Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czyszczenie łańcucha - środki/urządzenia
Autor Wiadomość
lukrobax Offline
Amator
**

Ilość postów: 61
Reputacja: Neutral Reputation
Czyszczenie łańcucha - środki/urządzenia
Witam
W jaki sposób czyścicie swoje łańcuchy?
Ja jak do tej pory używałem smaru czyszcząco smarującego - wg instrukcji zakraplałem każde oczko, odczekiwałem i wycierałem.
Czy używał ktoś urządzenia do czyszczenia łańcuchów? np takiego:

http://www.sparrow-bike.pl/sklep222/inde...a-lancucha

jest tego kilka wersji - z gąbką, bez gąbki, wersja w której facet dorzuca jakieś specyfiki do czyszczenia i smarowania...
Gdyby już korzystać z tej machiny, jakich środków używać?
08.04.2008 10:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Reputacja: Positive Reputation
RE: Czyszczenie łańcucha - środki/urządzenia
A ja się tak nieładnie podczepię pod temat Smile
Kupując pare rzeczy, kupiłem także to >>> - podobne do użądzenia, które przedstawił lukrobax.
Mam co do tego pytanie - ile odtłuszczacza (itp) tam wlać?

Jak się posługiwać szczotką do czyszczenia kasety?

P.S.
Jeśli chcesz coś kupić z Sparrow-bikeu, to uprzedzam - facet w ogóle nie odpowiada na maile Frown Już mu napisałem, że stracił jednego klienta Smile

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
08.04.2008 20:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukrobax Offline
Amator
**

Ha! No więc w swojej nowej super książce o serwisowaniu roweru wyczytałem, że najlepiej używać odtłuszczacza nietoksycznego zrobionego na bazie kwasu cytrusowego. Tłumaczyli to ekologią i zdrowiem osoby wdychającej...
Co do ilości odtłuszczacza jaką należy wlać, w książce stoi, żeby nalać do kreski wyznaczonej przez producenta urządzeniaSmile
Ja poczytałem o czyszczeniu łańcuchów i zdecyduję się na metodę rozpinania łańcucha i płukania w odtłuszczaczu w słoiku.
Muszę teraz się rozejrzeć za jakimiś sensownymi odtłuszczaczami... polecana także do tego celu była nafta, ze względu na swoje właściwości smarujące... oczywiście po płukaniu należy łańcuch naoliwić...

Oho, przyjrzałem sie kompletowi czyszczącemu do którego link podałeś wyżej i na "łańcuchowej cieczy" - "Chain Fluid";) odczytałem magiczne słowa BIO-DEGRADABLEGrin ...co chyba oznacza że to właśnie czyścidło jest na bazie tych kwasów cytruso-pochodnych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2008 0:50 przez lukrobax.)
09.04.2008 0:30
Brooce Offline
Mtb Rider

lukrobax napisał(a):No więc w swojej nowej super książce o serwisowaniu roweru wyczytałem
Możesz podać tytuł? Fajna jest?

lukrobax napisał(a):Ja poczytałem o czyszczeniu łańcuchów i zdecyduję się na metodę rozpinania łańcucha i płukania w odtłuszczaczu w słoiku.
Ja też tak będę robił przy okresowym serwisie roweru (czytaj: co miesiąc). Ale uznałem, że za tę cenę warto wziąć chociażby dla szczotki do kaset i tego odtłuszczacza Smile Poza tym, maszynki będę używać po błotnistych jazdach - kiedy nie będzie mi się chciało zdejmować łańcucha Wink Jutro powinna do mnie dotrzeć.

Aha,
Cytat:Jak się posługiwać szczotką do czyszczenia kasety?

P.S.
Pare artykułów dot. czyszczenia napędu znajdziesz w dziale "artykuły" Smile

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2008 15:11 przez Brooce.)
09.04.2008 15:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukrobax Offline
Amator
**

Książka którą nabyłem to "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego" autorstwa Lennarda Zinna - uznanego chyba w stanach fachowca w dziedzinie rowerów górskich. Książka kosztowała 38zł na allegro i jest dość obszerna. konkretne rysunki i sensowne wytłumaczenie co dlaczego i jakSmile
osobiście polecam
09.04.2008 16:00
Brooce Offline
Mtb Rider

[Sorry za Off-Topic]No więc po tylu tygodniach, wreszcie przyszedł do mnie łańcuch (SRAM).
Jest on pokryty czymś lepkim jakby smarem, tyle że zgina się... "nie-lekko" Smile
Zostawić to i założyć, czy zmyć i naoliwić?

