływ gotówki pozwoli Ci kupić i adapter i fajną tarczę. A jak nie to takie koło łatwiej jest sprzedać.
Masz chyba racje z tą tarczą, szkoda się bawić w tanie deore 475/495 czy jak im tamWink Myślałem w sumie że jeśli mechanik to albo Hayes HMX-1 albo Avid bb5. Albo szukac gdzieć deorki 525. Z przodu mam właśnie to deore 525 i jestem zadowolonySmile A co do koła zakładam nowy topic - zapraszam do odpisywania: http://mtbikes.info/forum/viewthread.php...read_id=67

Edit:
Problem z hamulcem rozwiązany. Wymiana okładzin wraz z wymianą koła spowodowała wyraźną poprawę działania.
Cytat:data ostatniego postu (oprócz twojego, Maciej:
22.06.2006
Wydaje mi się, że przemu przez te dwa lata znalazł już hamulec...
Stron: 1 2
Przekierowanie