Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kelly's czy Unibike?
Autor Wiadomość
mith05 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
Kelly's czy Unibike?
Witam!
Zacząłem się ostatnio rozglądać za rowerkiem do ~2000zł i mam dylemacik pomiędzy tymi 3-ma rowerkami (z góry zaznaczam, że jestem amatorem):

http://www.kellys-bicycles.com/index.php...&pID=15375 (MAGNUS)
http://www.kellys-bicycles.com/index.php...&pID=15378 (Salamander)
http://www.unibike.pl/flite.html

Ciekawi mnie, że Salamander ma z tyłu Deore XT, a Magnus LX, a różnica w cenie odwrotnie (bo słyszałem, że XT są chyba wyższym modelem od LX)...
Nie bardzo wiem jak się mają do siebie amorki RST Gila (Salamander) do SUNTOUR-ów XCR w pozostałych (skakać na rowerze raczej nie zamierzam).

Tarczówki, nie są dla mnie istotne, więc jeśli by Kelly'sy miały lepszą resztę osprzętu to wolałbym wybierać między nimi, bo zależy mi też na trwałości i jak najmniejszej awaryjności całości.

Co do przeznaczenia to jazda mieszana - miejsko-leśno-pagórkowata.

Dzięki z góry za wsparcie

mith05, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
28.04.2008 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja: Positive Reputation
RE: Kelly's czy Unibike?
Obydwa kellysy są prawie identycznie wyposarzone, róznica jest w amortyzatorze, wg. mnie suntour xcr powninen być lepszy od rst. Oprócz tego kellys magnus ma lepszą ramę, o lepszej geometri.
Salamander ma lepszą przerzutkę z tyłu - deore xt, a magnus ma lx'a Mimo to myślę, że nie powinieneś na nią narzekać, bo też niezły sprzęt.
Z obu kellysów wybrałbym Magnusa.

Jeśli chodzi o Unibike to on też jest dość podobny do konkurencji, ale ma jedną zalatę - dobre hamulce tarczowe. Sam nie jestem ich zwolennikiem, ale gdybym miał kupować nowy rower zastanowiłbym się czy w nie nie zainwestować. Reszta osprzętu w unibike'u stoi na tym samym poziomie co w kellysach, Aczkolwiek istotną różnicą jest fakt, że kellysy mają kasety 9 rzędowe, i manetki deore, natomiast unibike ma 8 rzędów i manetki alivio. Abstrachując od róznic natury technicznej, 9 rzędów jest bardziej przyszłościowym rozwiązaniem, ponieważ wszystkie obecne grupy shimano od deore wzwyż wspierają napędy 9 rzędowe. Natomiast dla 8 rzędów najwyższym modelem jest alivio zastosowane w unibike'u. W przyszłości gdybyś chciał modernizować sprzęt lub po prostu wymieniać zużyty musiałbyś polagać tylko na alivio, natomiast gdybyś kupił kellysa mógłbyś stosować części z wyższych grup.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.04.2008 16:25 przez gb.)
28.04.2008 15:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Shagrath Offline
Pro Turysta
**

Ilość postów: 137
Reputacja: Positive Reputation
Ja bym brał Magnusa,Salamander to rower bardziej turystyczny...wiem bo miałem Wink

http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE
13.05.2008 15:53
mith05 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
mhm, dzięki za pomoc Smile

mith05, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Apr 2008.
14.05.2008 17:06
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.