Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Author Solution do dirtu ;]
Autor Wiadomość
Krzychu. Offline
Dirt / Street :)

Ilość postów: 193
Reputacja: Positive Reputation
Author Solution do dirtu ;]
Witam. Jestem nowy na tym forum, ale to nie onieśmiela mnie do tego, aby zasięgnąć porady Smile. Posiadam taki oto rower:

http://www.velo.com.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=5&id=36

Chcę go trochę (yy .. no może nie trochę Pfft) pozmieniać, aby dobrze się skakało. Np w dircie Smile. Co najpierw muszę w nim zmienić? Rama czy amor?

Jeśli chodzi o ramę to brałbym Street Fightera firmy Dartmoor. Odnośnie amorka to Duro DJ '08 albo '07. Marzeniem jest jakaś 160mm ale nie teraz Pfft.

Pomóżcie mi wybrać.. Możecie jeszcze polecić jakąś ramkę albo amor ;]

Z poważaniem

Krzysztof ;]

Impossible is impossible - Jeżdżę by żyć, żyję by jeździć!
27.06.2008 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
RE: Author Solution do dirtu ;]
No muszę cie troche zasmucić, do skakania w tym Authorze nie nadaje sie praktycznie zadna część. Nawet jeśli zmienisz ramę i założysz nowy amor, to zostaje jeszcze mnóstwo części które mogą nie wytrzymać skakania, tymbardziej że jak mniemam będziesz dopiero się uczył, więc złe lądowania będą nieuniknione. Po kilku mniej udanych skokach koła mogą przestać być okrągłe, a nawet jeśli obręcze i szprychy wytrzymają to piasty mogą dostać w kość. Kolejna sprawa to mostek i kierownica. Do skakania używa się krótkich mostków, aby zapewnić lepszą sterowność, no i taki mostek jest bardziej wytrzymały. Kierownica również powinna być wzmocniona. Znajomy który jeździ typowe xc i ani razu nie skoczył na rowerze, pewnego dnia bardzo się zdziwił gdy jego kierownica złamała się, na prostej równej drodze była to zwykła kierownica będąca w jego rowerze od nowości. Strach pomysleć co mogłoby sie stać gdyby taka kierownica złamała by ci się podczas np. nieudanego lądowania na przednim kole. Ponadto widzę, że masz chyba kierownicę prostą, a do skakania lepsza będzie gięta i szersza. Kolejna może mniej ważna to dobra sztyca z solidnym mocowaniem i siodełko z prętami które nie wygną się lub co gorsza złamią podczas mocniejszego uderzenia w ziemię lub o coś innego;] Do tego przydała by się korba z jedną, mniejszą tarczą, i do niej suport który wytrzyma większe obciążenia.
Dlatego jeśli na serio chcesz skakać to powinieneś rozwarzyć czy nie zmienić roweru na inny, przeznaczony stricte do tej dyscypliny.

A jeśli chcesz po prostu mieć rower który wygląda jak do dirtu i od czasu do czasu pokona jakąś bardziej ambitną hopkę to rama Dartmoor i SR Duro na początek powinny być ok;]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2008 23:06 przez gb.)
27.06.2008 23:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Krzychu. Offline

Ja wiem, że muszę wymienić prawie wszystko w tym rowerze... Ale miałem problem co wymienić na początek? Gdy będę zmieniał ramę to od razu kupię tarczę na przód, dam napinacz i chyba suport też zmienię. Trzeba będzie też od razu zmieniać sztycę (wiem, bo się pytałem w Dartmoorze) - tak też zrobię.

Kierownica nie jest prosta ;] Jest gięta tylko zbyt wąska i to nie jest miłe.. Gripy też do du*y. Jak będę zmieniał kierę to od razu pójdzie most, stery i kiera Grin aha no i gripy Pfft

PS Nie zdziwicie się jeżeli powiem, że wszystko co kupię do roweru (będzie częścią roweru), posiadać będzie logo firmy Dartmoor. Robię tak, bo chcę aby wszystko pasowało. A i kolory nie będą mieć różnych odcieni. Zresztą głupi by byli jakby robili części nie pasujące do siebie Pfft

Pozdrawiam Smile

28.06.2008 10:57
Krzychu. Offline

Zastanawiam się jeszcze nad tym, aby od razu kupić nowy rower do dirtu/streetu... Moje typy to:

Northtec Blade -- Niby dual ale do dirtu się nada (zdejmie się przedni hamulec i gitara).

