Wypowiedz się na temat nowej domeny mtbikes.pl

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc w wyborze roweru
Autor Wiadomość
Bartłomiej Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
Proszę o pomoc w wyborze roweru
Witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze roweru gdyz jestem początkujacy w tych sprawach. Kwota do 2 tys zl. Chodząc po sklepach w Krakowie znalazlem 2 ciekawe modele: Ghost EBS 1 http://www.secesja.pl/do/item/ghostebs1/EBS1 oraz Marin Bear Valley z 2006r. przeceniony obecnie do 2050zl http://bikershop.pl/marin/?t=19. Nie wiem, który wybrać. Prosiłbym o jakąś fachową opinię na temat tych modeli (mocne i słabe strony, która rama lepsza). Ewentualnie jakieś inne propozycje w tej cenie.
16.03.2007 22:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Reputacja: Positive Reputation
RE: Proszę o pomoc w wyborze roweru
Jak patrze na oba rowery to bardziej podoba mi się Marin. Ma ramę wykonaną ze stali chromo-molibdenowej - materiału który o wiele lepiej tłumi wibracje niż sztywne aluminium. Powiesz, że makrokesze też są ze stali - ale tutaj czyha różnica - tanie rowery maja ramy ze stali węglowej (hi-ten) niskiej jakości, natomiast Cro-Mo to stop wysokiej jakości, warty inwestycji. Patrząc dalej w osprzęt to ten jest porównywalny, poza jedną rzeczą - Marin ma piasty przygotowane pod hamulce tarczowe, a Ghost nie. Kiedyś będziesz chciał zainstalować tarczówki to w Ghoscie będziesz musiał zmienić piasty, a do Marina tylko przykręcisz zaciski i tarcze i gotoweSmile

----------------------------------------
[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
16.03.2007 22:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Bartłomiej Offline
Turysta
*

Ilość postów: 2
Reputacja: Neutral Reputation
Smile RE: Proszę o pomoc w wyborze roweru
Dzięki za szybką pomoc. Z tego co piszesz lepsza jest ta rama stalowa ale czy tez jest bardziej wytrzymała?? Na tym zależy mi bardzo bo ważę dość sporo (ponad 90kg). I jak się to przekłada na wagę roweru- rower z ramą stalową jest dużo cięższy od aluminium??
16.03.2007 23:28
przemu Offline
Administrator

Ilość postów: 1,113
Reputacja: Positive Reputation
RE: Proszę o pomoc w wyborze roweru
Słuchaj - ja też ważę sporo i jeżdżę na aluminium. Nie szaleję, nie skaczę i nie narzekamSmile Stal nie będzie wiele cięższa - jest jak widzisz w opisie podwójnie cieniowana. Tutaj bardzo ważne są właściwości materiału - jak wiesz, glin jest kruchy, natomiast stal bardziej kowalna. Ta cecha mówi sama za siebie - pękająca rama aluminiowa może zrobić nam nagłą przykrość, a stal będzie pękać dłużej. Poza tym łatwiej ją zaspawać niż aluminiumWink

[ Nie XTR-y napędzają rowerySmile ]
16.03.2007 23:57
Odpowiedz 

Kontakt | Strona główna | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa Użytkowników
Bike Parts | Bikes |
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za komentarze użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Zabrania się kopiowania, oraz wykorzystywania materiałów bez zgody administratora.

Copyright © 2005-2008 mtbikes.info - rowery, rower, vortal rowerowy

Silnik forum MyBB, © 2002-2008 MyBB Group.