Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kross a4 vs Unibike Flite Rower MTB do 2k
Autor Wiadomość
Dirian Offline
Turysta
*

Ilość postów: 3
Reputacja: Neutral Reputation
Kross a4 vs Unibike Flite Rower MTB do 2k
Witam, jestem nowy Wink O rowerach mam tyle pojęcia, co znam się mniej więcej nie sprzęcie i nic poza tym ;P

Szukam jakiegoś dobrego rowerku do 2000zł. Tak po większych poszukiwaniach zostały mi w pamięci 2 rowerki. Unibike Flite i Kross Level a4.

Generalnie w Unibike przekonuje mnie Amor, a w Krosie brak tarczówek(takie tanie to lepiej sobie odpuścić).

Amor w Unibike jest dla mnie lepszy, ponieważ ważę 59 kg(jestem
chudy Pfft) przy wzroście 180 i ciągle rosnę. Jak wiadomo Dart 2-3 dobrze sprawują się przy wadze użytkownika powyżej 75kg. Tak więc teraz mam problem. W Unibike odrzuca mnie jeszcze cena(w sumie te 400-500zł różnicy, a jestem młody, więc dla mnie 500 zł to nie mała sumka).

A może znajdę coś lepszego do tych 2000 zł? Proszę o pomoc Wink

Pozdrawiam

Dirian, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jun 2008.
25.06.2008 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja: Positive Reputation
RE: Kross a4 vs Unibike Flite Rower MTB do 2k
Rzeczywiście Suntour moglby być lepszy do twojej wagi, ale najlepiej by było gdybyś przejechał się na RS i porównał oba. Na szczęście są też Krossy a4 z Suntourem XCR:
http://allegro.pl/item384347891_kross_le...tuki_.html

http://allegro.pl/item386151869_rower_kr...rakow.html

http://allegro.pl/item384241128_rower_go...ratis.html

Jeżeli cena ma dla ciebie znaczenie to skłaniałbym sie ku tańszemu Krossowi. Unibike nie jest specjalnie lepiej wyposarzony, a jego cena dużo wyższa. Tak czy siak kiedys będzie trzeba zainwestować w rower bo coś się zużyje/zepsuje, więc pieniążki zaoszczędzone na krossie będziesz mógł odłożyć i wydać w przyszlości na modernizacje. A żeby dołożyć do unibike'a będziesz musiał znów uzbierać.

Pamiętaj aby dobrać odpowiedni rozmiar. Dla ciebie dobry będzie 19 cali, chociaż jeśli urośniesz jeszcze dużo to może i nawet 21, ale nie ma co kupować na wyrost.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.06.2008 14:03 przez gb.)
25.06.2008 13:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Dirian Offline
Turysta
*

Te krossy z Suntourem odpadają... Ten czerwony kolor ramy mi nie odpowiada ;/

Znalazłem Krossa A4 z Dartem 3 i przednią przerzutkę ma Deorke, a nie Alivo jak większości przypadków.

http://www.rower.com.pl/index.php?main_p...ts_id=6223

Musiał bym wsiąść na jakiś rower z Dartem 3 i przetestować. Bo w sklepach raczej nie znajdę już modelu Krossa a4 z Dartem 3.

EDIT: A jeszcze jedno, jak sprawdzają się ramy w Krossie a4? Potrzebuję dobrej ramy, żeby starczyła mi na te 2-3 lata.

Dirian, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Jun 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.06.2008 14:07 przez Dirian.)
25.06.2008 14:05
gb Offline
Administrator

No ramy mają dobre opinie, jeśli nie wjedzie w nie samochód albo nie wpadną pod walec drogowy to powinny wytrzymać te 2-3 lata, a może i nawet 20 Grin

A tak na serio Dart zły nie jest, jeśli będziesz o niego dbać, czyścić regularnie i smarować golenie (najlepiej brunoxem) to będzie działać dobrze.
25.06.2008 19:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Dirian Offline
Turysta
*

Skoro rama dobra to gites. Jeszcze muszę sprawdzić jak się na nim jeździ(pozycja). Wcześniej byłem przyzwyczajony do sztywniaka z ramą bardziej rekreacyjną(gówno za 300 zł z markietu ;P).

Cóż, dbać to nie problem. Ostatnio zaczęły mnie interesować rowery, więc to będzie zabawa rozebrać amora i go przeczyścić. A czy jak się rozbierze amor to nie traci się gwarancji?

25.06.2008 20:24
gb Offline
Administrator

Zapewne tracisz gwarancje tylko na amora, chyba że rozbierzesz go tak, aby nie nosił śladów rozbierania.
26.06.2008 8:35
jawor Offline
Turysta
*

Ilość postów: 29
ja mam kross'a a4 jest zaj****ty a przezucilem sie tez ze szmelcu. mam go takiego samego jak na ostatnim linku tylko ze jest czerwony . dart 3 jak posmarujesz brunoxem dziala jak zloto a ja waze tylko 54 kilo i mam 173 wzrostu i jeszcze rosne ;D

jawor, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Oct 2007.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.06.2008 22:34 przez gb.)
30.06.2008 17:26
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 868
Wiesz - według mnie z gwarancją na amortyzator jest prosta zależności - jeśli nie będziesz w nim grzebał i modyfikował, a jedynie go przesmarujesz to w czym problem? Dbałość o sprzęt jest ważna. Nie sądzę że przez serwisowanie (odpowiednie) sprzętu stracisz gwarancje.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
02.07.2008 10:39
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.