Na prośbę użytkowników przeniesiono shoutbox na górę. Wypowiedz się czy takie rozwiązanie jest według Ciebie lepsze.

Wątek zamknięty 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z amortyzatorem.
Autor Wiadomość
czelen17 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
Problem z amortyzatorem.
Witam na forum jestem nowy wiec prosze nie krytykować moich wypowiedzi poniewaz pisze zeby sie czegos dowiedziec. Niezabardzo znam sie na rowerach wiec prosze was bardzo o pomoc, wiec tak mam taki problem iż połamała mi sie rura sterowa z amortyzatora (amortyzator był oddawany do naprawy, bylo kilka razy probowane spawanie lecz nie przynioslo to wielkich rezultatow). Chce zakupic nowy amorek do mojego roweru lecz tu jest problem nie mam pjecia jaki? jest ich dosc sporo rozne rodzaje a ja niestety niemam pojecia o co w tym wszystkim chodzi niechce kupowac w ciemno wiec mysle ze ktos mi pomoże. zamieszczam fotki dokladne z wymiarami rury sterowej amortyzatora i bardzo bym prosił jeżeli ktoś[/align] by mi powiedzial jaki to jest (ktoś kiedys powiedzial ze jest to ahead czy jakos tak ale woałbym sie upewnic).

[Obrazek: e32aba4dc56d3badmed.jpg]

[Obrazek: 8c1cda40ff875b77med.jpg]

[Obrazek: 95a2108ab810e451med.jpg]

Długośc rury sterowej wynosi: 18.5 cm
średnica rury: 2.5 cm

Jezeli ktos moglby mi doradzic jakis amortyzatorek pod moj rower to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Jezeli chcecie wiecej informacji lub zdjec to poprostu napiszcie ja wszystko wam powiem. Napisalem to co dla mnie wydawaloby sie najwarzniejsze moze potrzzebujeci innych szczegułów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.03.2007 0:51 przez przemu.)
20.03.2007 0:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
przemu Online
Administrator

Ilość postów: 859
Reputacja: Positive Reputation
RE: Problem z amortyzatorem.
Nikt nie myśli o krytyceSmile Miło mi powitać.
Co do Twojego amortyzatora, jest to widelec typu a-head, to znaczy widelec trzymany jest w ramie poprzez mostek dokręcany na rurze i stery są dociskane mostkiem, podkładkami i kapslem, a nie jak w starym standardzie, gdzie stery były nakręcane, a mostek wsuwany do rury sterowej widelca. Co do średnicy - podajesz 2,5 cm - mierzyłeś raczej nie dokładnym przyrządem - rury występują w 3 rozmiarach 1 i 1 i 1/8 cala i bardzo rzadko w wymiarze 1 i 1/5 cala. Sprawdź jeszcze raz średnicę z użyciem suwmiarki - wynik będzie pewny. Ja stawiam na 1 i 1/8 cala, najpopularniejszy standard widelców w ostanich czasach.
Jak chcesz wybrać jakiś nowy - podaj orientacyjną kwotę, przeznaczenie i typ roweru a postaram się coś dobraćSmile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
20.03.2007 0:57
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
Jeżeli ma być tani to RST, Suntour .....

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
20.03.2007 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika
czelen17 Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
swietnie tylko ja niemam suwmiarki zeby zmierzyć moze znasz jakis inny sposb na sprawdzenie ile cali ma ta rura sterowa. A amorki ogladalem na allegro i znalazlem cos takiego Suntour XCR niedrogi a do mnie bylby w sam raz bo ja nie jezdze zawodowo tylko tak do rekreacji.
21.03.2007 14:34
przemu Online
Administrator

Suwmiarka da Ci najpewniejsze wyniki. Innej pewnej metody dla poznania średnicy nie maSmile
Ja osobiście stawiałbym że jest to 1 i 1/8 cala, a XCR nie będzie złym wyborem do rekreacji. Na pewno umili jazdę i stłumi nierówności, nie to co sztywny widelec.

Acha - możesz podać jakieś informacje o rowerze? Może tak uda się coś więcej powiedzieć?

22.03.2007 9:20
Senor Camilo Offline
Turysta
*

Ilość postów: 5
Witam!

