Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bieżnia na amortyzator.
Autor Wiadomość
iron_eagle Offline
Turysta
*

Ilość postów: 27
Reputacja: Neutral Reputation
Bieżnia na amortyzator.
Witam

Czy wie ktoś może, co zrobić gdy chce wbić bieżnie na rure sterową amortyzatora i nie mogę bo nie wchodzi ciężko i mi się okręca na dole ram gdzie powinna się "klinować". Jest jakiś sposób żeby było ok, przecież nie będę tego na klej dawalGrin.

Z gory dzieki za wszelkie sugestie i propozycje.

Pozdrawiam.
30.04.2007 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Reputacja: Positive Reputation
RE: Bieżnia na amortyzator.
Przyznam szczerze że ciekawa sprawa. Nie tak dawno nabijałem bieżnie na nowy widelec i nie szło to łatwo - młotek i deseczka i równomiernie dookoła nabiłem. Jednak dlaczego Tobie się kręci? Nie wiem. Widelec nowy? Bieżnia nowa? Może są zużyte?

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
18.05.2007 20:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 80
Jeśli luz nie jest wielki (nie rusza się na boki) to to zostaw tak jak jest - tylko dobrze zlikwiduj luzy w sterach i będzie dobrze. Jeśli się troszkę przemieszcza na boki to [najprzyjemniejsza część roboty] wypij piwo w puszcze, wytnij paseczek aluminium, który założysz na spód widelca i na taki zestaw nabij bieżnie. Warstw można dawać w zależności od potrzeby. Ważne, żeby paski nie nachodziły na siebie (czyli żeby nie było zgrubień).
A jeśli Ci sie nie chce to spróbuj z inną bieżnią sterów - zwykle jest to wina bieżni, a nie widelca.

http://www.hudy.ovh.org
18.05.2007 21:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
amator Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
Witam

Rura sterowa widelców amortyzowanych jest zazwyczaj przygotowana tak , żeby można było na niej zainstalować bieżnię łożyska . Jednak musisz sprawdzić , czy bieżnia , którą masz, pasuje rozmiarem do widelca .
Są rózne rozmiary średnicy wewnętrznej bieżni dla róznych średnic rur sterowych .

Rura sterowa widelca (gwintowana czy nie) musi zostac przycięta na odpowiednią długość.Pamiętaj, zawsze możesz przyciąć rurę raz jeszcze , ale nie da się jej niestety wydłużyć , więc bądź ostrożny !! Wink

Pozdrawiam Adam
17.06.2007 8:30
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.