Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manetki STEF 35
Autor Wiadomość
kornik_69 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 4
Reputacja: Neutral Reputation
Manetki STEF 35
Witam Wszystkich

Na początku chciałbym was waszystkich powitać i od razu zadać pytanie. Zastanawiam się obecnie nad zakupem roweru i mam do wyboru Authora Basic i Dema Raveo. Oba mają prawie taki sam osprzęt, a tą różnicą, że Dema ma manetki STEF 35. Czy możecie mi powiedzieć coś na ich temat? Czy to dobry sprzęt?

Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Kornik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.04.2007 21:24 przez kornik_69.)
11.04.2007 21:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja: Positive Reputation
RE: Manetki STEF 35
Manetki ST-EF35 to oznaczenie kodowe manetek z grupy Shimano Acera. Manetki bardzo popularne, sam o nich niewiele moge powiedzieć, ale chyba nie są złe.
11.04.2007 21:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 868
Porównując rowery masz na myśli te dwa?
- http://www.velo.com.pl/php/rowery.php?s=MTB&id=34# oraz
- http://dema.dynatech.sk/index.php/sk/bike/Raveo-2006/ ?
Jeśli tak to przyznam, że wybór jest trudnySmile
Dema nie jest tak znana w Polsce jak Author, ale przez to wcale nie gorszaSmile Rowery ogólnie sa na podobnym osprzęcie, jak się nie mylę Author ma manetki Alivio, w których obie dźwignie są pod kierownicą, natomiast Dema - ST-EF 35 - jedna dźwignia nad kierownicą, druga pod. Dla mnie lepsze Alivio, ale wiadomo - co kto lubiSmile W Authorze amortyzator wydaję się byc gram lepszy, ale to głównie ze względu na bardziej znaną markę. Powiedzmy sobie szczerze - Zoom raczej nie produkuje poza tanimi dobrych widelców (albo ja o tym nie wiemSmile) natomiast RST potrafi zrobić lepsze modele. Oczywiście oba widelce w porównaniu wypadną podobnie, różnica w klasie może być nie zauważalna, w końcu budowa podobna. Dema ma trochę więcej osprzętu Shimano, który Author podmienił tańszymi odpowiednikami innych firm - mam na myśłi hamulce, podobnie korba.
Jednak wracając do tematu - ST-EF 35 to całkiem dobre manetki, może bez wodotrysków w stylu nowego LX'a ale na początek przygody z MTB będą dobre. Od siebie dodam tylko własną opinię, że wolałbym manetki Alivio - jest im bliżej wygodą działąnia do wyższych modeliSmile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2007 8:08 przez przemu.)
12.04.2007 8:07
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 409
Ciężki wybór. A jeżeli masz możliwość przejechać się na obu to skorzystaj z tego i wybierzesz ten który "podchodzi" Ci pod względem geometrii.

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
12.04.2007 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
kornik_69 Offline
Turysta
*

Dziękuję wam bardzo za opinię. Moja przygoda z rowerem zaczęła się już jakiś czas temu, ale wypadłem trochę z obiegu i chciałem zasięgnąć rady ekspertów. Dzisiaj widziałem jeszcze jeden model
Dema ASTI na całym osprzęcie Alivio i jeśli sprzedawca da mi jakiś korzystny rabat albo bonusa Pfft to chyba się na niego zdecyduje.
http://dema.dynatech.sk/index.php/sk/bike/Asti-2006/

Nie wiem tylko jaki powinienem wziąć rozmiar. Mam 169 cm wzrostu i zastanawiam się między 17, a 19
12.04.2007 17:06
przemu Online
Administrator

Moim zdaniem dość dużo zależy od Twojego wieku. Do takiego wzrostu raczej pasuje 17, jednak jeśli jesteś młody i jeszcze urośniesz może lepiej wziąć 19? Różnica nie jest duża, ale rama dłużej będzie odpowiednia. A co do Asti - ładna maszynaSmile Powodzenia w negocjacjach ze sprzedawcąWink

12.04.2007 22:54
kornik_69 Offline
Turysta
*

Mam 23 lata i już raczej nie urosnę. Chyba, że wszerz Smile
Mierzyłem dzisiaj i Authora i Demę i wychodzi na to, że pasuje mi 17. Wybór niełatwy. Zobaczymy...

Pozrdrawiam
Kornik
13.04.2007 16:03
przemu Online
Administrator

Przy tym co mówisz - 17 będzie w sam razSmile Przejedź się kawałek na rowerach - koło sklepu. Wstępne rozeznanie będziesz miał. Mnie się zawsze Authory podobały, jednak teraz pewnie zaryzykowałbym i wziął Demę. Powodzenia przy wyborze - pochwal się jak poszło!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.04.2007 23:57 przez przemu.)
13.04.2007 23:55
bikergonia Offline
VIP

Kornik_69 i jak kupiłeś już rowerek?

GTRider's

17.04.2007 16:39
kornik_69 Offline
Turysta
*

Witam Ponownie

Przepraszam, że się nie odzywałem, ale magisterka mnie goni i w ogóle...
Zakupiłem DEMĘ Asti i jak narazie, po krótkich przejażdżkach jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy co pokaże ta maszyna po większej wyprawie. Na razie jak to już mam w zwyczaju chucham i dmucham, na niego jak na mały diament bo NOWY jest. Za kilka dni mi przejdzie i go przetestuje.
Mam do was pytanie. Czy jest jakiś sposób na sprawne usunięcie żwiru ze speżynki przy przednim mechanizmie? Czy trzeba to robić normalnie, ręcznie?

Pozdrawia Zadowolony Kornik z Częstochowy Grin
23.04.2007 20:14
bikergonia Offline
VIP

Fajnie że jesteś szczęśliwym posiadaczem rowerka. Czekamy na testy w/w w terenie. Smile

GTRider's

02.05.2007 20:31
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.