09.04.2008 22:26
lukrobax Offline
Amator
**

Hmm według mnie nic szkodliwego nie zostało naniesione na łańcuch fabrycznie, ale ja bym zmył i naoliwił swoim specyfikiemSmile
Będziesz miał pewność że wszystko gra...
10.04.2008 0:23
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 114
Nie zmywaj! Nigdy potem już nie będziesz jeździł na lepszym smarowidle do łańcucha. Nie wiem czym oni smarują łańcuchy, ale jest naprawdę dobre.
10.04.2008 8:24
Biegaczka Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
To ja się też pod temat podczepię.
U mnie mija trzeci miesiąc jak jestem posiadaczką Kellys Madman.To mój pierwszy rower MTB.Taki na poważnie już.

2 tygodnie temu rower był na przegladzie gwarancyjnym.Tyle,że w ten weekend nakrcięcilam 80 km w deszczu,błocie etc.Przeczytałam w moim Manualu, dołaczonym do roweru podczas kupna,że w przypadku jazdy w czasie deszczu lub w trudnych warunkach pogodowych należy łańcuch zdjąć i dokonać tej kąpieli w nafcie o której wspominaliście.Problem leży jednak w tym,że zapewne będzie trzeba zdjąć koło,by zdjąc łańcuch.I co dalej.Bo tak jak patrzę na rower to sama nie jestem pewna czy po zdjęciu koła nie bedzie trzeba czasem czegoś jeszcze odkręcić.I tu się pojawia problem,bo ja tego nigdy w życiu nie robiłam i nie wiem jak się za to zabrać.Mogłabym co prawda podjechać do serwisu by mnie w tym wyręczono,ale chcę przy każdej czynności konserwacyjnej polegać na tych miłych panach i bulić kasę.

Pytanie:czy osoba taka jak ja może to zrobić sama,nie ryzykując popsucia czegoś,czy lepiej oddać rower w fachowe ręce?

Biegaczka, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.07.2008 20:23 przez Biegaczka.)
13.07.2008 20:19
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Bardzo dobrze, że zdajesz sobie sprawę z konieczności dbania o łańcuch i napęd. Często widuje osoby które gnają naprzód mimo, że skrzypienie ich łańcucha słychać na długo zanim ich zobaczęGrin

Jeżeli chodzi o zdejmowanie łańcucha to nie musisz zdejmować koła aby to zrobić. Łańcuch wystarczy rozpiąć, albo za pomocą narzędzia do rozkuwania, albo - jeżeli łańcuch jest w nią wyposarzony - rozpiąć spinkę. Spinka wygląda tak: http://www.coloradocyclist.com/img/produ...aejxwn.jpg
i tak: http://www.bike-x-perts.com/images/SRAM_...k-gold.jpg

Pierwszą rzeczą którą musisz zrobić to poszukać jej w zwoim łańcuchu. Jeżeli znajdziesz, to aby ją rozpiąć wystarczy złapać łańcuch w taki sposób jak na tym rysunku: http://commutebybike.com/wp-content/uplo...rlink2.jpg , a następnie mocno ścisnąć palcami lub jakimś narzędziem typu kombinerki, aby spinka się rozpięła. Jeżeli się uda to można bez problemów zdjąć łańcuch, pamiętając żeby nie zgubić spinki.

Sprawa się trochę komplikuje jeśli nie masz spinki. Można oczywiście kupić rozkuwacz do łańcucha, i samemu go rozkuwać i zakuwać. Jednak robienie tego wiele razy może nawet zniszczyć łańcuch, często sie też zdarza, że po zakuciu łańcuch nie chce się zginać i trzeba go albo ponownie zakuwać, albo próbować "rozruszać", no i jest to mało wygodne rozwiązanie. Najlepszym chyba dla ciebie rozwiązaniem byłaby (kolejna Grin) wizyta w serwisie w celu rozkucia łańcucha i założenia spinki, bo nie ma potrzeby kupować rozkuwacza tylko po to żeby założyć spinkę.
14.07.2008 10:44
Biegaczka Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
Dzięki gb.
A więc zrobiłam tak.Przeczysciłam łańcuch szmatką.Spryskałam odtłuszczaczem Finish Line.Odczekałam chwilkę.Wzięłam taka szczotkę:
http://e-rower.pl/grunge-brush-p-1405.html
i przeczyściłam łańcuch i tarcze( tyle o ile się dało).Odzczekałam troszkę i potraktowałam łańcuch:
http://www.amazon.com/Pedros-Bicycle-Cha...B000IZGF06
Na opakowaniu jest napisane,że jest to olej na warunki mokre,błotniste i śnieżne.Hmm pamiętam,że koleś w sklepie w którym kupowałam w maju rower mówił coś o oliwce na warunki dosyć suche,więc się zastanawiam czy dobrze zrobiłam używając tej na warunki mokre etc.(poleconej w innym skepie rowerowym tej samej firmy)
Jutro się przejadę i zobaczymy na co zdały się moje zabiegi.Gośc z tego sklepu mówił,że przy pieerwszej jeżdzie moga byc slyszalne dziwne dzwieki,ale nie mam sie przejmowac.

