Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś strzela w kole
Autor Wiadomość
rumun1026 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 7
Reputacja: Neutral Reputation
Coś strzela w kole
Witam mam takie problem że jak jadę to coś mi strzela w piaście. Nie jest ona za mocno przykręcona, oś nie jest krzywa i denerwuje mnie to. Może być przyczyną to że w piaście jedna kulka lata luźno w środku piasty i coś haczy ??Aha i jak już piszę to jeden problem co jakiś czas jak np. pojeżdżę z 2 godzinki to mi się support trochę odkręca i luzy się robią kiedy znowu go dokręcę to on znowu się odkręci i zawsze takie same luzy są co jest??
29.02.2008 20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
RE: Coś strzela w kole
po pierwsz to powiedz czy jest to piasta przednia czy tylna? Jeśli przednia to poprostu rozbierz i wyczyść, demontaż przedniej piasty nie jest trudnym zadaniem. Trochę chęci, klucz, śrubokręt, benzyna, szmatka i smar wystarczą do wyczyszczenia. Sprawdź stan misek i bieżni, oczywiście również czy kulki mają wyżery. Jeśli kulki są uszkodzone to wystarczy iść do sklepu i kupić kulki w koronce odrazu (50gr - 1zł). Z bieżniami już nie jest tak przyjemnie. Jeśli nie masz kompletu kulek to uzupełnij koniecznie, sprawdź wszystko jak najszybciej! Konsekwencją może być kupno nowej piasty...

Co do suportu może wypowiedzą się już specjaliściSmile Możę już taki jego urok, albo poprostu też swoje przeszedł i czas pomyśleć o nowym?

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
29.02.2008 22:38
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja: Positive Reputation
Co do piasty to tak jak pisze mcgawroni.

Jeśli chodzi o support pewnie masz starą konstrukcję z miskami, osią i wiankami, dokręcaną od lewej strony z nakrętką kontrującą. Taki właśnie jest urok tych suportów, co jakiś czas się rozkręcają, a ich trwałość jest niewielka. Sam taki kiedyś miałem i oprócz luzów zmagałem się z krzywo odlaną osią która raz kręciła się za luźno a raz za ciaśno. W efekcie po roku jazdy kulki zrobiły się niemal kwadratowe, a luzy były już nieusuwalne. Dodatkowe efekty jakie temu towarzyszyły to głośne strzelanie, a pod koniec żywota suportu przeraźliwy pisk osi o nakrętkę wynikający z dużych luzów we wszystkich kierunkach Grin. Pomogła wymiana na pakiet, który jest szczelnie zamknięty, nierozbieralny i bezobsługowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.02.2008 23:57 przez gb.)
29.02.2008 23:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Prawdopodobnie masz taki jak pisze gb. A powiedz, ile lat ma Twój rower? Jeśli masz kasę na nowy suport to polecam. Ja jeżdżę na Accent`cie, koleś w sklepie powiedział że montuje od dwóch lat i jeszcze nikt nie był do wymiany. Kosztował około 40 zł. Kupując pamiętaj o szerokości!!!

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
01.03.2008 1:12
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Co do supportu - też tak miałem jeszcze miesiąc temu. Posiadałem tradycyjny, w pełni rozbieralny support na kwadrat... Co dwa dni musiałem go dokręcać. Kręciłem na hama, a i tak się odkręcał. Jest to szczególna cecha takich supportów, więc pozostaje wymiana - nowy support na kwadrat, ale nierozbieralny od 40 zł.

Co do piasty - przednia, czy tylna? Czy piasta ma luzy?

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
01.03.2008 17:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
rumun1026 Offline
Turysta
*

piasta tylna i tak dziś wziąłem rozebrałem koło wszystko przeczyściłem kulki powymieniałem nasmarowałem i dalej to samo ale już wiem chyba w czym problem jak są te dziwne śruby to z jednej strony tej gdzie nie mam wolnobiegu jak zrobię specjalnie żeby były lekkie luzy to ta nakrętka jak za kręcę koło to ona sama się dokręca tak że koło strzela i teraz moje pytanie brzmi bo na osi z jednej strony mam takie coś co blokuje mi żeby nie dało dalej dokręcić śruby i z której strony to ma być po tej co jest wolnobieg czy po drugiej??a co do supportu to mam taki jak opisujesz i jak bym go wymienił to będe musiał pedały dokupywać aha i jak to nie są rozkręcalne to ile one gdzieś mi wytrzymają??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2008 19:26 przez rumun1026.)
01.03.2008 18:41
gb Offline
Administrator

Nie bardzo rozumiem o którą śrubę ci chodzi.
Tu masz schemat piasty, co prawda jest to przednia, ale budowa jest identyczna:
http://mtbikes.info/images/articles/piastap.gif
Sprawdź, czy wszystko jest tak złożone jak na rysunku. Może brakuje ci jednej nakrętki kontrującej?
Gdy dokręcisz konus tak aby nie miał luzu lub miał leciutki i kręcił się swobodnie musisz nakręcić nakrętkę kontrującą po to aby konus nie rozkęcał się i pozostał w ustalonej pozycji.

