forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: jak najlżejsze obręcze i opony
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
chciałbym jak najlżejsze koła do mojego mtb ... głownie chodzi mi o obręcze i opony. Macie cos godnego do polecenia w dobrej cenie?? Patrzyłem na obręcze dartmoor'a i oponki Kendy. Chciałbym żeby 1 koło nie wazylo więcej niz 1,5 kg ... pomóżcie
Tylne będzie na pewno cięższe. Powiedz jeszcze dla ścisłości jaka kategoria sportu rowerowego. Bo można zrobić super lekkie koła do MTB, ale w sporcie grawitacyjnym ich żywot krótki. No i jaką kwota dysponujeszSmile
dual ;] no mam mnie wiecej 2,5 tys + na wszystko ... no mysle ze okolo 700 zł na kola moze mniej Pfft
piasty same mnie wyniosą 400 zł około ... ze 100 na oponki no i reszta na obręcze
Dual - ta dyscyplina akurat bardzo mało niszczy koła (o ile nie masz "niedolotów"). Myślę, że najlepszym rozwiązaniem - co do obręczy - będą SunRingle MTX 29 - podobno zajemocne (choć w dualu to nie potrzebne), ale lekkie i - co ważne - tanie.

Opony? Maxxis Larsen TT (2.1 bodajże (na pewno nie werjsa 2.3 Wink )). Naprawdę dobre opinie o nich słyszałem Smile

Piasty... tutaj pomysłu nie mam - przednia jak najlżejsza (nie musi być szczególnie wytrzymała), lecz tylna... Powinna mieć wytrzymały bębenek/zapadki - szybkie sprinty nie służą tanim piastom Smile Która lekka, nie wiem...

Aha, warto zaoszczędzić na nyplach - nyple Dartmoora są 3x lżejsze od zwykłych Smile
myslalem o piastach dartmoora: na przód S-Drive a na tył K-Force lub S-Force
a co do oponek to słyszałem że strasznie szybko zużywają sie na asfalcie i betonie ;/ gdybym chciał pojeździć po mieście to raczej nie da rady na nich?? jeżeli nie to moze znacie jakies oponki w podobnej wadze, ktore dobre będą tez na beton i asfalt?
Hmm.. Tylko pamiętaj, że K-Force to SSP (Single Speed) - Tylko jedno przełożenie i o wycieczkach rowerowych możesz pomarzyć, chyba że wytrzymasz na takim biegu całą trasę. S-Force to samo.

Sam chcę zrobić sobie rower do Dirtu/Streetu min. na częściach Dartmoora (piasty też), więc też miałem dylemat: SSP - czy kaseta. Wybrałem kasetę i zobaczymy jak na tym wyjdę o ile dojdzie w ogóle to złożenia tego biku.
mi właśnie chodzi o to zeby złożyć rowerek na singla Smile bo lżejszy Grin a chciałbym jak najlżejszy rowerek Pfft mam zamiar wyrobic sie tak 11-12 kg ;] jak da rade to bede bardzo zadowolony Grin
to zna ktoś z was jeszcze takie lekkie oponki przeznaczone do dirt/street?? zeby miała tak do 550-600 g
Nie wiem czy uda Ci się osiągnąć 11 kilo... Taką wagę mają bmxy do streetu bez hamulców...

Znalazłem tutaj kilka opon do streetu

http://www.allegro.pl/search.php?string=...onal_rec=0
no w każdym razie będe próbował Grin z moich obliczeń wyszlo mi ze wyjdzie mi okolo +,- 12 kg Pfft

a co powiecie na te?? bedą sie nadawaly do streetu i dirtu?? i czy nie bedą sie szybko zdzierały na asfalcie?? http://www.allegro.pl/item420931221_rewe...erowe.html
Z taka wagą będzie ciężko (zapomnij o przerzutkach i przednim hamulcu), ale da się zrobić Smile

To chcesz rower do dualu czy streetu? W dualu raczej ciężko będzie jeździć Single Speedem - zazwyczaj start z bramki wymaga mniejszego przełożenia, niż sprinty rozpędzonym już rowerem (choć jeszcze zależy ile masz siły w nogach, i do jakiej kadencji potrafisz się rozpędzić). Poza tym street potrzebuje wytrzymalszych części - jest to najbardziej "dewastacyjna" dziedzina kolarstwa, nie boje się użyć stwierdzenia, że niszczy sprzęt bardziej niż downhill Smile

Co do opon - Maxxisy Larseny mogą się zetrzeć na asfalcie (choć pewien nie jestem - opony teoretycznie do xc...). Te, co podałeś - podobnie. Myślę że dobrym wyborem byłyby Shwalbe Table-top'y (w dualu też na nich pośmigasz, choć w mokrych warunkach będzie już gorzej) - zaprojektowane do dirtu i streetu.
singla skladam i bez hamulca z przodu Grin w sumie to bardziej dirt,street bo nie mam za bardzo warunkow do dualu typowego ale mam 2 tory w pobliżu Grin chodzi mi o jak najlżejsze opony ... wiem ze street dewastuje sprzet ale w koncu cos za cos Pfft lubie street ;] no te oponki mi sie podobają ;] nie są za cieżkie takze git Grin jak ktos zna jeszcze lżejsze to niech pisze Pfft
Karma to super opona do MTB. Na maratony, do ścigania. Dosyć lekka. Nie widzę jej w streecie.
Przekierowanie