Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naprawa tylnej piasty
Autor Wiadomość
mcgawroni Offline
Pomykacz

Ilość postów: 193
Reputacja: Neutral Reputation
Naprawa tylnej piasty
Witam.

W poszukiwaniu tylnej piasty znalazłem koło na obręczy Alexrims z piastą quando, wymontował to z rowera/roweru Wheeler buddy. Wszystko sprawne tylko dodana jest uwaga iż "oś jest do wymiany" Ilke by mnie to wyniosło? I czy mogę to zrobi w domu?

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
05.02.2008 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja: Positive Reputation
RE: Naprawa tylnej piasty
Wymiana osi nie jest trudna, wystarczą dobre klucze, ewentualnie imadło i trochę smaru. Pytanie tylko dlaczego oś jest do wymiany, jeśli pękła lub jest krzywa to możliwe że piasta ma swoje najlepsze dni za sobą.
To jest piasta na zwykłych łożystach nie maszynowych?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2008 16:12 przez gb.)
05.02.2008 16:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Hehe, w mailu koleś napisał ze oś jest pęknięta. Pytałem czy bieżnie i miski są dobre to niestety nie potrafi mi udzielić odpowiedzi ale prawdopodobnie nie. Prawdopodobnie na kulkowych bo jej obecna cena wynosi 15,50 zł

Rower tym się różni od drugiego człowieka, że w pełni odwdzięcza się za poświęcony mu czas...
05.02.2008 20:56
gb Offline
Administrator

Ja bym sobie odpuscił, jak kupować piastę to tylko nową, ewentualnie mało używaną ale z pewnego źródła, np od znajomego itp.
05.02.2008 21:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mcgawroni Offline
Pomykacz

Piasta swoją drogą. Można ją wymienić. Prawda jest taka, że za całe koło zapłacę mniej niż za samą obręcz hehe, może dla ttego warto? Widziałem piasty joytech po 10-15 zł na necie. Może warto by zainwestować?

06.02.2008 10:45
gb Offline
Administrator

Jak dla mnie dość ryzykowna inwestycja, mimo niskich kosztów.

Jeśli szukasz taniego a dobrego koła to mogę polecić ci takie:
http://allegro.pl/item303296879_kolo_26_...nowe.html.

lub wersje pod tarczę:
http://allegro.pl/item303971070_kolo_26_...arcz_.html

Kupiłem takie dawno temu(4-5lat) i dopiero w zeszlym roku musiałem je wymienić na nowe bo piasta nie nadawała się już do użytku. Byłem z niego bardzo zadowolony, więc kupiłem takie samo: http://allegro.pl/item306050453_26_remer...gro_.html. Taniej było kupić nowe koło niż bawić się w wymiane piasty.

Na mtbikes mamy nawet test tego koła oto link: http://mtbikes.info/readarticle.php?article_id=53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2008 13:22 przez gb.)
06.02.2008 13:18
mcgawroni Offline
Pomykacz

Zainteresowała mnie wymiana kółka bo miałem... mam taką sytuację ze wolnobiegi są krzywe :/ Najpierw wymieniłem tylne koło na MISTRAL STRATOS piasty nie wiem, a potem kupiłem wolnobiegi. Gdy rower jest do góry kołami i zakręcę kołem w taki sposób ze koło się kręci a wolnobiegi stoją wyraźnie widac że środek nie kręci się w miejscu tylko zatacza elipsę sobie Frown Nie żeby mi to przeszkadzało ale mówię "bo mnie boli" jak to powiedział Cygan hehe...

06.02.2008 21:26
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
@mcgawroni - zwróć uwagę że kaseta i wolnobieg to coś innego. Piasty różne. A co do koła - wszystko zależy od poziomu zużycia - czy ścianki obręczy nie sa starte, czy nie jest ona pokrzywiona. Bo jeśli będzie zbyt zużyta i zbyt krzywa to nada sie tylko na skup glinu Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.02.2008 10:55 przez gb.)
08.02.2008 10:35
gb Offline
Administrator

A ja myślę że może tu chodzić o tzw. "pływanie" wolnobiegu lub bębenka kasety. Zwłaszcza w wolnobiegach takie zjawisko lubi występować. Gdy zakręcimy kołem do widać jak zębatki lekko falują na boki, widać to czasem z boku. Piasta jak i obręcz nie muszą być krzywe, wynika to albo z budowy samego wolnobiegu albo precyzji wykonania piasty, oraz gwintu do nakręcania wolnobiegu. W przypadku kaset, przyczyna leży w po stronie bębenka, czyli części należącej do piasty.
Mam nadzieję że o ten problem chodzi?
08.02.2008 11:02
mcgawroni Offline
Pomykacz

No i problem się wyjaśnił zapewne. Dzięki gb. Precyzyjnie określone zjawisko - "pływanie". Czyli nie mam powodów do niepokojów i powinienem zostawić to w spokoju?

Co do wypowiedzi przemu to może i nie jestem tak zaawansowanym bikerem jak Wy, ale wiem czym się różni wolnobieg od kasetySmile a koło i wolnobiegi nie mają nawet pół roku, katowane również nie były.

08.02.2008 14:20
gb Offline
Administrator

Nie muszą być katowane żeby tak było. Można powiedzieć że jest to wada nabyta, więc jeśli wolnobieg faluje to niezależnie czy koło jest nowe czy nie to falowanie będzie takie samo. Jeśli nie jest jakieś przesadnie duże to nie ma się czym przejmować, sam używałem wolnobiegów wiele razy i zawsze każdy falował Grin
08.02.2008 14:58
mcgawroni Offline
Pomykacz

Dobrze wiedzieć. Zacząłem się martwic ze znowu trzeba będzie inwestować, a środki się niestety skończyły... Pozostaje teraz czekać do naturalnej śmierci napędu.

08.02.2008 19:35
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.