NorthShore Core 2 - podobnie jak ten wyżej.

Narazie wygrywa NS, ale cena powala mnie na ziemię, a ja się pytam Boga, czemu mnie tak pokarał...

Poradźcie, który z nich wybrać, albo dajcie swoje typy Grin

PS Ew. odpowiedzcie na moje 1 pytanie Grin

Pozdrawiam Smile

29.06.2008 20:32
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Wierz mi - Solution do dirtu się nie nada. Szkoda po protsu fajnej ramy MTB.
Z dwóch podanych przez Ciebie typów trudno powiedziec co lepiej - cena jest diametralnie różna. 3250, a 2000zł - to ponad tysiąc różnicy.
Jednak droższy rower lepiej wyposażono. Ważny komponent widelec jest inny, markowe Marzocchi. Rama i komponenty znanych marek. Jednak nie wiem czy nie lepiej zacząć od sprzętu tańszego, amortyzatora prostszego i uczyć się na nim. A z czasem po prostu zmodyfikować go, bądź zmienić na lepszy i droższy.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
02.07.2008 10:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Krzychu. Offline

Ja Wam wierze i sam to dobrze wiem, że 17" i Dirt ze sobą nie współgrają. Tylko niestety wytłumaczcie to mojemu tacie ... Ale nie ważne.. Jak będę mógł kupić NSa to kupuje NSa, ale jak kasy nie starczy to i Northteciem się zadowole. Smile

02.07.2008 13:13
przemu Offline
Administrator

Wytłumacz to tacie w najprostszy sposób. Te rowery to kompletnie odmienne dziedziny sportu, inne przeznaczenie. Po prostu Solution nie nadaje się do skakanie, to rower MTB, do jazdy w terenie - góra-dół. A nie do skakania. Rama tego nie wytrzyma, koła szybko się rozlecą. Potrzeba wzmocnione, cięższe.

02.07.2008 14:01
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Cytat:Potrzeba wzmocnione, cięższe.
Wzmocnione - tak, ale ciężkie - niekoniecznie Wink

Nie czytałem dokladnie poprzednich postów, odpowiem tylko na pierwszego Smile

Cytat:Chcę go trochę (yy .. no może nie trochę ) pozmieniać, aby dobrze się skakało. Np w dircie . Co najpierw muszę w nim zmienić? Rama czy amor?

Żeby być szczerym: Rame, amortyzator, koła, kierownicę, mostek - to z tych najpotrzebniejszych rzeczy Smile

Cytat: Marzeniem jest jakaś 160mm ale nie teraz
Do dirtu nie więcej niż 130mm Wink

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
03.07.2008 17:44
Krzychu. Offline

Cytat:Do dirtu nie więcej niż 130mm

Ja właśnie słyszałem, że do dirtu max. 160mm...

No ale zobaczymy. Jak myślisz brać NSa czy Northteca?

Hmm.. Przemu jak się okazało tata to wszystko świetnie rozumie (a sprawiał wrażenie, że nie). W tym wypadku na przeszkodzie stoi wybór sprzętu i kasa, albo raczej jej brak :F.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.07.2008 9:40 przez Krzychu..)
03.07.2008 18:10
przemu Offline
Administrator

@brooce - mówiąc o cięższym miałem na myśli różnicę masową między ramami typowo XC, szczególnie tymi lekkimi (1,5kg) a prostą ramą do dirtu. Nie mów mi że ramy dirtowe nie są cięższeWink
Wiadomo nie chodzi o ciężki sprzęt - 18kgGrin Ale wzmocnienia mają swoją masę.

