Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ochrona roweru
Autor Wiadomość
kondzik14 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 21
Reputacja: Neutral Reputation
Question Ochrona roweru
Witam to znów ja Grin Mam pytanie, słyszałem ze sa jakieś spraye do ochrony roweru przed korazja i ze czyszczą zabrudzenia.
Chcialbym sie dowiedzieć jaki według was środek jest najlepszy. I chciałbym żebyście mi doradzili także jakiś środek do amortyzatorów przednich.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2007 0:03 przez przemu.)
02.03.2007 22:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 599
Reputacja: Positive Reputation
RE: Ochrona roweru
Do samych amortyzatorów możesz używać preparatu Brunox Deo http://allegro.pl/item168879396_preparat..._deo_.html

Do łańcucha to polecam jakas oliwe do smarowania np. Finish Line Cross Country http://allegro.pl/item169926772_olej_fin...0_ml_.html
W twoim przypadku wystarczy ze raz na miesiac przetrzesz lancuch szmatką, na kazde ogniwo dasz mala krople smaru, potem pokrecisz pedalami zeby wsiąkł i wytrzesz znowu do sucha. To jak czesto smarujesz jest uzaleznione od tego ile jezdzisz i w jakich warunkach. Jeśli jezdzisz mało i nie wypuszczasz sie w jakis teren i błoto to rób tak jak napisałem. Jeśli będziesz jezdzil bardziej ambitnie to smarowanie bedziesz musial wykonywac czesciej zeby lancuch utrzymac w dobrym stanie.

Co do ochrony przed korozją powszechnie uzywany jest wd-40, ale nie smaruj nim łańcucha bo sie do tego nie nadaje
http://allegro.pl/item171000838_wd_40_40...piski.html

Jeśli masz rower na gwarancji(a pewnie masz), to nie musisz sie o nic martwic, gdy oddasz go do serwisu na przegląd panowie sie nim zajmą. Rower ci nie zardzewieje o ile nie bedziesz go trzymał na zewnątrz. Ty jedynie ograniczaj sie do czyszczenia szmatką i smarowania łańcucha od czasu do czasu zeby nie był suchy wewnątrz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2007 15:52 przez gb.)
04.03.2007 15:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
kondzik14 Offline
Turysta
*

A co sadzisz o brunox bike fit ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2007 0:05 przez przemu.)
04.03.2007 15:46
gb Offline
Administrator

Bardzo podobny do wd-40, i nie nadaje sie do łańcucha
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.03.2007 11:29 przez gb.)
04.03.2007 15:56
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Tak jak pisze gb, środki typu WD-40 nie nadają się do konserwacji a tym bardziej 'smarowania' łańcucha i innych miejsc wymagających smaru (wszelkie łożyska). Środek tego typu ma właściwości rozpuszczające smar i odtłuszczające, więc może jedynie czyścić. Do łańcucha oczywiście dobre będą smary typu Finish Line (Wet, Dry), Rohloff, Tomex, może coś z Pedrosa. Są sprawdzone w bojachSmile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.03.2007 0:13 przez przemu.)
06.03.2007 0:08
kondzik14 Offline
Turysta
*

a wd-40 mozna nim np. smarowac linki, czy jedynie zardzewiale sruby , (mozecie napisac jaka czesc roweru glownie powinno sie nim smarowac
06.03.2007 13:57
gb Offline
Administrator

Wd-40 można używać od czasu do czasu do przesmarowania linek, sworzni w przerzutkach, i jakichś małych ruchomych elementów. Nie może być stosowany tam gdzie są duże obciążenia, czyli np. łańcuch, nie wolno go psikać do środka kaset, suportów, i piast bo nam je zniszczy. Oprócz tego możesz go psiknąć gdzieś gdzie coś ci piszczy albo skrzypi. Oczywiście jak śruba zardzewieje też można uzywać, a nawet czasami trzeba.
06.03.2007 16:17
kondzik14 Offline
Turysta
*

mam jedno pytanie nie wiem co to jest ta sworznia w przerzutkach ktos moze mi wytlumaczyc co to lub fote
06.03.2007 17:43
przemu Offline
Administrator

Nie sworznia tylko sworzeńSmile Jest to element przerzutki, ogólnie ujmując najprostszym językiem - tam gdzie przerzutka ma 'zawiasy' i rusza się do przodu do tyłu.

07.03.2007 2:09
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 433
A ja używam specyfików motorex albo brunox. Smile

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
07.03.2007 17:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
amator Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
kondzik14 napisał(a):mam jedno pytanie nie wiem co to jest ta sworznia w przerzutkach ktos moze mi wytlumaczyc co to lub fote

Witam tu masz link do strony profesjonalisty , dobra lektura na chłodne i deszczowe wieczory . Smile

http://www.hudy.ovh.org/index.php?menu=ksiega

Pozdrawiam Adam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.03.2007 21:21 przez amator.)
24.03.2007 21:19
przemu Offline
Administrator

Muszę przyznać Ci racje - Hubert zna się na rzeczySmile
Nie wiem czy wiesz, ale jego artykuły są publikowane na łamach mtbikes.info Grin

24.03.2007 22:41
amator Offline
Turysta
*

Ilość postów: 47
przemu napisał(a):Muszę przyznać Ci racje - Hubert zna się na rzeczySmile
Nie wiem czy wiesz, ale jego artykuły są publikowane na łamach mtbikes.info Grin

Dziękuje za przyznaną racje Smile .

Młodzi ludzie z pasją i zaangażowaniem zawsze mnie imponowali i wiem że Hubert da sobie radę w życiu Smile .

Martwi mnie natomiast grupa młodych ludzi zagubionych , siedzących na garnuszku matczynym , ... nie na ławce a na jej oparciu godzinami coś klepiących w klawiaturę szóstej już z kolei komórki ,...

Na ogół to dobrzy młodzi ludzie czasami tylko bez wyraźnych wzorców i posiadających złych rodziców .

Pozdrawiam Adam
25.03.2007 9:18
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 433
Oby takich jak Hudy było jak najwięcej. Połączenie pasji rowerowania i śrubkowania.
Hubercie trzymaj tak dalej. Pfft

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
26.03.2007 11:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.