Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaseta SRAM PG-970 czy PG-980?
Autor Wiadomość
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 242
Reputacja: Positive Reputation
Kaseta SRAM PG-970 czy PG-980?
Witajcie!
Postanowiłem zmienić na wiosnę większą część napędu. Korby i support już mam, pozostała jeszcze kaseta i łańcuch. Jeżdżę głównie w "suche" dni, chociaż lekki deszcz mi za bardzo nie przeszkadza (wtedy idę do lasu na DH). Staram się jeździć codziennie ok. 30 km (choć nie zawsze mi wychodzi). Jeżdżę "enduro", czyli XC/szosa na zmianę z lekkim DH. Czasami lubię także "potrialować" - np. na wsi, w wakacje.

Znalazłem dwie kasety SRAMa, o dość dużej różnicy cenowej. Tutaj mam do Was pytanie - czy warto inwestować w tę <<PG-980>> kasetę, czy ta <<PG-970>> powinna starczyć? Oczywiście, wolę, żeby wytrzymała jak najdłużej - ale czy w tym przypadku prawie dwa razy większa cena oznacza dwa razy większą wytrzymałość? Czy może bardziej opłaca się kupić 2 x PG-970 niż 1 x PG-980?

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.12.2007 13:54 przez Brooce.)
28.12.2007 15:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
RE: Kaseta SRAM PG-970 czy PG-980?
PG-970 czy PG-980? Wybór trudny, nie trudny. Napęd to rzecz zużywająca się dość szybko w trakcie intensywnego używania. Widzę, że podjąłeś decyzje, że kaseta będzie SRAM'a także nie będę ani słowa mówił o kasetach konkurencji spod znaku wielkiego S. Spójrz na kasety - model 980 oparty jest o kompozytowy pająk, 970 nie. To jest chyba główna różnica - budowa. Poza tym model 970 jest cały wykończony 'satynowo' - taki mat, a 980 błyszczący. Co wybrać - powiedz jaki masz osprzęt. Będzie łatwiej, gdyż zaleca się dobór osprzętu przede wszystkim z jednej grupy - wtedy działa najsprawniej. Kaseta 980 to X9, model PG-970 to X7. Osobiście nie zastanawiałbym się tylko wziął model PG-970, lub myślał jeszcze nad kasetą XT. Ale to ja. spójrz jeszcze na Allegro - ceny lepsze.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
29.12.2007 2:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Tak jak mówi Przemu - napęd z czasem się zużywa, prawdopodobnie nie odczujesz różnicy między 970 a 980. Natomiast różnica w cenie jest dość duża. Ja również zastanawiałbym się między PG-970 a kasetą XT, które mają podobne ceny.
29.12.2007 11:31
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 433
Ja od lat jeżdżę na XT (jeździłam też na SRAM) i uważam że XT jest najlepsze

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
29.12.2007 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Brooce Offline
Mtb Rider

Zależy mi na łańcuchu SRAMa, który ma specjalną "spinkę", dzięki czemu będę mógł go częściej i dokładniej myć, itp. itd. Podobno najlepiej jest mieć kasetę i łańcuch tej samej firmy...

Mechanizm korbowy - Truvaiv Ruction 24/36T (podobno najlepiej wsp. z łańcuchem SRAM)
Przerzutka - shimano alivio (być może niedługo zmienię)
Manetki - shimano deore
łańcuch - razem z kasetą planuję kupić SRAM PC-991 cross-step lub PC-991

Co oznacza "Push Pin Power" (np. 250 kgf)? Im wyższa wartość, tym lepiej?

29.12.2007 13:46
gb Offline
Administrator

Ja zastanowiłbym się też nad takim kompletem: http://allegro.pl/item287726496_kaseta_l...erowe.html
Co prawda Shimano nie dodaje do łańcuchów spinek, ale możesz kupić spinkę SRAM'a, lub innej firmy, i spiąć spinką.
Sam jeżdżę na takiej konfiguracji i nie ma problemów, wszystko elegancko chodzi. Spinka wytrzymała chyba 3 łańcuchy Grin i trzebaby ją wymienić bo już jest przetarta i może w końcu pęknąć.

Co do korby to nie ma obaw żeby działała gorzej z innymi łańcuchami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.12.2007 0:27 przez gb.)
30.12.2007 0:26
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Dokładnie nie jestem pewny jednak wydaje mi się iż Push Pin Power to siła jakiegoś zapięcia (pin - szpilka). Natomiast KGF to jednostka tejże siły - tzw kilogram-force. Jeden kgf jest równy 9.80665 N (newton'ów).
Wracając do tego co mówisz - poleca się wręcz osprzęt z jednej grupy - ale jak widzę - masz mix'a. Zastanów sie nad kaseta - bo patrząc na ceny warto wziąć XT, ewentualnie SRAM PG-980/PG-990 z allegro: taką, lub taką.

