Jakich artykułów oczekujesz na łamach wortalu? Wypowiedz się.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klamki AVID Speed Dial 5 vs FR5 - różnice
Autor Wiadomość
lukrobax Offline
Amator
**

Ilość postów: 61
Reputacja: Neutral Reputation
Klamki AVID Speed Dial 5 vs FR5 - różnice
Witam, kupuję na dniach klamki hamulcowe i w sklepie w którym będę je kupował są tylko klamki AViD Speed Dial 5.
Początkowo byłem nastawiony na kupno AViD FR5 w innym sklepie, to jest na allegro.
Obie klamki są w tej samej cenie, czyli 59zł, tyle, że w przypadku kupna FR5 musiał bym dopłacić za wysyłkę.
Jakie są między nimi różnice i które polecacie? W innym temacie PRZEMU polecał mi FR5 i dlatego na nie się nastawiłem. Teraz stanąłem przed nowym wyboremSmile
21.04.2008 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Danczeslav Offline
Turysta
*

Ilość postów: 16
RE: Klamki AVID Speed Dial 5 vs FR5 - różnice
Klamki FR5 nie maja regulacji sily hamowania oraz waga jest inna

Danczeslav, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Feb 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.04.2008 16:35 przez Danczeslav.)
21.04.2008 16:32
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 165
Reputacja: Positive Reputation
SD 5 mają dodatkowo regulację siła/modulacja Smile
Wiele osób uważa je za najlepsze klamki do mechanicznych hamulców tarczowych, ja jednakowoż na żadnych z w/w nie jeździłem

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
21.04.2008 16:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 507
Podstawowa różnica to to, że fr5 nie mają regulacji, a sd5 jak sama nazwa wskazuje mają pokrętło tak jak obecny model sd7.
Sd5 są cięższe ich waga to ok 200 g, natomiast fr5 to ok 160 g.
Tu masz trochę opini o sd5:
http://www.mtbr.com/reviews/Brake_Lever/...8266.shtml
Jak widać są dość stare i chyba już ich sie nie produkuje, jednak w swoich czasach były bardzo dobrymi klamkami, zresztą jak wszystkie produkty avida. Podobnie jak Przemu znam avidy fr5 i są bardzo dobre, mimo to zaryzykowałbym sd5.

hehe pisałem posta za długo mnie już 2 osoby ubiegłyGrin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.04.2008 17:13 przez gb.)
21.04.2008 16:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 1,000
Najpierw cisza, a teraz tyle opinii i poradSmile

Szczerze powiem, że wydaje mi się że SD-5 będą dobrymi klamkami.Trochę cięższe, jednak regulowane. Poza tym wszystkim masz je na miejscu - oglądasz kupujeszSmile
FR-5 to klamka o budowie prostej jak budowa cepa. A tu masz jeszcze regulator - to jest plus.
Proponuję wybór SD 5 zamiast FR 5.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
21.04.2008 19:35
lukrobax Offline
Amator
**

Ilość postów: 61
Obejrzeć niestety nie mam jak, chodzi o to, że w sklepie BiKESTACJA będę zamawiał sporo sprzętu o czym już kiedyś pisałem w dziale NAPĘD, potem miałem kłopoty finansowe i zrezygnowałem z gruntownej modernizacji roweru, ale znowu wróciłem do punktu wymiany wszystkiegoSmile
No i właśnie w sklepie BiKESTACJA jedyne klamki firmy AViD wyżej wymienione SD-5... No a jako, ze już raz u nich będę płacił za kuriera to nie chcę bez sensu jeszcze raz płacić za przesyłkę z powodu kupowania w innym sklepie... Tak też zdecydowałem i zamówię SD-5Smile
Ogromne dzięki za pomoc!!
22.04.2008 0:33
przemu Online
Administrator

Powiem szczerze, że na pierwszy moment nie skojarzyłem nazwy z klamkami, ale po wpisaniu w google znalazłem ofertę Bikestacji. Wydaje mi się że będziesz zadowolonySmile

Pozdrawiam.

22.04.2008 0:41
Brooce Offline
Mtb Rider

Ilość postów: 165
A jak sądzicie - które klamki są wytrzymalsze ? SD7 czy FR5 ? Które szybciej łapią luzy?

"FR-5 to klamka o budowie prostej jak budowa cepa." Czyli mało rzeczy, które się mogą zepsuć? (czytaj: sd7 łatwiej uszkodzić)

Come rain or shine, I'm going for ride. No bike - no fun.
Tylko czysty rower to zadowolony rower.
Dbaj o rower, a rower zadba o ciebie.

[Obrazek: tc1vw3.png]
22.04.2008 20:50
przemu Online
Administrator

Powiem szczerze iż ostatnio, czekając na pociąg, byłem w jednym z wielkopowierzchniowych marketów sportowych firmy Intersport. Oglądałem tam FR-5 założone do roweru i... Rozczarowały mnie. Nowe, a już czułem luz. Szkoda. Choć jak mówię - proste jak cep, więc i trwałe jeśli zbyt często nie przeszorujesz po podłożu.

A trwałość SD5 i porównanie jej z trwałością FR-5 - To pytanie z kategorii wróżenie z fusów Grin
Trudno mi powiedzieć coś sensownego.

22.04.2008 23:33
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.