A tu masz artykuł dotyczący serwisu piast, ciebie dotyczy rozdział o piaście konusowej:
http://mtbikes.info/artykul-58.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2008 19:30 przez gb.)
01.03.2008 19:29
rumun1026 Offline
Turysta
*

no właśnie konus biorę zakręcam żeby były lekkie luzy potem biorę nakrętke kontrującą mocno zaciskam i dalej jak kręce samo się zakręca a to może być przez to że oś mam odwrotną stroną włożone bo z jednej strony mam taki ogranicznik żeby za daleko nie wkręcić??aha a może to przez to ze jak jest to uszczelnienie to ja mam to trochę wygięte??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2008 19:36 przez rumun1026.)
01.03.2008 19:33
gb Offline
Administrator

A przytrzymujesz konus kluczem i dopiero wtedy dokręcasz?
01.03.2008 19:41
rumun1026 Offline
Turysta
*

tak przytrzymuje
01.03.2008 19:42
gb Offline
Administrator

hmmm no to mamy problem. Cięzko mi powiedzieć tak na odlegość co może być nie tak. Mówis że masz jakieś podejrzenia, spóbuj posprawdzać może sam dojdziesz do przyczyny. Jak wpadne na jakiś pomysł to napisze.
01.03.2008 20:01
mcgawroni Offline
Pomykacz

może zrób foto? będzie lepiej nam ocenić problem... Tak na odległość to naprawdę ciężka sprawa, nawet przy wybujałej wyobraźni

01.03.2008 20:35
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Piszesz o wygięciu uszczelnienia - czy tam nic nie powoduje dodatkowych oporów i tego jak mówisz 'strzelania'? A może po prostu na bieżniach, kulkach i konusach sa wżery ogromne i to nie jest w stanie się toczyć dobrze?

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
02.03.2008 1:49
rumun1026 Offline
Turysta
*

kulki miały wymieniłem je wczoraj a te uszczelnienie nie powinno nic haczyć bo tam są luzy jeszcze.Mi to strzela pewnie przez to że konus sam się dokręca i muszę jakoś to zrobić żeby się nie dokręcał. A nikt mi nie odpisał na pytanie czy oś może być byle jak włożona ? bo z jednej strony jest zrobione żeby dalej nie szło i nie wiem czy to nie powinno być po drugiej stronie
02.03.2008 10:46
gb Offline
Administrator

W każdej piaście którą rozbierałem, musiałem z lewej strony odkręcić nakrętkę kontrującą, konus i zdjąć uszczelnienie. Nie wiem jaką masz piastę więć ciężko powiedzieć w jaki spoób to uszczelnienie jest rozwiązane, ale raczej nie powinno mieć wpływu na to. Po odkęceniu wszystkiego oś powinna wychdzić od strony zębatek. Na osi powinien być konus dokręcony nakrętką kontrującą. Powinno to być skręcone bardzo mocno i tego raczej się nie rusza. Na dobrą sprawę mogłoby to być integralną częścią osi. Piastę składasz w odwrotnej kolejnośći, najpierw kulki na smarze od strony zębatek, potem oś razem z prawym konusem i nakrętką. Aha i od lewej strony zapewne masz taką tulejkę dystansową (między konusem a nakręktą, całość musi być bardzo mocno skręcona) Następnie wsadzasz kulki z drugiej strony, wkręcasz konus, jeśli była to dajesz podkładkę, a następnie nakręcasz nakrętkę kontrującą. Ustawiasz konusa aby nie miał luzu ale lekko się kręcił łapiesz go kluczem aby się nie obrócił i dokręcasz nakrętkę kontrującą drugim kluczem. Musisz skręcić w miarę mocno aby nie doszło do rozkręcenia. Możesz na konusie zostawić niewielki luz, często podczas skręcania piasta się trochę zacieśnia.

Sprawdź też stan wszystkich elementów, czy gwinty na osi i nakrętkach są w porządku. Powiedz jeszcze czy koło jest na samozacisk czy przykręcasz je do ramy śrubami? Może też stara kulka wpadła do środka i jej nie zauważyłeś?

Kiedyś miałem podobny przypadek z pedałem, podczas kręcenia samo się zaciskało, Jego budowa była taka sama jak piasty i o ile dobrze pamiętam przyczyną było zbyt słabe przykręcenie nakrętki do konusa. Po paru obrotach pedało było tak ciasno że nie dało się nim obrócić.

Rozumiem, że gdy twoja piasta zaczyna strzelać również ciężko się kręci? Powiedz z której strony konus się sam dokręca?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2008 11:24 przez gb.)
02.03.2008 11:20
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.