Jakich artykułów oczekujesz na łamach wortalu? Wypowiedz się.

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z amorkiem RST Megaan Air-RL
Autor Wiadomość
bodzio123 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 11
Reputacja: Neutral Reputation
Problem z amorkiem RST Megaan Air-RL
Witam
Otóż po zakupie ghosta se 5000 po trzech dniach nawalił amortyzator tzn. miał skok 2cm i koniec tak jakby włączyła się w tym miejscu blokada.Oddałem go do serwisu po naprawie powiedzieli ,że to była uszkodzona fabrycznie uszczelka i amor zwariował bo sie olej wymieszał z czymś tam i tak własnie chodził jak chodził.Myślałem ,że mi go wymienią skoro to była usterka od nowości i zgłoszona po tylu dniach ,ale nie.
Teraz mam taki problem ,że jak włącze blokade to podczas jazdy amor powoli opada ,gdy podniose troche przednie koło znowu wraca na swoją pozycje .Zaznaczam ,że opada bardzo powoli i niewiem czy tak sie powinno0 dziac a może coś jest jeszcze nie tak ,czy może mam za mało powietrza napompowanego chociarz dwa tygodnie temu wyjechał z serwisu i był napompowany.Gdy włącze blokade i uśiąde na rule z przodu to widac jak powoli opada.Co o tym sądzicie?Bo niewiem czy go im zawieśc czy nie. i jeszcze pytanko co ile mniej więcej się pompuje taki amortyzator?bo wydaje mi się trochę miększy.Pozdro i dzięki za odpowiedzi Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2007 20:19 przez przemu.)
28.08.2007 15:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 507
Reputacja: Positive Reputation
RE: Problem z amorkiem
Powinienn opadać - blokada przepuszcza troche oleju po to żeby w razie mocnego uderzenia nie zniszczyć amora. Jeżeli był rozbierany w serwisie możliwe jest, że ma troche za mało oleju, lub jest za mało napompowany. Tym, że opada się nie martw. No a jeżeli jest za mało napompowany, możesz go dopompować. To jak dużo zależy od tego ile ważysz.

Powiedz jeszcze czy na początku też opadał?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.08.2007 22:51 przez gb.)
28.08.2007 22:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bodzio123 Offline
Turysta
*

gb dzięki za odpowiedż ,kamień spadł mi z serca Smile myślałem ,że jest coś znowu nie tak.Waże 95 kg to chyba dośc muśi byc napompowany .A jeśli chodzi czy napoczątku też takbyło to niewiem bo od samego początku blokada już nie działała a ja myślałem że się przesłyszałem i ,że on nie ma blokady.To jest mój pierwszy rower z amorem dlatego tak wtopiłem bo jezdzxiłem na nim przed sklepem i tego nie zauważyłem.
A jeszcze pytanko co ile tak pompujecie te amorki mniej więcej? żebym był zorientowany.
29.08.2007 15:00
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 424
Ja swojego RS to kontroluję (z dopompowaniem) raz na parę miesięcy tzn. gdy czuję że jest "za miękki".
Bodzio i poprawili Ci tego amorka?

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
29.08.2007 16:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 507
Bodzio123 masz racje, przy twojej masie pewnie przydałoby się go dopompować. A i opadanie na blokadzie może być bardziej widoczne niż w przypadku lżejszych bikerów. Ciśnienie powinno być takie, że jeśli wsiądziesz na rower amortyzator powinien ugiąć się o około 10-20% swojego skoku. Twój prawdopodobnie ma 100 mm czyli ugięcie powinno wynieść max 2 cm.

Jeżeli amor jest w dobrym stanie to raz ustawione ciśnienie trzyma dość długo i nie ma potrzeby go dopompowywać. Co jakiś czas trzeba sprawdzać ciśnienie i dopompować jak mówi Bikergonia
29.08.2007 17:31
bodzio123 Offline
Turysta
*

Tzn nie poprawili Bikergonia bo z nim nie jade do serwisu skoro opadanie na blokadzie to normalna rzecz Smile . Amor mi tak opada 2-3 cm jak wśiąde na rower .Może podjade do serwisu co jest obok mnie i mi sprawdzą jakie mam ciśnienie.Jak go odbierałem pierwszy raz z serwisu to gośc mi pokazywał pompke i ,że mi napompował do 5 na tamtej skali.Niewiem czy to były atmosfery- chyba tak.Powiedział,że tyle napompował bo niewiewiedział na jakiego to gościa.A Wy do ile pompujecie może to była tylko polowa co?
30.08.2007 18:27
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 424
"pozytyw"-90-100
"negatyw"-110

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
31.08.2007 13:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 1,000
Jak rozumiem Twój widelec to RST MEGAAN AIR-RL. Zalecane dla niego ciśnienia to:
[Obrazek: rst_megaan_air_pressure.jpg]

A tutaj masz anglojęzyczną instrukcję do tego modelu.

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
----------------------------------------
08.09.2007 20:18
bodzio123 Offline
Turysta
*

RE: Problem z amorkiem RST Megaan Air-RL
Tak to właśnie ten widelec.Dzięki za info,napewno się przyda
11.09.2007 1:30
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.