Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łańcuch - 108 czy 110 ogniw?
Autor Wiadomość
Shagrath Offline
Pro Turysta

Ilość postów: 165
Reputacja: Positive Reputation
Łańcuch - 108 czy 110 ogniw?
W mojej metropoli obowiązuje opinia ze łancuch powinien miec 110 lub 108 ogniw,znaczy tak twierdzi większosc górali,sam sie zastanawiam bo zawsze na 110 smigałem.
Ostatnio jednak to się zmieniło,kupiłem na allegro od pacana łancuch srama o długosci...107 ogniw + spinka bedzie 108,nie wydaje mi się ze jest zbyt krótki,wózek dobrze jest ułozony choc nie sprawdzałem tego jakos specjalnie,za duzo zachodu Pfft
Korba Truvativ Firex 44/32/22
Kaseta Sram PG 970 11-32 lub 11-34 a skąd ja mam wiedziec ile ona ma zębów?w katalogu podali dwie wartosci,czy waszym zdaniem 108 ogniw styka do tej korby i kasety?

http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE
06.06.2008 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
RE: Łańcuch i dobór długości
Co do ilości zęów to na każdej zębatce jest napisane ile ma ona zębów.
07.06.2008 9:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Shagrath Offline
Pro Turysta

A pewnie ze jest napisane,ale to zadna róznica 11-32 czy 11-34 skoro i tak największego trybu kasety nie uzwyam wcale,czy więc myslicie ze 108 styknie?

07.06.2008 10:04
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Tu akurat masz rację iż różnica między największa koronką nie jest wielka. Jednak co do ilości zębów kłócił bym się - zauważże różne ramy mają różnej długości tylne widelce. Odległość między osią korby a bębenkiem piastry jest różna. Nie mówiąc o korbach o różnej ilości zębów (mtb, trkeing) to jak można mieć standardowe ilość zębów? Dostosuj zęby zgodnie z poradą Huberta - http://mtbikes.info/readarticle.php?arti...36#dlugosc Smile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
08.06.2008 19:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Shagrath Offline
Pro Turysta

No tak,to wszystko ładne i piękne co przemu piszesz,tylko ja w chwili obecnej posiadam 3 łancuchy,dwa po 110 ogniw i jeden 108.
Powiem ze równie dobrze smiga mi się na 108 jak 110,nie czuje zadnej róznicy.
Sprzedawca na allegro nie napisał w swojej aukcjii ze sprzedaje łancuchy 107 ogniwowe + spinka 108.
Co mi pozostało?obchlastac te 110 do 108 by wszystkie były jednakowe?
Nie widze innej mozliwosci.

10.06.2008 13:17
przemu Offline
Administrator

A to teraz to inaczej wygląda Wink Myślałem że nowy łańcuch nie wiesz jak skrócić Smile

W takim wypadku jak wszystko na łańcuchu 108 ogniw działa dobrze, naciąg nie jest za wielki, to ja przygotowałbym wszystkie łańcuchy pod ten właśnie. Na 108 ogniw.

10.06.2008 14:58
Shagrath Offline
Pro Turysta

RE: Łańcuch - 108 czy 110 ogniw?
Oj przemu...skracam łancuchy od 10 lat Smilewinkgrin
A tak serio,to na 108 jezdzi sie tak samo dobrze jak na 110,oczywiscie mozna z wzorem lub tabelką dokładnie dopasowac łancuch tylko po co?Pfft Jak dla mnie za duzo zachodu,widze ze jest dobrze więc nie mam czasu na kombinowanie i bawienie się,w tym sezonie mam luzik i to mi się własnie podoba Yes

10.06.2008 19:05
Shagrath Offline
Pro Turysta

Wczoraj postanowiłem jednak sprawdzic czy moje 108 to istotnie lepsze lub równie dobre jak 110 ogniw.
Czeka mnie lada dzien kolejna zamiana(rotuje trzy Sramy po około1000 km)łancucha wiec musze byc pewny by "obchlastac " moje pozostałe dwa z 110 do 108 ogniw.
Wrzuciłem 44-11 i 22-11 wg.tego co pisaliscie powyzej wydaje mi się ze jest dobrze,ba nawet fotki zrobiłem,jak je moge wrzucic na forum?:smilewinkgrin:Co innego opisac a co innego zobaczyc.
Wózek ułozony odpowiednio prostopadle do ziemi(44-11) i poziomo (22-11) a przerzutka maksymalnie napięta.