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
30.12.2007 1:17
Brooce Offline
Mtb Rider

Kasetę będę kupowac pewnie za jakieś dwa tygodnie (co najmiej), więc oferty na allegro pewnie się zmienią. Mam jeszcze jedno pytanie:

Znacie zapewne tzw. "metodę trzech łańcuchów", polegającą na kupieniu trzech łańcuchów i zmienianiu ich co 400 km (tak w skrócie). Niestety, nie stać mnie (tzn. kasa by się znalazła, ale jeszcze parę części zamierzam kupić, więc... nie mam ochoty wydawać) na trzy łańcuchy tak "od razu", więc pomyślałem, aby co rok wymieniać dobry łańcuch. Gdy po trzech latach będę miał 3 łańcuchy, wtedy pomyślę o wymianie co 400 km. Co o tym sądzicie? Może rok to za długo, zmieniać co pół roku? Czy przedłuży to żywotność kasety (i koronek)?

Aha, i dlaczego (tak jak np.tutaj) sklepy rowerowe sprzedają nowe części o (czasami) 150 zł taniej? Czy nie ma w tym żadnego kruczka?

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

30.12.2007 19:59
gb Offline
Administrator

Wątpie aby taka metoda zdała egzamin, ponieważ łańcuchy będą się zużywać nierówno. Istotą takiego zmieniania jest to aby łańcuch zmienić po takim dystansie który nie zdąży go rozciągnąć i zużyć znacząco w porównaniu do łańcucha nowego. Dzięki temu każdy łańcuch który założysz będzie mniej rozciągnięty niż poprzedni, a więc powinien przedłużyć żywotność kasety. Teoretycznie jest tak jakbyś jeździł na łańcuchu który zużywa się 3 krotnie wolniej niż zwykły. Ja tą medotę tak rozumiem, ale nigdy jej nie stosowałem. Myślę, że jest ona dobra dla tych któzy pokonują rocznie kilka lub kilkanaście tysięcy kilometrów, wtedy sprzęt zużywa się bardzo szybko.

Kruczków nie ma o ile jesteśmy pewni co tak naprawdę kupujemy. Często bywa tak, że w sklepie, jak i w internecie sprzedawcy podają opis niezgodny z rzeczywistością.
Często bywa tak, że sprzedawany jest produkt o klasę niższy niż w opisie. Również w sklepie można zostać oszukanym, zwłaszcza gdy kupujemy sprzęt któego nie jesteśmy na 1 rzut oka rozpoznać, jak kasety, łańcuchy. Dlatego dobrze jest się zorientować jakie dane proddukty mają oznaczenie kodowe, wówczas możemy być pewni że kupujemy to o co nam chodzi.
Np, chcemy kupić korbę Deore, a sprzedawca daje nam Alivio. Obydwie występują w wersjach z, jak i bez oznaczeń jaka to grupa, posiadaja jedynie oznaczenia kodowe jak wszystkie produkty. Jeśli ktoś nie potrafi rozróżnic ich po samym wyglądzie, a nie sprawdził oznaczenia może zostać oszukanym, zwłaszcza gdy kupuje w pośpiechu.

Jeżeli ceny są niskie to należy się tylko cieszyć, oczywiście jeśli dostajemy rzeczywiście to co chcemy.
30.12.2007 20:27
Brooce Offline
Mtb Rider

Gdy trzy łańcuchy się "zużyją", to wtedy zakłada się ten, który jest najmiej rozciągnięty.

Ok. Ostatnie (mam nadzieję) pytanie:
Czy bardziej się opłaca:

- kupić jeden łańcuch PC 991 i katować do końca, po zużyciu wymienic razem z kasetą i koronkami, czy:

- kupić w mniej-więcej tej samej cenie trzy znacznie tańsze PC 49 P.L. i zastosowac w/w metodę "trzech łańcuchów", z wymianą co 500 km.?

Być może rozważę kupno XT, ale na razie jestem ciekawy co do części SRAMa Smile
Mam nadzieję, że was nie zanudzam pytaniami Smile

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.12.2007 23:00 przez Brooce.)
30.12.2007 22:58
gb Offline
Administrator

Jeżeli kasete będzie w miarę trwała to mało prawdopodobne, aby nawet tak drogi i niekoniecznie dobry jak na swoją cenę łańcuch wytrzymał tak długo jak ona. Dużo lepiej będzie zastosować metodę 3 łańcuchów. Nie musisz kupować od razu trzech, możesz pojeździć trochę na 1 i potem kupić kolejne, wszystko zależy jak szybko zrobisz te 400-500 km, jeśli duzo jeździsz to wygodniej będzie kupić od razu wszystkie.
Możesz też kupić tylko 2 łańcuchy i je zmieniać np co 300 km, taka konfiguracja powinna być również w miarę trwała.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.12.2007 0:24 przez gb.)
31.12.2007 0:20
Brooce Offline
Mtb Rider

Bardzo przepraszam za odkopanie tematu, ale mam pytanie...

Czym się różnią te dwie kasety #1 i #2 ? Jedna kosztuje 179zł, a druga (uwaga!) 355 zł! WTF?

28.03.2008 22:14
gb Offline
Administrator

Moim zdaniem różnią się tylko ceną, jeden sprzedawca nałożył po prostu dużą marżę albo inaczej mówiąc zdecydował się sprzedawać po cenie katalogowej. Ale oczywiście mogą być jakieś niuanse o których nie wiem, ale za 350 zł można kupić kasetę XTR która jest zrobiona z tytanu(nie w całości oczywiście). SRAM to tylko aluminium.
29.03.2008 10:47
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.