Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łańcuch i dobór długości
Autor Wiadomość
iron_eagle Offline
Turysta
*

Ilość postów: 27
Reputacja: Neutral Reputation
Łańcuch i dobór długości
Od złożeniu roweru, cały czas mi łańcuch mi się odbijał o ramę nawet przy zwykłej "spacerkowej" jeździe, okazało się po wcześniejszej rozmowie z administratorem Przemu prawdopodobnie mam za długi łańcuch i faktycznie po sprawdzeniu okazało się że nie był skracany a więc jaka długość mam przyjąć i o ile skrócić żeby było ok.

Napęd to:

- łańcuch: Shimano Deore HG 53
- przerzutka tył: Deore Lx
- przerzutka przód: Deore
- kaseta: Deore HG-50 (11-34)
- korba: Truvativ Five d (44/32/22)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2008 13:26 przez przemu.)
23.02.2007 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 114
Reputacja: Positive Reputation
RE:
23.02.2007 23:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
iron_eagle Offline
Turysta
*

Ilość postów: 27
RE:
Oki czyli rozumiem czyli są dwie możliwości:

- blat na 44 i koronka z tylu na 9(wózek prostopadły do ziemi)
- blat na 22 i koronka z tyłu na 9(przerzutka napieta, wozek poziomo)

Dobrze rozumiem??

Dzieki za odpowiedz hudy.
24.02.2007 22:35
hudy Offline
Administrator

Ilość postów: 114
RE:
Dokładnie tak jak mówisz. Jest oczywiście wzór na długość łańcucha, ale jest dosyć długi i skomplikowany. Uwierz, że nie chciałbyś go widzieć Wink
25.02.2007 0:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 433
RE:
I co iron_eagle udało się skrócić ten łańcuch? Wink

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
27.02.2007 20:10
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
RE: �?ańcuch i dobór długości
Siema, zamiast pisać nowy temat postanowiłem poruszyć tez już "zardzewiały". Mam podobny problem, wydaję mi się że mam za długi łańcuch i nie wiem o jaką długość go skrócić. Musi się tłuc o ramę w czasie jazdy po nierównym terenie? Widziałem osłony na ramach, można je dostać czy np lepiej zrobić samemu?

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
07.01.2008 12:40
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
RE: �?ańcuch i dobór długości
http://mtbikes.info/artykul-36.html - oto artkuł hudego, jest także na naszej stronie, jeśli go nie czytałeś zapraszam.

Osłony można kupić w każdym sklepie, są głównie zbudowane z neoprenu i zapinane na rzep. Mozna także zrobić samemu osłonę na rame. Moze to tego posłuzyć stara opona, lub dętka. Sam założylem na ramę dętke i przymocowałem opaskami samozaciskowymi. Od kilku lat jej nie ruszam, jest cała brudna od smaru i chyba spełnia swoje zadanie. Myślę, że powinieneś poeksperymentować z długością. Najpierw skróć go o jedno ogniwo i sprawdz czy jest jakaś poprawa. Ja sam kupując nowy łańcuch skracam go o 2 lub maksymalnie 3 ogniwa.
Dużą rolę odgrywa także przełożenie na jakim jedziemy. Przy najmniejszej zebatce z przodu i z tylu łańcuch prawie napewno będzie się tłukł.
07.01.2008 14:51
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
RE:
Czyli opłaca się zrobić samemu? Mam sterty dętek więc materiału pod dostatkiem. Z moim łańcuchem jest tak: w wakacje zmieniłem cały napęd: przednią korbę (zmieniłem na mniejszą żeby uzyskać większą siłę), kasetę 7 rzędową, obydwie przerzutki Acera no i łańcuch. Nie są najwyższej klasy ale najniższej również.

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
07.01.2008 20:04
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
RE:
Jeśli nie skracałeś łańcucha to na pewno jest za długi, a i mniejsza korba też wpływa na jego napięcie. Proponuję skrócić go najpierw o 2 ogniwa, potem gdy jeszcze będzie za mało o następne ogniwo. Po każdym skróceniu sprawdź jak układa się łańcuch na skrajnych przełożeniach, żeby byc pewnym że nie będzie za dlugi.
07.01.2008 21:32
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.