Elo. Słuchajcie jeździłem na BMX'ie 1,5 roku ale postanowiłem sie przerzucić na dualka ... Stwierdziłem, że nie będę uprawiał aż tak ekstremalnej jazdy a poza tym moja nadgarstki i reszta stawów dostały popalić no i BMX nie nadaje sie za bardzo na tor leśny ;] ale do rzeczy ... Mam zamiar złożyć sobie duala tak do 2,5 tys i mam na oku ramę Octane One Void i chciałbym do niej amorka Sr Suntour'a XCR-TA. Co sądzicie o nim?? Narazie nie mam kasy na lepszego ;/ Głównie chodzi mi o to żebym mógł pośmigac w dircie i streecie

a dzięki regulacji wysokości w tym amorku to nie problem ;] chciałbym wiedzieć czy nie zepsuje mi się szybko i bedzie jakos w miarę chodził

(Jeżeli ktoś wie przy okazji jaki jest rekomendowana wysokość amortyzatora do ramy Octane One Void niech napisze

bede bardzo wdzięczny)
Także proszę was o pare słów na temat amorka no i na temat tego czy mniej wiecej dobrze dobralem rame i amorek.
pozdro
Zacznijmy może od tego, że "dual" to dyscyplina jazdy, a nie typ roweru

I nie rozumiem... chcesz rower do dualu - żeby śmigać nim po dirtcie?
Octan One - w miare wytrzymała, chyba może być
XCR - raczej nie... to "średniej" klasy amortyzator do XC, nawet jak wytrzyma (w co wątpie) to będzie "mulić", nie nadaje się. Z tych tańszych zostaje Duro 100mm... Ale lepiej poszukać jakiejś dobrej używki, np Marzocchi dirt jumper 3
Cytat:a dzięki regulacji wysokości w tym amorku to nie problem
Czym się różni wielkość skoku w dirtcie i streecie?
Wysokość amora do Octana Void? Nie jestem pewien, ale pewnie 100-130mm. Myślę, że nie będzie problemów także z mniejszym skokiem... jeszcze zależy, jaką wolisz geometrię

Do dirtu/streeetu raczej te niższe amorki.
do dirtu lepsze są amorki z większym skokiem np. na tory
a do streetu lepsze są krotsze i twardsze troche
patrzyłem na tez na amorka Rock Shox Recon ale poki co wydanie na niego 900 zł przerasta mój budżet ;/
Cytat:do dirtu lepsze są amorki z większym skokiem np. na tory
a do streetu lepsze są krotsze i twardsze troche
Hym... no właśnie do dirtu - podobnie jak do streetu - lepsze sa amorki z małym i twardym skokiem (żeby energii nie marnować ;p tj. żeby nie tłumił wybicia, o ile sam tego nie robisz).
Cytat: co powiecie na tego?? http://www.allegro.pl/item428294882_nowy...okada.html najprędzej bym go kupił
O ile masz w dirtcie dobrą technikę, to chyba mógłby być... tyle że - wydaje mi się - tora to seria do xc

Więc musiałbyś w miarę gładko lądować...
O ile do dirtu być może, to w streecie go dosyć szybko rozwalisz (street bardzo szybko niszczy sprzęt).
Tora to sprzęt do XC i All Mountain, Enduro. Zalecana bikerom ponad 90kilo. Dość mocna powinna być.
więc co polecacie do jazdy w dircie i streecie?? moze Tore powietrzną?? amorek tak do 700 zł max
Dirt Jump?
Brooce wydaje mi się znawca w tym temacie

nooo ten 2 bardzo mi sie podoba

duzy skok i lekki ;] o takiego mi mniej więcej chodzi

nie występuje może też w wersji białej?? ;p
kurde tylko że te marcociki są ciężkie i drogie ;/ a chce sie wyrobić z rowerkiem tak do 11-12 kg także ... jak najlżejszego potrzebuje

Z tego co wiem to nie występuje. Lecz zawsze można zabawić się w przemalowanie

aha, szkoda

no też o tym pomyslalem ale czy naklejki na nim są na lakierze czy pod nim?? ;p
Nie wiem... Ale jak na lakierze to łatwiej zdjąć... Tak w ogóle to nigdy się nie bawiłem w malowanie niczego od roweru więc nie wiem jak kłaść farbę itp...
nie no boje się malować amortyzator ;] jakby był to sztywny widelec to na luzie

kit najwyżej nie bede miał białego amorka i tyle

kolor nie jest najważniejszy

to co powiecie na rame Octane One Void z amorkiem Manitou RELIC Elite FFD-R RTWD ??

dobrze bedzie sie spisywał taki zastawik??