12.06.2008 10:59
przemu Offline
Administrator

Aby dołączyć załączniki do forum proszę pisząc odpowiedź na posta wybrać przycisk "Odpowiedź". Tam jest pole na treść posta, a poniżej właśnie opcja dodawania załączników. Tam proszę załaduj plikiSmile

Pozdrawiam.

12.06.2008 12:14
Shagrath Offline
Pro Turysta

Fotki mówiące wszystko,ale komentarz wskazany na który bardzo licze.
Widac jak na dłoni przełozenia 44-11 i 22-11 na koncu moja maszyna,miała byc nowa ale zostaje Yes
Obawiam się ze w tym sezonie moge zapomniec o powaznym smiganiu,powazna kontuzja mięsni grzbietu nie pozwala na ostre smiganie,jestem jak zawsze dobrej mysli bo na szczęscie nie samym rowerem człowiek zyje

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2008 17:54 przez Shagrath.)
12.06.2008 17:49
Shagrath Offline
Pro Turysta

Czekam na wasze opinie i komentarze odnosnie długosci łancucha(fotka 1 i 2post powyzej)moim zdaniem długosc jest dobra(108 ogniw) wiem ze jest Euro ale licze na was Yes

13.06.2008 21:08
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 114
Długość łańcucha jest ok na tych zdjęciach. Jeśli nie kosisz łańcucha to nic by się nie stało gdyby był jeszcze dwa ogniwa krótszy. Dwa ogniwa dłuższy też mógłby od biedy być, i pewnie byś jeździł Wink
14.06.2008 10:01
Shagrath Offline
Pro Turysta

O to fajnie,teraz wiem na 100% ze jest ok
wszystkim wielkie Bóg zapłac - bo ja nie mam czym Smilewinkgrin

14.06.2008 15:48
amator Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
Shagrath napisał(a):W mojej metropoli obowiązuje opinia ze łancuch powinien miec 110 lub 108 ogniw,znaczy tak twierdzi większosc górali,sam sie zastanawiam bo zawsze na 110 smigałem.
Ostatnio jednak to się zmieniło,kupiłem na allegro od pacana łancuch srama o długosci...107 ogniw + spinka bedzie 108,nie wydaje mi się ze jest zbyt krótki,wózek dobrze jest ułozony choc nie sprawdzałem tego jakos specjalnie,za duzo zachodu Pfft
Korba Truvativ Firex 44/32/22
Kaseta Sram PG 970 11-32 lub 11-34 a skąd ja mam wiedziec ile ona ma zębów?w katalogu podali dwie wartosci,czy waszym zdaniem 108 ogniw styka do tej korby i kasety?

Witam
Są dwie podstawowe zasady :
1)jeśli zakładając że stary łańcuch miał odpowiednią długość użyj tą samą ilość ogniw.

2)jeśli masz standardową przerzutkę z długim wózkiem, okręć łańcuch na największej koronce i największej tarczy ( bez przepuszczania go przez przerzutkę )zbliż końce łańcucha do siebie tak aby zachodziły na siebie i wówczas zostaw jedno zachodzące ogniwo , pozostałe wymontuj.

Przypominam że pełne ogniwo składa się z jednej blaszki wewnętrznej i jednej zewnętrznej.

Pozdrawiam Adam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2008 23:45 przez amator.)
28.07.2008 23:44
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.