forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe

Pełna wersja: Przeskakiwanie łańcucha
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Mam problem który mnie denerwuje i to czasami bardzo otoż chodzi o to że jak pedałuje i mocniej depne to mi strzeli łańcuch na wózku w przerzutce tylnej i nie wiem od czego to moze być przerzutki chodza dobrze przekladaja na wszystkie biegi ale te strzelanie uniemożliwia spokojna jazde z ktorej mozna czerpać przyjemnosc. Jeżeli macie jakiś pomysł od czego to moze byc to piszcie, ja podejrzewam kolka od przerzutki bo chodza tak na boki o jakies 1,5-2mm ale nie wiem czy to napewno to.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dołączam sie do posta mam ten sam problem.
u mnie jest cos podobnego jak mocniej mu depne....
moze starcie ząbków to powoduje?
hm... bywa denerwujace jak strzela
w rowerze kumpla identycznie....
mial ktos juz takie problemy??
Pozdrawiam
Nie mam stuprocentowej pewności, ale wydaje mi się że to napęd. Nie kółka od przerzutki a raczej łańcuch źle współgra z kasetą. Niestety dzieje się tak najczęściej gdy do starej kasety założymy nowy łańcuch. Po prostu zęby nie spasuja się i zaczyna przeskakiwać. @iron_eagle pytałeś o łańcuch stąd wnioskuję że zmieniłeś. Przed zmianą też tak było? Poza tym ile km mniej więcej ma Twój napęd(kaseta/łańcuch/kornki korby)? Wyjście na to jest, trzeba przeszlifować zęby kasety (najczęściej ostatnich biegów, których używa się najwięcej). Po prostu ząbki muszą miec kształt trapezu. Jak są trójkątne - jest źle.

Pozdrawiam, Przemu.
A więc faktycznie wszystko jest nowe ma przejechane cos kolo 100km od środySmile strzelanie dziwi mnie bo czasami sobie jade normalnie i jest oki a czasami mi co chwile strzela nie wiem co to ma byc ale denerwuje mnie to bo nie czuje na 100% roweru i zawsze ta mysl ze moze znowu strzelic:/ @przemu moj naped caly jest nowy(lancuch, kaseta, przerzutki - Deore, korba - Truvativ fived)
u mnie zaś sprzet jest stary.. ma swoje lata..bedzie juz z 7-8 lat od produkcji Grin tak tak legenda sie trzyma mimo ze przeskakujeSad
@iron_eagle - zastanawia mnie Twój napęd. Jeśli wszystko jest nowe (100km to niewiele) to nie powinno być problemów. Kółka przerzutki powinny miec pewien luz, ale sprawdź czy wszystkei śrubki są dobrze podokręcane. Powiedz mi jeszcze coś o Twoim kole tylnim. Szczególnie interesuje mnie piasta. Wydaje mi się, że problem zawiera się właśnie pomiędzy piastą, a kasetą. Ile lat ma Twoja piasta, jaki przebieg, model. Poza tym kto składał rower? Na pewno kaseta jest dobrze dociągnięta?

Przemu.
Pewnie to kółka przerzutki są już zjechane, albo odległość kółka od przerzutki zła. Spróbuj ją zmniejszyć. Ewentualnie jeśli kółka rzeczywiście są zjechane to wymień je na nowe. Luz kółek na boki jest normalny i nieszkodliwy.
A wiec @przemu jezeli chodzi o kolo to obrecz DM18 szprychy Dt Champion piasta Deore koło splecione w profesjonalnym serwisie rowerowym i od razu zlaozona kaseta jezeli chodzi o to przeskakiwane lancucha to juz sie z tym jakos uporalem poprostu zdjalem cala przerzutke wyczyscilem ja dokladnie dokrecilem wyregulowalem przezutki i jest w miare ok chociaz czasami tez przeskoczy:-), nie chcialbym zakladac nowego tematu a wiec tylko pisze co sadzicie o tych platformach oplaca sie kupic.

Oto linki do aukcji:
-PLATFORMY
Pedały jak pedały. Cena dosyć niewygurowana. Obiciami bym się nie przejmował, bo i tak korzystając ze sprzetu obijesz go. Ciekawią mnie te łożyska maszynowe oraz działanie pedałów. Osobiście zaryzykowałbym.

Przemu.
A wiec jezeli chodzi o pedaly to kupilem je i powiem tak chodza w miare dobrze ale te piny jakies male z 2mmSad nie wiem co jak ale nigdy takich malych nie widzialemSmile jak pojezdze troche dluzej to napisze moje dokladniejsze spostrzezenia. Pozdrawiam
No 2 milimetry to takie minimum. Ale wiesz - do jazdy typu MTB/XC nie potrzeba pinów które sa długie i muszą świetnie trzymać stopę. A nie uwierzę, że te 2 mm robią to nieodpowiednio. Z początku sam jeździłem na platformach, chyba jakieś Wellgo. Miały niewymienne piny ale i tak lubiłem je. A na spostrzeżenia czekamySmile

Przemu.
Przekierowanie