Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hamulce tarczowe do 600zł +-
Autor Wiadomość
Danczeslav Offline
Super Moderator

Ilość postów: 29
Reputacja: Neutral Reputation
myBB Hamulce tarczowe do 600zł +-
Witam serdecznie wszystkich. powoli rozglądam sie za tarczami do xc napotkałem 3 ciekawe hample :

Avid Juicy 3 komplecik 600zł (tarcze)

HAYES HFX 9 XC komplecik 600zł (tarcze)

Shimano Deore LX komplecik 570zł + tarcze shimano lx

chętnie usłyszę opinie tych hampli

pozdrawiam

Danczeslav, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Feb 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2008 0:16 przez przemu.)
01.03.2008 16:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Reputacja: Positive Reputation
RE: Hamulce tarczowe do 600zł +-
Wszystkie te hample mają bardzo dobre opinie. Gdyby były Avid Juicy 5, a nie 3 to by były na pierwszym miejscu. Co do 3jek, to nie jestem pewien...
Z opinii, które słyszałem, to: Shimano > Juicy > Hayes, choć samemu nie testowałem żadnego z nich, więc może to być nie prawdziwa opinia Wink

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
01.03.2008 17:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Shimano robi fajne hamulce, dobre, bardzo tanie. Do modelu LX wrzucisz lepsze klocki metaliczne i podniesiesz siłę hamowania. Niestety mnie w produktach tej marki złości po prostu podejście typu masówka. Nawet nowy towar potrafi miec duży luz - widać że firma idzie na iloośc, nie jakość. Szkoda. Za to u mnie wielki minus.
Hayesy to fajna, sprawdzona i już niemłoda konstrukcja. Miast shimanowskiego oleju mineralnego zalany DOT'em. Do te trzeba dodać niezłe klocki dostępne do hamulca. To się przydaje. Ale znów klamka jest dość szeroka. Konstrukcja już nie młoda. Wydaje mi się być dość ciężka.
Juicy 3 - tania Juicy dla luduSmile Zestaw o podobnej do 5 klamce, ale innym zacisku - inaczej poprowadzony przewód. Klocki chyba takie jak w wyższych modelach - duża powierzchnia, więc świetna siłą hamowania. Płyn to DOT. Jednak ja ze swego doświadczenia znam Juicy 5 którą mogę z czystym sumieniem polecićSmile Mocny, ładny - bardzo dobry hamulec.

Co bym wybrał? Juicy... Mam dośc Shimano, a Hayesy mi sie po prostu nie podobają.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
02.03.2008 0:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Właśnie poczytałem wątek na innym forum (nie będę kryptoreklamować) i większość opini i Hayes FX 9 wygląda tak:

Cytat:dużą siłą, bardzo dużą siłą, modulacją...e sorki, to hasło nie do tego hamulca
Cytat:...hayesa(kolega ma na prdzodzie i tyl) gdzie hamujesz albo nie...

- brak modulacji.

Natomiast opinie o Avidzie 5 są bardzo dobre Smile

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
03.03.2008 10:22
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.