Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc w doborze wolnobiegu i łańcucha.
Autor Wiadomość
BBoyBushy Offline
Turysta
*

Ilość postów: 15
Reputacja: Neutral Reputation
Pomoc w doborze wolnobiegu i łańcucha.
Siema, jestem amatorem (poza rozpieraniem, roweru na części pierwsze i konserwowaniu go, nie mam w ogóle pojęcia o sprzęcie).

Po 2 latach użytkowania roweru, muszę zmienić kasetę i łańcuch. No i tu jest problem bo nie mam pojęcia co wybrać ...

Tylko tak:
-kaseta na pewno 7 rzędowa (bo przerzutki takie mam)

Na razie upatrzyłem:
łańcuch: CONNEX 804 WIPPERMANN
kaseta: 7-mio RZĘDOWA SHIMANO ALIVIO CS-HG50

i proszę powiedzcie czy to ma ręce i nogi, albo dajcie jakiś artykuł na ten temat

Z góry dzięki.

BBoyBushy, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Feb 2008.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.02.2008 23:43 przez przemu.)
22.02.2008 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 462
Reputacja: Positive Reputation
RE: Pomoc w doborze sprzętu/moża jakiś artykuł
Przede wszystkim upewnij się że masz kasetę a nie wolnobieg, bo jeśli wolnobieg to pozostaje jazda na wolnobiegach, lub wymiana piasty na obsługującą kasety.

Myślę, że konfiguracja którą podałeś jest całkiem przyzwoita, możesz też rozejrzeć się za łańcuchami z wyższych grup shimano. Co do artykułów, to polelcam ten: http://mtbikes.info/readarticle.php?article_id=36
22.02.2008 16:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
BBoyBushy Offline
Turysta
*

Dzięki, za odpowiedź. A jeszcze takie pytanie: czym się różni wolnobieg od kasyty ?? xD

BBoyBushy, proud to be a member of forum.mtbikes.info - Forum Rowerowe since Feb 2008.
23.02.2008 11:17
BBoyBushy Offline
Turysta
*

Te artykuły zajeb... wcześniej nie mogłem wejść w ten dział :/

23.02.2008 11:20
gb Offline
Administrator

Wolnobieg jest nakręcany na piastę, natomiast kaseta jest nakładana na piastę na bębenek który jest jej częścią
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.02.2008 19:21 przez gb.)
23.02.2008 11:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
BBoyBushy Offline
Turysta
*

kurcze powiedziałeś, że może jakiegoś lepszego łańcucha shimano poszukać, ale nic takiego nie widzę (no może są, ale na 9 czy 10, a ja mam 7 rzędów) czy to nie przeszkadza ??

23.02.2008 13:20
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 868
To niestety przeszkadza. Łańcuchy na większa ilość biegów są po prostu węższe i mniej trwałe. Trzeba by szukać Shimanowskiego łańcucha z dawnych czasów, może ostatecznie 8-kowy IG-51 by pasował, ale szczyt techniki z niego nie jestSmile A może zobacz za Sramem? Technologia Sachsa, dobre łańcuchy - pod 8-ke jest cała seriaSmile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
23.02.2008 14:25
BBoyBushy Offline
Turysta
*

a czy da się kupić jakąś porządną kasetę 7-kę ??

http://www.bike-land.pl/kaseta-7mio-rzed...p-329.html
to jest 7-ka ALIVIO CS-HG50 co możesz o niej powiedzieć ?? a może coś polecisz (bardzo mało ich jest ;])

23.02.2008 14:39
przemu Online
Administrator

Wiesz - Alivio o którym mówisz - dokładnie mówiąc CS-HG50-7 (są jeszcze wersje 8 i 9 biegowe tej kasety) będzie dobrym wyborem. Dziś standard 7 biegowej kasety jest już prawie wymarły, minimum to 8. A z tego co widzę Alivio ostało się jako ostatnie na 7Smile Budowa tej kasety jest dobra, nie jest tak powiercona i odchudzona jak dzisiejsze modele wyższych grup, ale jest wytrzymała i wiele kilometrów można zrobić na Alivio. Tak jak mówię - może nie wygląda, ale to jest mocny sprzęt.

