forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Buty
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wyznajcie swoje grzechy i powiedzcie, jakich butów używacie? Nie pytam o SPDy bo ich nie chcę, potrzebuję takie buty które zapewnią mi przyczepność do pedał jednocześnie z możliwością szybkiego ich opuszczenia. Takie buty powiedzmy do enduro, czyli szybkie zjazdy i ostre górki z nieprzetartymi szlakami. Muszę mieć pewność, że mi noga nie zjedzie w trakcie pedałowania. Co do samych pedałów(*) to również mam ochotę wymienić. Na razie to Authora używam.

(*) Co do pedał, pedałów, pedała to Słownik Ortograficzny PWN wyjaśnia iż nie ma różnicy między odmienianiem tych słów dla przedmiotów i ludzi. Znaczenie wyrazu w zdaniu pozostaje nam dobrać z kontekstu wypowiedzi. Np słynne zdanie: "Ten kolarz to wspaniałe dziecko dwóch pedałów":P
Cytat:"Ten kolarz to wspaniałe dziecko dwóch pedałów"

Pamiętam ten tekst... Może nie na żywo, ale go słyszałem Grin

Co do tematu to najlepiej kupić jakieś w miarę obszerne buty i dobrymi "zapięciami" (czyt. mocnym sznurowaniem), aby Ci w razie czego ten papuć nie spadł Pfft Ja osobiście jeżdżąc w streecie przerzucę się na na jakieś skatowskie buty Grin
To jakiego typu butów i pedałów używa się do zjazdów? SPDów chyba raczej nie...
No spd średnio.
Wiesz kiedyś widziałem jakiś model Northwave'a. Właśnie do takiej mocniejszej jazdy. Modelu nie pamiętam już. A i bloki tam od spd dało się wkręcić.
Wiem że to takie pseudo-rozwiązanie ale zanim kupiłem spd używałem butów do gry w piłkę nożną na sztucznej trawie (takie z kilkudziesięcioma małymi koreczkami od spodu). koreczki elegancko wchodziły pomiędzy "kratowanie" pedała i trzymały jak przyklejone - oczywiście jeśli chodzi o ruchy poziome, bo jak się skoczyło na większej przeszkodzie to można było zrobić pedałom papa a kierownica niebezpiecznie zbliżała się do zębów . Aha jeszcze jedno jeździłem na dwóch rowerach z różnymi pedałami i na jednych trzymało dużo lepiej więc trzeba spróbować.
Cytat:To jakiego typu butów i pedałów używa się do zjazdów? SPDów chyba raczej nie...
Cytat:No spd średnio

Tutaj może Was lekko zaskoczę, ale SPD-ków do zjazdu (czyt. downhillu) używa się bardzo często - zwłaszcza "zawodowcy" i ludzie nastawieni na ściganki Smile

Co do butów - Shimano DX (wersja na platformy) - podobno naprawdę dobre trzymanie, mają dodatkowo panel osłaniający sznurówki przed błotem i wodą. Sam zamierzam takie kupić w następnym sezonie, gdy przeniosę się na SPD.
Etniesy - z tym że te "starsze", z przed paru lat (nie wiem czy dostaniesz)
Dobrą opinią cieszą się "Cormax'y"
A jeszcze lepszą, buty - teoretycznie do wspinaczki - FiveTen.
Przekierowanie