Co do rowerka to staram się o niego dbać.To pierwsz model w którego zainwestowałam już razem grubo ponad 3 tysiaki( licznik,oleje etc,kask,ubranie.....).Więc nie wypada nie dbaćSmilewinkgrin

Biegaczka, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
14.07.2008 21:22
Shagrath Offline
Pro Turysta

Ilość postów: 165
Grzes to juz wyjadacz,ja ci powiem to Biegaczka po naszemuSmilewinkgrin.
Bez spinki SRAM się raczej nie da,zdjąc łancuch i go doprowadzic do ładu zaden problem i ja tam zadnych kombinerek itp.nie uzywam.
Ja jako ze smigam na 3 łancuchach rotując je co 800-1000 km zaopatrzyłem sie w płyn do mycia bloków silnikowych dostępny na kazdej stacjii benzynowej,kosztuje grosze(12 zł)
Tak Grzes ma racje,rozkuwanie łancucha to sredniowiecze,przy pomocy spinki zrobisz to sama ale nie tak od razu,tu nie siła jest konieczna lecz wprawa.
Ja tam uwielbiam czyscic napęd bo po nim rower chodzi jak nowy,spryskuje łancuch go tym płynem do bloków silnikowych zawieszając w garazu,czekam jak scieknie i w butelke z wodą i płynem do mycia naczyn porzucam kilka chwil,wyjmuje odczekam jak wyschnie i czyms go smaruje.
Czasem zwykłym olejem wazelinowym,czasem Finish Line Red a czasem Parafiną Cieklą.
Dodatkowo po takim zabiegu wyciągam sztyce z siodełkiem i czyscze ją z piasku itp. na koniec smarując jakims smarem delikatnie.
Z doswiadczenia wiem ze trzaski towarzyszące nam podczas jazdy to w 90% przypadków włanie problem piasku który wszedł w reakcje z naszą sztycą.
Zapomniałem dodac ze przy zdjęciu łancucha konieczne jest wyczyszczenie korby i kasety,ja czyszcze ją szczoteczką do zębów tesciowej Smilewinkgrin
No i dodatkowo te rolki,no wiesz te czarne plastikowe w przerzutce co napinają łancuch,pozdrawiam serdecznie Walcz !

http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE
14.07.2008 22:13
lukrobax Offline
Amator
**

Shagrath napisał(a):Ja tam uwielbiam czyscic napęd bo po nim rower chodzi jak nowy,spryskuje łancuch go tym płynem do bloków silnikowych zawieszając w garazu,czekam jak scieknie i w butelke z wodą i płynem do mycia naczyn porzucam kilka chwil,wyjmuje odczekam jak wyschnie i czyms go smaruje.

Już drugi raz spotykam się z myciem łańcucha najpierw cięższą chemią, a potem wodą z płynem do naczyń, czy możesz mi powiedzieć czemu służy mycie w wodzie z Ludwikiem? I czy po takiej kąpieli łańcuch nie zachodzi troszkę korozją??
Ja, jak do tej pory szejkuję mocno łańcuch w butelce plastikowej z jakąś niedużą ilością benzyny ekstrakcyjnej i po wysuszeniu smaruję, ale jestem otwarty aby zacząć czyścić też w wodzie, tylko muszę wiedzieć po coWink
15.07.2008 16:42
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Ludwik jest takim detergentem który skutecznie odtłuszcza. Sam często myje nim napęd, tylko troszkę inaczej. Najpierw rozpięty łańcuch zmywam z głównego brudu ludwikiem, a potem dopiero wrzucam w benzynę, żeby wypłukać resztę zanieczyszczeń. Tak wymyty łańcuch zakładam i smaruję.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
15.07.2008 16:52
Brooce Offline
Mtb Rider

Ja zazwyczaj płuczę łańcuch w słoiku z naftą Smile Parę razy ją zmieniam. Potem smar finish line'a i na szlak!

15.07.2008 19:30
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.