Jakiś czas temu preparowałem tylne koło pod tarczę. Koło mam, używam i się cieszę

Jednak przyszedł czas na zmianę wysłużonej V-ki na coś mocniejszego, tarczowego. Powiedzcie co mi proponujecie, najchętniej wziąłbym jakiegoś dosyć taniego hydraulika, mniej więcej koło 400zł. Jednak każda propozycję rozpatrzę, osobiste opinie bardzo mile widziane. Prosze o głosowanie w załączonej ankiecie.
Pozdrawiam, Przemu.
Hmmm w sumie to v-brakes w zupełności wystarczają ale jak szaleć to według mnie hayes MX-1 i nic wiecej nie trzeba

@ Vojt3k - Myślałem nad Hayesem 9, ale ostatnio naczytałem się dość dużo, że nie jest to aż tak cudowny hamulec. Kosztuje swoje, waży dość dużo, do tego opinie głoszą, że producent coraz mniej stara się przy produkcji.
@Mateo - HMX-1 - Hampel o dobrej opinii, mocny, ale... Potrzebuję sprzęt na tył - nie ma on być tylko spowalniaczem, a sprzętem który będzie miał bardzo dobrą modulację i równie dużą siłe. Zależy to też dużo od klamki, a moja Deorka jest lekko powypadkowa więc pewnie bym ją wymieniał, a to następny koszt. A wtedy pewnie wolałbym rozglądnąć się za Avidem BB5 (albo BB7) i klamką minimum FR-5 Avida. Koszt wychodzi dosyć duży, a hampel to tylko mechanik, bez cudów. Czekam na dalsze propozycje

Mój kumpel ma Hatesy 9 ale co jakiś czas ma jakieś problemy ale nie wiem z czego one wynikają. Ja osobiście mam Magury HS-33 i jestem z nich zadowolona. Co do tarcz to niestety nie mam przemyśleń, ale mogę pogadać z tymi co mają i dam znać
Gadałem ostatnio w znajomych sklepach/serwisach. I co się dowiedziałem: Hayesy - fajne hample, jednak ostatnio coś jakby spadła im jakość wykonania. Jak chodzi o awaryjność - tłoczek w klamce jest nierozbieralny - jak się zepsuje to już musi być nowy

No to mnie nie pocieszył. Następnie Avid - ładny, sprytny, ale proporcjonalnie drogi. Shimano - i od razu 'cudowna' opinia, że bezawaryjne, bezproblemowe. Może racja, ale denerwuje mnie masowe klepanie tych Deorek, te nie małe luzy w klamce na start. Do tego opinia, że Deorka jest równie mocna jak Hayesy, Avidy. Coś mi tu brzydko pachnie, bo wiem z autopsji że BR-M525 ma dużo siły, ale czasem chciałbym więcej

Drugi mówił praktycznie to samo, dodał tylko że bardziej ceni Deore BR-M525, niż BR-M535. Stara była lepiej wykonana. Nie mówiąc już o tym, że chwalił się, że on i jego tokarka wytworzą mi z aluminium co tylko będę potrzebował

A mnie ciągle w głowie Avid, ino cena nie ta;(
Tak

Nawet sie nasluchalem o nich wiele, ale raczej niedobrego - łatwo się zapowietrzają, monopol na serwis i części zamienne. No i co najgorsze Magura Julie - czyli mój zasięg finansowy - ma plastikową klamkę - odpada;d
Może na 2007 coś się zmieni w Julie (z klamką)?
Nie sądzę

Ten typ tak ma. Ciężki zacisk - to komplet odchudzono lekką klamką. Mało tego - po ostatnich plotach z serwisantem (nie wiem ile w tym prawdy, ale cóż...) dystrybutor na Polskę zamierza zrobić monopol na części - to chyba nie warto się pakować. Nie mówiąc o tym, że słyszałem o atrakcyjnym serwisie gwarancyjnym który wymaga używania tylko oryginalnych akcesoriów, części - nawet klocków. To już chyba przegięcie...
Jeżeli tak zrobią to chyba można nazwać przegięciem.
Hayes kojarzy mi sie z laskiem wolskim.. duzo tego tam jeździ..

tzn hamuje

Firma uznana więc i dużo tego jeżdzi.
Hayes - pierwsze co mi na myśl przychodzi to dość ciężki hampel, ale mocny, popularny - dobry do mocniejszej jazdy

A tak w ogóle widzieliście specjalną edycję dziewiątek z okazji 10lecia produkcji hamulców rowerowych przez Hayesa? Są całe galwanizowane, pokryte cienką warstwą chromu. Błyszczą
a tak poza tym - decyzja zapadła - nikt mi nie odradził zbytnio więc postawiłem na swoje - zamówiłem dziś u Harfy Avida Juicy 5 z 2005 roku. Zobaczymy jak dojdzie co warte to cacuszko

Obiecuję coś skrobnąć

Gratuluję wyboru choć ja wybrałabym Magurę Marta SL .