@Krzychu - dobrze iż Twój tato rozumie potrzebę zmiany roweru, teraz tylko kwestia finansowaSmile Bo myślę iż wybór już mniej więcej masz.
A może brooce doradzi coś szczególnego? To bardziej jego kategoria niż mojaSmile

04.07.2008 12:06
Krzychu. Offline

Ja może pokaże co bym wybrał jakbym składał rower Wink

Rama – Dartmoor Street Fighter 14" (czarna) = 400 zł
Amor - SR SUNTOUR DURO DJD 2008 (czarny)= 330 zł
Kiera - Dartmoor Rifle (zielona) = 65 zł
Stery - Dartmoor Curio (zielone) = 85zł
Mostek - Dartmoor Crusader (czarny) = 70 zł
Hamulce - AVID BB5 (-) = 200 zł
Gripy - Darmoor Ripper (zielone) = 35 zł
Piasta tył - Dartmoor X Force (zielona) = 140 zł
Piasta przód - Darmoor S Drive (zielona) = 90 zł
Napinacz - Darmoot Slider (czerń / zieleń) = 150 zł
Siodełko - Dartmoor Tricky (czarne) = 70 zł
Sztyca - Dartmoor Barrel (czarna) = 70 zł
Obręcze przód, tył - Darmoor Voodoo (czarne) = 160 zł
Szprychy (czarne) = ~50 zł
Zębatka - Dartmoor Sting (czarna) = 50 zł
Łańcuch - Dartmoor SQUARDO-8 (srebrny) = 50 zł
Nyple (zielone) = 12 zł
Zaciski - Dartmoor Trigger (czarne) = 20 zł
Korba - ?? = ??zł
Suport - Darmoor Hard – Bar (-) = 150 zł
Rocring - Darmoor Fader (czarny) = 60 zł
Kaseta ??

Razem = 2257 zł

Jakby co - nie jestem specjalistą i wybierałem sprzęt "na oko", więc coś może nie pasować. Tam gdzie znak zapytania - tam nie wiem co brać :F

Pomóżcie wybrać to czego brakuje ;-)

04.07.2008 12:20
przemu Offline
Administrator

Mówisz korba i kaseta nie znane TobieSmile
Ale jak wybrałeś już zębatkę do korby, oś suportu to może po prostu do kompletu dołóż ramiona, np tez Dartmoora? Mnie kręciłaby korba i osprzęt NS, albo TruvativaSmile
A kaseta to moim zdaniem dobra będzie Alivio - pod 8 biegów. Do tego jedna manetka Alivio i przerzutka. W sumie może być jakakolwiek, ale jak będziesz miał coś z krótkim wózkiem będzie trudniej nim zawadzić o przeszkodę.

04.07.2008 12:34
Krzychu. Offline

Chyba wezmę mechanizm z Darmoora Soho. Ma już zębatkę na 32/22T (wolę 32 ząbki Pfft) + rocring Grin Kasetę się znajdzie Grin Przerzutkę to jakąś w miarę tanią, bo jak się uszkodzi, żeby kosztów nie było, ale z drugiej strony, żeby się szybko nie zepsuła ... Nie wiem tylko jaką wziąć.. to samo z kasetą Poradzicie? Grin Klamki - Fr5 chyba wystarczą. Z tego co wiem to w zestawie są 2 na przód i tył (ale są identyczne), zamontuję 1 a jak mi się coś stanie to nie będzie mi jej zbytnio żal, bo tylko się wymieni ;]

Poszperałem ...

Sram X-5

Shimano Alivio CS-HG40

;]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.07.2008 13:09 przez Krzychu..)
04.07.2008 13:05
przemu Offline
Administrator

Kasetę proponuję nadal Alivio (CH-HG50-8), do tego przerzutkę myślę też niedrogo może Alivio, albo z krótkim wózkiem szosowym? (sora?). Tu wolałbym by brooce wypowiedział się.
A klamki FR-5 są OKSmile Kupisz i komplet i na sztuki.

04.07.2008 13:09
Krzychu. Offline

A opony? Grin Jakieś 2.35 ale jaka firma? Pfft

04.07.2008 13:17
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.