Prosze - upewnij mnie tylko że na pewno masz kasete, nie wolnobieg. Żeby nie było problemów potemSmile

23.02.2008 15:03
BBoyBushy Offline
Turysta
*

Miałeś nosa Smile jednak mam wolnobieg

23.02.2008 19:38
przemu Online
Administrator

No to jak wolnobieg to już inne sprzęty trzeba szukaćSmile Z Shimano dostaniesz i MegaRange z największa zębatką 34 zęby (tu) albo wolnobieg o bardziej standardowej rozpiętości zębów -13-28 (tu).

23.02.2008 23:30
BBoyBushy Offline
Turysta
*

RE: Pomoc w doborze wolnobiegu i łańcucha.
Piastę zmieniam Smile

24.02.2008 0:06
przemu Online
Administrator

No proszę Smile I jakie plany? Pamiętaj że dzisiaj dostępne piasty z bębenkiem, na które nakręcisz kasetę obsługują kasety 8 i 9 biegowe. To się wiąże z wymianą manetek na nowsze. Jednak jest możliwość działania kasety 7 biegowej na bębenku 8,9 biegowym - trzeba dołożyć taką podkładkę jaka jest między pojedynczymi koronkami kasety i już wszystko 'zatrybi' Smile

24.02.2008 0:20
BBoyBushy Offline
Turysta
*

Jak już zmieniać to przód i tył Smile wylukałem takie piasty:

http://www.allegro.pl/item314461951_komp...erowe.html

tylko teraz dylemat, bo kaseta by musiała być 8-ka, a manetki mam na 7 (mówiliście, że jakoś tam da się zrobić żeby chodziła kaseta 7 na piaście 8-ce, ale jak to dokładniej zrobić ?? myślicie, że w serwisie by pomogli??)

jak by była kasa to by nie było takiego problemu Sad...
a jeszcze takie pytanko:

Jaka jest żywotność takich piast (jak na moją kieszeń to jest pożądny sprzęt xD) i chciałbym, żeby 3-4(nie licząc uszkodzonych osiek i kulek Smile) sezony spokojnie przejeździć ??
albo inaczej czy manetki 7-ki będą działały na kasecie 8-ce (oczywiście nie wszystkie przełożenia muszą wchodzić)??

24.02.2008 22:27
gb Offline
Administrator

Piasty lxa, nie są złe, powinny wytrzymac zakładane przez ciebie 3-4 sezony. Z działaniem manetek na7 na kasecie 8 i 9-rzędowej może być problem.
Inne są odstępy między zębami w 7, inne w 8 inne w 9. Co prawda różnice nie są duże, jednak mogą wpłynąć na działanie przerzutki i zmianę biegów. Więcej o tym możesz poczytać tu: http://www.cyfronet.pl/rowery/rzedy.html

Rozwiązania tego problemu są 2:
- Kup piastę pod 8,9 rzędów i kasetę na 7, oraz podkładkę dystansową ponieważ kaseta na 7 jest węższa od tych na 8,9 i na szerszym bębenku będzie miała spory luz. Wcześniej sprawdź jak jest z dostępnością takich podkładek w serwisach rowerowych lub sklepach.
- Kup piastę na 8/9 i kasetę na 8 lub 9 i do tego dobierz manetki na 8 lub 9 i oczywiście łańcuch. Rozwiązanie prostsze ale i droższe, masz za to pewność, że wszystko działa jak należy.

Jeśli chcesz żeby było taniej to wybierz 8 biegów. Tu polecałbym wybrać kasetę (hg50) i manetki alivio. Jeśli masz teraz klamkomanetki będziesz musiał dokupić do manetek klamki, lub kupić klamkomanetki, np. takie: http://allegro.pl/item316524474_klamko_m...srebr.html
Tańszą alternatywą mogą być takie: http://allegro.pl/item318497942_klamkoma...zarne.html
Jeśli teraz masz osobno klamki i osobno manetki to oczywiście wystarczą ci same manetki.

W przypadku napędu 9-rzędowego będziesz musiał skorzystać z manetek deore. Grupy niższe obsługują tylko 8. Kaseta to również może być model hg50 na 9 rzędów. Manetki Deore to cena 80-90 zł, natomiast klamkomanetki można dostać za ok. 120-130.

Zwykłe klamki hamulcowe kosztują ok. 30 zł.

Napisz jeszcze jaką masz przerzutkę, niewykluczone, że może nie działać z 8/9 rzędami.

Oczywiście możesz próbować łączyć manetki na 7 i kasetę na 8 rzędów, jednak nigdy nie widziałem jak działa takie połączenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.02.2008 0:27 przez gb.)
25.02.2008 0:22
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.