Brooce
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Reputacja:
|
Kaseta SRAM PG-970 czy PG-980?
Witajcie!
Postanowiłem zmienić na wiosnę większą część napędu. Korby i support już mam, pozostała jeszcze kaseta i łańcuch. Jeżdżę głównie w "suche" dni, chociaż lekki deszcz mi za bardzo nie przeszkadza (wtedy idę do lasu na DH). Staram się jeździć codziennie ok. 30 km (choć nie zawsze mi wychodzi). Jeżdżę "enduro", czyli XC/szosa na zmianę z lekkim DH. Czasami lubię także "potrialować" - np. na wsi, w wakacje.
Znalazłem dwie kasety SRAMa, o dość dużej różnicy cenowej. Tutaj mam do Was pytanie - czy warto inwestować w tę <<PG-980>> kasetę, czy ta <<PG-970>> powinna starczyć? Oczywiście, wolę, żeby wytrzymała jak najdłużej - ale czy w tym przypadku prawie dwa razy większa cena oznacza dwa razy większą wytrzymałość? Czy może bardziej opłaca się kupić 2 x PG-970 niż 1 x PG-980?
Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.12.2007 13:54 przez Brooce.)
|
|
| 28.12.2007 15:15 |
|
Brooce
Mtb Rider

Reputacja:
|
RE: Kaseta SRAM PG-970 czy PG-980?
Zależy mi na łańcuchu SRAMa, który ma specjalną "spinkę", dzięki czemu będę mógł go częściej i dokładniej myć, itp. itd. Podobno najlepiej jest mieć kasetę i łańcuch tej samej firmy...
Mechanizm korbowy - Truvaiv Ruction 24/36T (podobno najlepiej wsp. z łańcuchem SRAM)
Przerzutka - shimano alivio (być może niedługo zmienię)
Manetki - shimano deore
łańcuch - razem z kasetą planuję kupić SRAM PC-991 cross-step lub PC-991
Co oznacza "Push Pin Power" (np. 250 kgf)? Im wyższa wartość, tym lepiej?
|
|
| 29.12.2007 13:46 |
|
Brooce
Mtb Rider

Reputacja:
|
Kasetę będę kupowac pewnie za jakieś dwa tygodnie (co najmiej), więc oferty na allegro pewnie się zmienią. Mam jeszcze jedno pytanie:
Znacie zapewne tzw. "metodę trzech łańcuchów", polegającą na kupieniu trzech łańcuchów i zmienianiu ich co 400 km (tak w skrócie). Niestety, nie stać mnie (tzn. kasa by się znalazła, ale jeszcze parę części zamierzam kupić, więc... nie mam ochoty wydawać) na trzy łańcuchy tak "od razu", więc pomyślałem, aby co rok wymieniać dobry łańcuch. Gdy po trzech latach będę miał 3 łańcuchy, wtedy pomyślę o wymianie co 400 km. Co o tym sądzicie? Może rok to za długo, zmieniać co pół roku? Czy przedłuży to żywotność kasety (i koronek)?
Aha, i dlaczego (tak jak np. tutaj) sklepy rowerowe sprzedają nowe części o (czasami) 150 zł taniej? Czy nie ma w tym żadnego kruczka?
Wielkie dzięki za odpowiedzi!
|
|
| 30.12.2007 19:59 |
|
gb
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja:
|
Wątpie aby taka metoda zdała egzamin, ponieważ łańcuchy będą się zużywać nierówno. Istotą takiego zmieniania jest to aby łańcuch zmienić po takim dystansie który nie zdąży go rozciągnąć i zużyć znacząco w porównaniu do łańcucha nowego. Dzięki temu każdy łańcuch który założysz będzie mniej rozciągnięty niż poprzedni, a więc powinien przedłużyć żywotność kasety. Teoretycznie jest tak jakbyś jeździł na łańcuchu który zużywa się 3 krotnie wolniej niż zwykły. Ja tą medotę tak rozumiem, ale nigdy jej nie stosowałem. Myślę, że jest ona dobra dla tych któzy pokonują rocznie kilka lub kilkanaście tysięcy kilometrów, wtedy sprzęt zużywa się bardzo szybko.
Kruczków nie ma o ile jesteśmy pewni co tak naprawdę kupujemy. Często bywa tak, że w sklepie, jak i w internecie sprzedawcy podają opis niezgodny z rzeczywistością.
Często bywa tak, że sprzedawany jest produkt o klasę niższy niż w opisie. Również w sklepie można zostać oszukanym, zwłaszcza gdy kupujemy sprzęt któego nie jesteśmy na 1 rzut oka rozpoznać, jak kasety, łańcuchy. Dlatego dobrze jest się zorientować jakie dane proddukty mają oznaczenie kodowe, wówczas możemy być pewni że kupujemy to o co nam chodzi.
Np, chcemy kupić korbę Deore, a sprzedawca daje nam Alivio. Obydwie występują w wersjach z, jak i bez oznaczeń jaka to grupa, posiadaja jedynie oznaczenia kodowe jak wszystkie produkty. Jeśli ktoś nie potrafi rozróżnic ich po samym wyglądzie, a nie sprawdził oznaczenia może zostać oszukanym, zwłaszcza gdy kupuje w pośpiechu.
Jeżeli ceny są niskie to należy się tylko cieszyć, oczywiście jeśli dostajemy rzeczywiście to co chcemy.
|
|
| 30.12.2007 20:27 |
|
Brooce
Mtb Rider

Reputacja:
|
Gdy trzy łańcuchy się "zużyją", to wtedy zakłada się ten, który jest najmiej rozciągnięty.
Ok. Ostatnie (mam nadzieję) pytanie:
Czy bardziej się opłaca:
- kupić jeden łańcuch PC 991 i katować do końca, po zużyciu wymienic razem z kasetą i koronkami, czy:
- kupić w mniej-więcej tej samej cenie trzy znacznie tańsze PC 49 P.L. i zastosowac w/w metodę "trzech łańcuchów", z wymianą co 500 km.?
Być może rozważę kupno XT, ale na razie jestem ciekawy co do części SRAMa 
Mam nadzieję, że was nie zanudzam pytaniami
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.12.2007 23:00 przez Brooce.)
|
|
| 30.12.2007 22:58 |
|