Jestem nowy i piszę na forum ponieważ szukam pomocy! Mam Meride Whitewater:

http://www.mbike.ru/bikes2005/matts_whitewater.html

Mój problem polega na tym że amortyzatory bardzo ciężko dociskają się i wysuwają się tylko do połowy, no chyba, że pomogę sobie nogami to wysuną sie całe Pfft. Przeczytałem na tej stronce artykuł:

http://mtbikes.info/readarticle.php?article_id=65

Chciałbym wiedzieć czy takie czyszczenie mi pomoże, a jeśli tak to czy budowa mojego amortyzatora jest podobna do budowy tych dwóch opisanych w artykule. Proszę o odpowiedz! Sad
26.06.2007 21:57
gb Offline
Administrator

Ilość postów: 460
Jeżeli zrobisz wszystko jak należy to napewno nie zaszkodzi, a i pomóc może. Cieżko jednoznacznie określić jaka może byc przyczyna tego, że amortyzator działa tak jak mówisz, ale najprawdopodobnbiej dużo nieczystości dostało się do środka i to powoduje że bardzo ciężko porusza się w górę i w dół. Może to być również jakieś uszkodzenie mechaniczne wewnątrz widelca, ale ja stawiałbym na to pierwsze. Napisz ile zrobiłeś na nim kilometrów, może po prostu dawne lata świetności ma już za sobą. Tak czy siak serwis jest raczej nieunikniony żeby dowiedzieć się co się stało.
26.06.2007 23:40
Senor Camilo Offline
Turysta
*

Trudno mi powiedzieć ile km na nim zrobiłem ponieważ nie mam licznika. Rower posiadam od dwóch lat, jeżdze dosyć często. Pod koniec tygodnia spróbuje wyczyścić amortyzatory i zobaczymy co z tego będzie. Dzięki za pomoc! Smile
27.06.2007 9:02
gb Offline
Administrator

Gdy rozbierzesz amorka dokładnie przyjrzyj się w jakim stanie są golenie górne, tzn, czy nie są porysowane, i czy powłoka na nich nie jest zdara lub zniszczona. To samo zrob z tulejami ślizgowymi, i wszystko dokładnie wyczyść, potem nasmaruj.
Zobacz także czy wszystkie "bebechy" wewnątrz są na swoim miejscu i czy nic sie nie blokuje.
Tu masz schemat z budową amortyzatora: http://mtbikes.info/images/articles/suntour%20xcm.jpg

Twój powinien być zbudowany podobnie więc myślę, że będzie pomocny.

No i czekamy na relacje jak Ci poszedł serwis.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2007 16:18 przez gb.)
27.06.2007 10:40
przemu Online
Administrator

A mnie zastanawia jeszcze jedno - jak ten widelec działał na początku?
Poza tym zależy też dużo od Twojej wagi. Serwis na pewno dobrze mu zrobi. Jak pisze Grzegorz - budowa będzie podobna, więc powinieneś sobie poradzić. W razie problemów - pisz - postaramy się pomóc.

27.06.2007 16:12
bikergonia Offline
VIP

Ilość postów: 408
I jak Senor Camilo? Amorek przeserwisowałeś? I lepiej działa?

GTRider's

[Obrazek: goniaof2.gif]

[Obrazek: f32cee748caf9ff6.gif]
27.06.2007 16:31
Senor Camilo Offline
Turysta
*

Dzięki za schemat, jutro kurier powinien przynieść mi smar do amortyzatorów, wiec jutro to zrobie i odezwę się na forum. Dzięki!

Przemu, widelec na początku sprawował się bardzo dobrze, a moja waga to trochę ponad 70 kg.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.06.2007 21:21 przez Senor Camilo.)
27.06.2007 21:17
Senor Camilo Offline
Turysta
*

Wyczyściłem amortyzator, nasmarowałem i nic nie pomogło :/ Może to wina smaru. Używałem Finish Line Premium Grease. Znajomy powiedział mi żebym spróbował napompować mój amortyzator, co Wy na to?
29.06.2007 13:25
gb Offline
Administrator

Rozbierałeś go? Raczej go nie napompujesz bo wątpie w to aby był on powietrzny - zobacz czy ma wentylki do pompowania. Powiedz czy ma w środku sprężyny, w jakim stanie są golenie górne, i dokładnie sprawdź czy nic wewnątrz się nie zaciera, czy jakaś podkładka itp nie pękła lub jest zniszczona. Możesz zapodać jakieś fotki jak jest rozebrany, wtedy coś więcej będzie można powiedzieć.
29.06.2007 15:31
Senor Camilo Offline
Turysta
*

Na moje oko wszystko jest ok! Zaskoczyło mnie to, że prawy górny goleń jest zakończony sprężyną i ta właśnie miała taką chropowatą powierzchnię, tak jakby rdza. A poza tym wszystko jest razcej ok.
30.06.2007 12:28
Wątek zamknięty 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.