|
Manetki/Klamki Jakie!?
|
| Autor |
Wiadomość |
mcgawroni
Amator

Grupa: Użytkownicy
Status:
Reputacja:
|
Manetki/Klamki Jakie!?
Mam taki dylemat ponieważ chcę zmienić klamki i manetki do roweru. Nie mam za dużo kasy bo powiedzmy 60 zł na jedno z nich. Bardziej bym się nastawiał na klamki bo z manetkami jest probnlem tego typu, że posiadam wolnobieg 7-mio rzędowy. Planuję go zmienić na kasetę, co za tym idzie piastę czyli całe koło najprawdopodobniej... Więc jakie klamki? Widziałem np klamki HAYES, lub Deore. Wiele różnych no i nie wiem co dalej... Kwota niewielka ale zakup poważny. Wolałbym ramiona krótkie, tak pod 2 palce...
mcgawroni, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Dec 2007.
|
|
| 17.03.2008 13:08 |
|
|
gb
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
Reputacja:
|
RE: Manetki/Klamki Jakie!?
Jeśli chcesz zmieniać koło i kupować kasete zastanów się jaka to ma być kaseta i pod nią kup manetki lub klamkomanetki. Jeśli na 9 to najniższy model shimano na 9 to deore za około 70-80 zł. Do tego musiałbyś kupić klamki. Wg mnie dobrym wyborem byłyby Avid fr5. Natomiast klamkomanetki deore to koszt ok.130 zł. Wadą ich jest to że gdybyś chciał zmieniać hamulce np na hydrauliki, to musiałbyś znów dokupić same manetki.
Jeśli chcesz kasete na 8 to dobrym wyborem będą klamkomanetki alivio: http://allegro.pl/item329465651_klamko_m..._fv_s.html
Możesz też kupić osobno manetki alivio za ok.70 zł, a do nich osobno klamki.
Co do samych klamek to polecam avid fr5 - działają naprawdę dobrze i wg mnie są wygodniejsze od chyba wiekszości shimano.
A tak wyglądają podróbki tych avidów: http://allegro.pl/item328237739_dzwignie...gram_.html
Zachęcony tak niską ceną zdecydowałem się spróbować jak to działa w porównaniu do oryginału i jestem miło zaskoczony, różnica między avidami oprócz troche gorszego wykonania innego logo i luzów praktycznie żadna, kształt jest identyczny. Ważą tyle samo. Aha no i nie są dwustronne jak avidy. Niedługo na mtbikes będzie test porównawczy tych klamek z avidami fr5 ;]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.03.2008 16:29 przez gb.
|
|
| 17.03.2008 16:26 |
|
 |
mcgawroni
Amator

Grupa: Użytkownicy
Status:
Reputacja:
|
DeOne? haha... Może póki co zostawmy manetki w spokoju. Na chwilę obecną jeźdżę na jakichś Shimanowskich klamkach i nie nrzekam. Znajomy powiedział że warto by było już je zmienić, więc szukam. Wolałbym osobno klamki i manetki bo wybiegając w przyszłość planuję hydraulika na przód a obecnego na tył wsadzić
mcgawroni, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Dec 2007.
|
|
| 17.03.2008 17:06 |
|
 |
przemu
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
Reputacja:
|
Manetki odpuśc teraz, dopiero jak napęd upgradujesz. A co do klamek...
Od siebie poleciłbym Avid FR5 - bardzo fajne klamki, ale dość drogie. Z tańszych może jakieś Tektro, albo Deore? Jeździłem na Deore jakiś czas, nawet nie było źle. Luz oczywiście był, ale do kasacji po glebie sprawowały się bardzo dobrze. Najtańsza i ludzka opcja to będą Alivio - już nie tak dopracowane jak wyższe i droższe modelej, ale swoje robią.
A co do DeOne - Grzesio kupił, zaryzykował. Klamki rzeczywiście nie wyglądają źle jak na ich cene. A hamują sto razy lepiej niż poprzednie klamkomanetki (Altus) Grzegorza. Jeśli nie masz pieniędzy można zacząć od DeOne.
----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowery ]
----------------------------------------
|
|
| 17.03.2008 17:34 |
|
 |