Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jazda w zimie a jazda w lecie
Autor Wiadomość
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Reputacja: Neutral Reputation
Jazda w zimie a jazda w lecie
Mam mnóstwo myśli i nie wiem jak je przelać na klawisze... Po pierwsze jaki wpływ ma temperatura otoczenia na nasz rower? W chwili obecnej podczas jazdy zauważam znaczne różnice w działaniu roweru. Mówię tu np o różnych dźwiękach nie wiadomo skąd, np skrzypienie w okolicach suportu, trzeszczenie linek, ocieranie łańcucha o przerzutkę przednią. Mówię o o temperaturach rzędu 275 - 283 K ( Pfft ). Jakich włąściwości nabierze rama aluminiowa? No i pytanie jak się zachowuję amortyzator? O obecny się nie martwię bo nie zawiera tłumienia olejowego tylko cierne więc się rozgrzeje, ale co jeśli zawierał będzie olej? To nie jest samochód, że olej nabierze temperatury i gęstość wody.

Może po prostu przestać jeździć? Hmmm... NIEEEEEESmile

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
14.02.2008 13:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja: Positive Reputation
RE: Jazda w zimie a jazda w lecie
Sam jeżdzę w zimie na rowerze i u mnie jest odwrotnie, to w lecie słychać więcej dzwięków, a w zimie nie słychac ich w cale. Ale to pewnie dlatego że mam czapkę na głowieGrin
Myślę, że na ramę temperatura nie powinna mieć większego wpływu.
Co do amortyzatora to praktycznie każdy troche strwadnieje w niskich temperaturach.
Bardziej podatne są te smarowane smarem stałym, a także konstrukcje elastomerowe - potrafia one zupełnie zesztywnieć. Widelce z kąpielą olejową wykazują mniejszą wrażliwość na niskie temperatury, ale też troche czuć że ich praca się pogarsza.
15.02.2008 0:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Reputacja: Neutral Reputation
tak tylko pytałem hehe. Denerwuje mnie skrzypienie łańcucha i nie wiem co z tym robić. Wszystko jest wyczyszczone i nasmarowane i ciągle to samo. Najniższa temp. w jakiej jeździłem to 2-3 stopnie C. Przyznam że bez dobrych rękawiczek to lepiej się nie wybieraćGrin

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
18.02.2008 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Reputacja: Positive Reputation
Co do rękawiczek - zapraszam na łamy vortalu - wśród testów dwa testy rękawic zimowychSmile

Jak o mnie chodzi - jeździłem w różnych warunkach, nawet i w śniegu prawie po piasty. Nie jest tak źle. Mam czapkę to nie słyszę skrzypienia Grin Jednak jak mówi Grześ amor inaczej pracuje - wpływ temperatury jest - ogromny na elastomer, ale i na olej nie mały. w końcu gęstszy się robi i inaczej w tym tłumiku pracuje. O smarach nie będę mówił - bo z nimi jak z masłem i lodówką Grin W ciepłym płynne, w zimnym stałe. Sam jeżdżę na tym samym rowerze co latem i trochę mi go żal, ale innego nie mam Sad Zimówka to ciągle plany.
Zawsze przy jeździe zima trzeba pamiętać o wilgoci. Ostatnio było ciepło i sucho. ale przy śniegu rower się zabrudzi, potem w domu zamoczy i korozja się zaczyna. A najgorzej gdy przemieszczamy się drogami, pokrytymi mazią śniegowo-solną. Wtedy szczególnie narażamy rower na niebezpieczeństwo szybszego zużycia.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
18.02.2008 0:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.