Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa Single-Speeda
Autor Wiadomość
lukrobax Online
Amator
**

Ilość postów: 60
Reputacja: Neutral Reputation
Budowa Single-Speeda
Cześć
Z nudów i ciekawości świata postanowiłem podłubać przy starym góralu Garego Fishera i zrobić z niego single speeda. Pojawiło mi sie jednak trochę wątpliwości...
1.Tylną piastę mam z gwintem (nie na kasetę tylko na nakręcany wolnobieg) i tu akurat dobrze się składa bo pierwszy etap modyfikacji będzie prosty - kupić pojedynczą tarczę na wolnobiegu i ją nakręcić...
2.Korbę początkowo wolał bym zostawić starą, ale docelowo planuję zakup nowej i tu nasuwa się pytanie - jakiej??
3.Największa moja wątpliwość łańcuch jakim połączę ten zestaw... przy pojedynczych tylnych zębatkach zawsze jest komentarz, że współpracują z łańcuchami 1-rzędowymi 1/8" lub 3/32" i wszystko było by w porządku, gdyby stara korba napędu 7-rzędowego współpracowała również z tym łańcuchem - czy to możliwe? A jeśli nie, to jak modyfikować korbę? Wolał bym pominąć temat korb do BMXów, ponieważ ich zębatki mają zbyt mało zębów... W swojej starej shimano mam 42T lub 44T, nie pamiętam i wydaje mi się, że w połączeniu z tylną zębatką 15T to na początek będzie optimum...

Tak że podsumowując powtórzę swoje wątpliwościWink
-Jaki łańcuch?
-Co zrobić z korbą? / ewentualnie jaką kupić...

P.S. Przypomniała mi się ostatnia wątpliwość, a mianowicie czy dla przykładu taki łańcuch HG-40 nie był by w stanie współpracować z single-speedową tylną zębatką??
04.07.2008 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukrobax Online
Amator
**

Ilość postów: 60
Reputacja: Neutral Reputation
RE: Budowa Single-Speeda
Zainteresowanie tematem małe, odpowiedzi zero, ale zdobyłem odrobinę wiedzy w sklepach i teraz się nią podzielęSmile
Żeby nie odpowiadać sobie na pytania w tym samym poście, co by je jakoś odseparować od siebie odpowiadam niniejszym w nowym pościeSmilewinkgrin

Łańcuch typu HG 40 absolutnie nie nadaje sie do współpracy z Single speed, kupiłem wolnobieg i szerokość jego zębatki jest zbyt duża...
Łańcuch typu 3/32" lub 1/8" współpracuje z korbami "normalnego" typu czyli z wielobiegowymi, tyle że chyba szybciej je zużywa, ponieważ jest lekko luźny...
Łańcuch który nabyłem to Shimano Nexus CN-NX10

prostując temat nie przerabiam jednak górala tylko specjalnie w tym celu zakupioną szosówkę MotobecaneWink
Pozdro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.07.2008 17:40 przez lukrobax.)
14.07.2008 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.