forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: [Trening] Jak najlepiej trenować?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam! Nazywam się Jakub Jamróg i mam 15 lat. Od paru miesięcy zacząłem uprawiać amatorsko kolarstwo Górskie. Startowałem w Małopolskich Mistrzostwach Kolarstwa Górskiego amatorów Family Cup 2006. Zająłem 5 miejsce i zakwalifikowałem się do Finału. Finał odbędzie się 10 września 2006 r. Dlatego moja gorąca prośba do WAS. Potrzebuje opisu i cyklu treningowego na tydzień z opisem czwiczeń, co czwiczyć, w jaki dzień, ile powtórzeń, technikę wykonywania czwiczeń, dietę itd.. Lecz nie mam dostępu do siłowni wiec wszystkie czwiczenia musza być bez wizyty w siłowni. Potrzebuje również linka do aukcji allegro czy tez do http://www.hitec.pl/ lub dokładna nazwę porządnej odzywki na silę i wytrzymałość. (cenowo około 100 zł) Mama nadzieje, że mi pomożecie bo chce wygrać te jakże dla mnie ważne zawody. Wręcz błagam WAS o tą poradę. Zależy mi też na czasie ponieważ chcę zacząć trening jak najszybciej.
gg: 5110331
e-mail: ambrozy14[at]wp.pl
Błagam o w miarę szybkie sporządzenie tego cyklu czwiczeń , diety i suplemętacji.
czekam i pozdrawiam
ambrek14 (Jakub Jamróg)

przemu: Miło nam że szukasz pomocy na naszym forum, jednak szkoda , że nie zapoznałeś sie z regulaminem - tytuł należy pisać od wielkiej litery a dalej małymi literkami. Poza tym trzeba go sprecyzować. Samo pomocy o niczym nie mówi. Dziś poprawię to za Ciebie, jednak na przyszłośc prosze o poprawę... I to nie tylko na tym forum, a na każdym...
Ciężko przeprowadzić trening bez posiadania pulsometru i odpowiednich badań określających progi wydolnościowe.
Staraj się jeździć w jakimś cyklu trzydniowym. Dwa dni treningu (wszystkie treningi w okolicy 60-80% tętna maksymalnego), jeden dzień odpoczynku. W początkowej fazie na 5 dni treningu 1 poświęć na ćwiczenie techniki w trudnym terenie, 2 na trening siły (a więc jazdę na cięższym przełożeniu), i po jednym na kadencję i jazdę w terenie pagórkowatym. W czasie, kiedy będziesz ćwiczył kadencję urządzaj sobie długie interwały (na przykład 3 interwały po 3 minuty) jadąc przy 80-90% tętna maksymalnego. A w czasie jazdy po terenie pagórkowatym z 3 innterwały po kilka sekund maksymalne (powyżej 90% tempa maksymalnego). Raz na sześć dni (wybierz jeden z dni odpoczynku) jeździj w zakresie do 60% tętna maksymalnego, pozwoli to na regeneracje i dopasowanie się organizmu.
masz dwa miesiące w sumie, więc po trzech tygodniach zrezygnuj z treningu siły i techniki i poświęcaj uwagę kadencji i jeździe w pagórkowatym terenie (przez nastepne dwa- trzy tygodnie więcej kadencji niż górek, a potem do końca głównie górki). Zwiększ też ilość wykonywanych interwaów.

Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale właśnie tak bym zrobił.

Zamiast odżywek kup sobie jakiś napój izotoniczny (isostar, gatorade itp.) albo pulsometr jeśli nie posiadasz. łatwo zmierzysz tętno maksymalne (najczęściej 220 - wiek czyli około 205). Będziesz mógł wyznaczyć sobie progi treningowe.
A na wpierdzielanie chemi będziesz miał jeszce dużo czasu w przyszłości, póki co jedz grzecznie obiadki mamy.
Nierozumiem terminów:
-kadencji
-interwałów
mogłbys wyjaśnić albo jaśiej napisac
z góry thx
Kadencja jest to ilośc obrotów korbą na minutę, natomiast interwał to rodzaj treningu, w którym stosuje się niepełną przerwę wypoczynkową. Jeśli to nadal nie mówi Ci wszystkiego to zobacz na te linki:
-kadencja
-interwał
Myślę, że to Ci pomogło.

Pozdrawiam, Przemu.
Kup sobie "Biblię kolarza górskiego" wyd. bukrower.
To dobra książka dlakażdego kto chce coś osiągnąć w kolarstwie.
Przekierowanie